menu

De Torens van Februari - Tonke Dragt (1973)

mijn stem
4,07 (50)
50 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Fantasy

196 pagina's
Eerste druk: Leopold, Den Haag (Nederland)

Ik vroeg: ''Welke dag is het vandaag?'' ''Dertig februari,'' zei de oude man. Dit zijn regels uit een dagboek. De schrijver ervan is zijn geheugen kwijtgeraakt, al roepen enkele dingen vage herinneringen op. De jongen die dit dagboek bijhoudt, gaat op zoek naar zijn vergeten verleden. Een ontdekkingsreis in een vreemde wereld waar alles nieuw is. Of lijkt dat maar zo? Wie kan hij vertrouwen? En zal hij vinden wat hij zoekt?

zoeken in:
avatar van Anatolia
5,0
Mijn favoriete boek van mijn favoriete jeugdschrijfster. Geweldig mysterieus en bovenal psychologisch verhaal, waarin ik voor het eerst kennismaakte met een heuse wiskundige term: axioma

Tonke Dragt behandelt een thema waar menig schrijver en regisseur van volwassenboeken en -films een puntje aan kan zuigen. Een zoektocht door verschillende dimensies naar het eigen ik, gelardeerd met een heerlijk grauw en enigszins apocalyptisch sfeertje.4,5 heb ik gegeven: waarom eigenlijk geen 5?

Louis2703
Extreem saai. Ogen Van Tijgers daarintegen vind ik prachtig.

Dit boek: 2 *

avatar van Anatolia
5,0
Die voeg ik nu ook toe

avatar van Freud
4,5
Prachtig boek. Vroeger meermaals herlezen, al was het maar om eindelijk dat vervloekte woord te ontdekken .

Louis2703
Anatolia schreef:
Die voeg ik nu ook toe


Mooi, is wel nodig, mag zeker niet ontbreken!

4,0
Ik had in eerste instantie moeite om in het verhaal te komen, maar uiteindelijk als je doorzet is het een prima boek.

avatar van JohnWilliams
5,0
Rayaccos schreef:
Ik had in eerste instantie moeite om in het verhaal te komen, maar uiteindelijk als je doorzet is het een prima boek.


Had ik ook, maar na mate ik verder in het boek las ging het beter.
Heel goed boek, fantastisch om aan te raden voor mensen die van de boeken van Tonke Dragt houden. Natuurlijk is het boek niet zo goed als "De Brief voor de Koning", maar hij is wel aan te raden!

4,5
Schitterend boek,vergeet je nooit meer,ik heb het al een paar keer herlezen en het blijft boeien

4,0
Erg aardig boek. Leuk ook in opzet en intrigerend wat nu eigenlijk het woord is! Iemand een idee?

4*

avatar van Freud
4,5
Ik weet dat ik er op school lange discussies over gehad heb met een vriend, maar echt ver zijn we nooit geraakt.

4,5
Een prachtig en mysterieus boek dat ik vaak herlezen heb, maar nooit écht blijft hangen. Alsof het echt een andere wereld is, die ik met mijn verstand van deze kant niet kan bereiken. Daardoor blijft het enigmatisch en blijf ik het boek eens per zoveel jaar uit de bieb halen. Zeer bijzonder, het intrigeert me al van kleins af aan. Dragts mooiste.

5,0
Ik denk dat het woord of maan of naam is, want Alva en Tom hadden een letter verplaatst.


avatar van Lalage
3,5
Dit geheimzinnige verhaal vraagt wat geduld. Pas halverwege wordt duidelijk wat er aan de hand is.
Binnen een paar dagen heb ik dit mysterieuze boek uitgelezen.

Tonke Dragt geeft me altijd een beetje nostalgisch gevoel, maar haar schrijfstijl doet niet ouderwets aan. Ze neemt je mee in een wereld waar iets vreemds mee is.

De torens van februari – Tonke Dragt | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van manonvandebron
4,5
Tonke Dragt beweert dat ze alleen het redactiewerk gedaan heeft bij het gevonden manuscript van een vermiste verteller. Het zijn dagboekfragmenten, aangevuld met krantenknipsels en intermezzo's. Deel 1 en deel 3 waren in spiegelschrift genoteerd. Deel 2 komt chronologisch vóór deel 1.

Het gaat over een parallel universum dat veel gelijkenissen maar ook grote verschillen vertoont met het onze. Het heeft wat van een hemelse droomwereld zonder moderne technologie. De kokardebloem, zichtbaar op de originele voorkaft, staat symbool voor liefde. Verdubbelingen en spiegelbeelden komen op allerlei manieren voor. Verschillende personages hebben een dubbelganger. In de verdwijning van die twee identieke torens kun je een voorspelling zien van de aanslag op de Twin Towers.

Wat meteen opvalt, is de niet bestaande datum van het eerste dagboekfragment: 30 februari. Het parallelle universum heeft een afwijkende kalender. De tijd wordt voorgesteld als twee snijdende cirkels. De twee snijpunten vallen op de zestigste en de tweeënnegentigste dag van een schrikkeljaar. In ons universum zijn dat 29 februari en 1 april. Op die twee data kun je van het ene naar het andere universum reizen, op voorwaarde dat je het magische woord kent. Vandaag is het 1 april in een schrikkeljaar, dus kan ik meteen uitproberen of ik het woord geraden heb.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:30 uur

geplaatst: vandaag om 16:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.