menu

Ondergang: De Vervolging en Verdelging van het Nederlandse Jodendom, 1940-1945 - Jacques Presser (1965)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Historisch

1100 pagina's
Eerste druk: Staatsuitgeverij, Den Haag (Nederland)

''Dit boek behelst de geschiedenis van een moord. Een moord, tevens massa-moord, op nimmer gekende schaal, met voorbedachten rade en in koele bloede gepleegd.'' Het werden bekende woorden van een belangwekkend boek. Er is namelijk geen werk in de moderne Nederlandse geschiedenis dat zo'n indruk maakte als het in 1965 verschenen mammoetwerk van Jacques Presser. Het behelst dan ook een hartverscheurend onderwerp, de vervolging en verdelging van de Nederlandse joden in de tragische oorlogsjaren. Chronologisch en minutieus beschrijft Presser, in acht hoofdstukken, de anti-joodse maatregelen die door de Duitsers werden genomen.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
J. Presser: Ondergang, 1965 - NRC
Elk jaar, wanneer het tegen mei loopt, verschijnen ze weer, nieuwe boeken over de Bezettingsjaren. Vijf jaren die voor de één onherroepelijk traumatisch zijn, voor de ander `zwarte bladzijden' of `een hele nare tijd'; voor weer een ander vormen ze een spannende periode, `waarin tenminste nog eens wat gebeurde' en aan onderzoekers bieden ze een keur van onderwerpen, die klinisch dienen te worden behandeld zoals elk ander historisch onderwerp.

Ook het boek Ondergang. De vervolging en verdelging van het Nederlandse jodendom, 1940-1945 verscheen in het voorjaar, in april 1965. Twintig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog en vijftien jaar nadat de auteur, de Amsterdamse hoogleraar Jacques Presser (1899-1970), de regeringsopdracht had aanvaard om dit boek te schrijven. Men had in 1950 gemeend dat hij er zo'n twee tot tweeëneenhalf jaar over zou doen en dat de studie niet meer dan vijfhonderd bladzijden zou beslaan. Het werden er ruim tweemaal zoveel. Chronologisch en minutieus beschrijft Presser, in acht hoofdstukken, de anti-joodse maatregelen die door de Duitsers werden genomen.
Roelof van Gelder
14 mei 1999

Gast
geplaatst: vandaag om 11:27 uur

geplaatst: vandaag om 11:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.