menu

The Sellout - Paul Beatty (2015)

Alternatieve titel: De Verrader

mijn stem
3,65 (17)
17 stemmen

Engels
Sociaal

304 pagina's
Eerste druk: Farrar, Straus and Giroux, New York (Verenigde Staten)

Welkom in Dickens, Californië, een getto aan de zuidelijke rand van Los Angeles. Een armoedige plaats. Zo armoedig dat men het bestaan ervan uit schaamte verbergt – letterlijk, want de staat Californië besluit het stadje niet langer op de kaart te zetten. Vlak voordat dit besluit genomen wordt, werd de vader van de Afro-Amerikaanse hoofdfiguur – ‘Ik’ – vermoord na een woordenwisseling met de politie. Ik besluit om zijn woede en frustratie in te zetten - niet om de moord op zijn vader te wreken, maar om het onrecht dat zijn woonplaats is aangedaan te vereffenen. Hiervoor moet hij allereerst op zoek naar een zusterstad. Dat blijkt moeilijker dan gedacht: zowel Tsjernobyl, Ciudad Juarez als Kinshasa weigert een verbond aan te gaan met het schijnbaar nog hopelozer Dickens. Dan krijgt Ik een briljante ingeving: het ‘re-segregeren’ van scholen in Dickens. Aanvankelijk is het een groot succes, maar Ik's plan dreigt te mislukken wanneer blanke leerlingen toegang eisen tot de school. Ik raakt verwikkeld in een enorme rechtszaak: Ik versus de Verenigde Staten van Amerika.

zoeken in:
avatar van liv2
winnaar Man Booker Prize 2016

Krijgt een redelijk uitgebreide review in de Boekengids: 2017#2 (24 april 2017) | de Nederlandse Boekengids - nederlandseboekengids.com

4,0
Zeer tragisch en ongelofelijk grappig. Alle passages waarin de vader zijn zoon als proefdier gebruikt voor zijn sociologische experimenten zijn enorm absurd maar zo origineel en hilarisch. Het thema van wat het is om 'zwart' te zijn, werkt Beatty mooi uit. Over ras, identiteit, maatschappelijke positie en hokjesdenken, over samenhorigheid en daar buiten vallen. Vergelijkbaar dus met Teju Coles Open City maar naar mijn mening nog een stuk beter dan die laatste

avatar van -JB-
3,5
De Verrader vertelt het verhaal van Bonbon een zwarte man uit een getto bij LA, wiens vader door politiegeweld om het leven komt. Hij besluit segregatie opnieuw in te voeren om de stad van zijn jeugd terug te vinden. Hij krijgt hierbij hulp van Hominy, die kindster in racistische films is geweest en nu ongewild Bonbon’s slaaf wordt. Alleen al deze korte introductie toont de satirische inslag van dit boek van Paul Beatty. Bonbon’s visie op de maatschappij en op zwart zijn in het bijzonder is zeer humoristisch, maar met een duidelijk serieuze ondertoon. Het is als lezer niet altijd makkelijk te bepalen of iets grappig of beschuldigend bedoeld is.

Qua stijl moest ik erg inkomen. De chaos in het hoofd van Bonbon spreekt ook uit de schrijfstijl, maar dit wordt makkelijker als je de personages hebt leren kennen. Het einde is sterk, omdat het relativering en rust brengt, zonder oplossing te bieden. Een mooie actuele roman over de Amerikaanse rassenproblematiek, die ook relevant is voor Nederland ondanks dat discriminatie op ras/afkomst hier misschien minder aan het oppervlak ligt.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:44 uur

geplaatst: vandaag om 08:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.