menu

Taş Bina ve Diğerleri - Aslı Erdoğan (2009)

Alternatieve titel: Le Bâtiment de Pierre

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Turks
Sociaal

134 pagina's
Eerste druk: Everest Yayinlari, Istanbul (Turkije)

'Het Stenen Gebouw' is de eufemistische benaming voor de beruchte en gevreesde Bakirköy-gevangenis te Istanbul. Via de schreeuw van een vrouw, die in 'Het Stenen Gebouw' zit opgesloten, worden de martelingen en het geweld, waaraan de gevangen zijn onderworpen, gehekeld. De hardheid van het onderwerp lijkt daarbij wat te worden gecompenseerd, door het aparte perspectief van waaruit het door de schrijfster wordt belicht. Een onverwachte, paradoxale zachtheid is het gevolg van die benadering.

zoeken in:
avatar van Sol1
4,0
Sol1 (moderator)
Inmiddels is voor 26 september 2017 een Engelse vertaling onderweg: 'The Stone Building and Other Places'. Uitgeverij is een kleine, onafhankelijke (voor zover mij bekend) en interessante partij: City Lights Publishers uit San Francisco.

Vanwege haar kritiek na de mislukte coup van 15 juli 2016 tegen de Turkse autoriteiten, heeft Aslı Erdoğan zelf 136 dagen in deze gevangenis moeten doorbrengen. In haar woorden: 'niets zal een dag, doorgebracht in de gevangenis, ooit kunnen compenseren'. Dat zal zeker voor deze gevangenis gelden.

Op 22 juni 2017 wacht haar een proces in Turkije. Ook dat, juist dat, maakt haar verhaal weer actueel.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:26 uur

geplaatst: vandaag om 08:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.