menu

Geschiedenis van de Russische Literatuur: Van Vladimir de Heilige tot Anton Tsjechov - Karel van het Reve (1985)

mijn stem
4,10 (5)
5 stemmen

Nederlands
Historisch

510 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Het boek behandelt de Russische literatuur vanaf de kerstening van Rusland onder Vladimir de Heilige (988) tot aan de dood van Tsjechov in 1904. De schrijvers en dichters komen tot leven door de faits divers die Karel van het Reve wist op te diepen. Hij duikt in hun vriendschappen en rivaliteiten en geeft hun werk een plaats in de politieke realiteit van Rusland. Karel van het Reve treedt op als gids: "Ik breng de reiziger langs de voornaamste bezienswaardigheden, rekening houdend met wat hij in een dag kan verwerken, waarbij ik ook wel stilsta bij beroemde gebouwen waar ik zelf niet veel aan vind - maar dan moeten ze wel erg beroemd zijn. Ook neem ik de lezer mee naar straatjes waar anderen hem niet zo gauw brengen."

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
3,5
De inleiding is veelbelovend: Van het Reve slaagt er met tal van argumentaties bijna in de lezer te doen geloven dat literatuurgeschiedenissen van generlei waarde zijn voor het begrip van literaire werken. Sterker, ze dienen geen enkel nut. Dat Van het Reve er toch een schrijft dient enkel zijn eigen plezier. Natuurlijk leidt zijn tocht langs vooral 19e eeuwse schrijvers (Rusland kende pas zeer laat enige culturele ontwikkeling), de maatschappij waarin ze leefden en de ideologische vraagstukken van die tijd, wel degelijk tot meer context en begrip van de klassieke Russische literatuur. Voor mij waren hoofdstukken als die over Gontsjarov en Gogol echte eyeopeners, als het gaat om een nieuw perspectief op door mij niet enorm gewaardeerde werken als Oblomov en Dode Zielen. De bijwinst is dan ook een verlanglijstje aan te (her)lezen literatuur, ook van minder bekende Russen. In die laatste categorie duizelt het je al snel van de namen, hoe goed Van het Reve er ook in slaagt de kleurrijke kant van een ieder te belichten. Een prima verteller deze Van het Reve, al komt het werk door zijn wat academische benadering en vele onvertaalde Franse en Duitse passages nu wat ouderwets over. Dat komt ook door, grootste minpunt, de abrupte stop na de dood van Tsjechov in 1904. Nergens wordt beargumenteerd waarom de navolgende 80 jaar geen plaats heeft in Van het Reve’s literatuurgeschiedenis. Des te wonderlijker omdat hij in het notenapparaat te pas en te onpas Vladimir Nabokov citeert.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:52 uur

geplaatst: vandaag om 12:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.