menu

Wij Uiten Wat Wij Voelen, Niet Wat Past - Harry Mulisch (1984)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

17 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

In deze voordracht, gehouden op 5 mei 1984, trekt de schrijver een parallel tussen het moment van de voordracht en een tijdstip veertig jaar na de de dood van Shakespeare's King Lear. Er dreigen conflicten, waarmee vergeleken die rond Lear verbleken. Maar de tijd waar iedereen het nog steeds over heeft en die jaarlijks herdacht wordt, dat zijn nog steeds de dagen van Lear. Want, zoals Shakespeare-vertaler Bilderdijk schreef: 'wij jong'ren, wij beleven nooit zo veel'. Verder voortbordurend op de overeenkomst tussen de twee tijdstippen vraagt Mulisch zich af of het denkbaar is dat oorlogen niet ontstaan omdat de mens slecht is, maar vooral ook omdat zo'n gebeurtenis de mogelijkheid schept om goed te zijn.

zoeken in:
avatar van gert_r
3,0
Colofon

Deze tekst werd geschreven in april 1984 en op uitnodiging van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 voorgedragen op de vijfde mei, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in Wageningen, in aanwezigheid van Prins Bernhard, vertegenwoordigers van verzet en militaire en burgerlijke autoriteiten uit binnen- en buitenland.
Eerder gepubliceerd in Vrij Nederland, 12 mei 1984.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:56 uur

geplaatst: vandaag om 10:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.