menu

Blaze - Richard Bachman (2007)

Alternatieve titel: De Ontvoering

mijn stem
3,82 (33)
33 stemmen

Engels
Griezel

288 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Het verhaal van Clayton Blaisdell, Jr. is vol ellende. Als jongen wordt hij mishandeld door zijn vader en komt hij in een jongensinstituut terecht. Hij is altijd een slome denker geweest, maar weet als tiener wel uit het instituut de ontsnappen. Hij wordt vrienden met de ervaren crimineel George, die overal een antwoord op lijkt te hebben. Maar als George dood gaat, staat Blaze er alleen voor. Hij besluit een baby te ontvoeren en er een miljoen dollar losgeld voor te vragen. Tijdens deze ontvoering wordt hij geteisterd door zijn verleden en door de geest van zijn overleden vriend.

zoeken in:
avatar van Dexter
Het allereerste verhaal waar King als Bachman aan begonnen is (nog geschreven vóór Carrie), wordt nu als laatste Bachman boek 'postuum' uitgegeven.
De eerste twee hoofdstukken zijn hier al te downloaden als pdf-files. King zei dat hij het vroeger nooit uitgebracht had, omdat het te zielig was; hij wou zich meer bezighouden met horror. Het was soms zó zielig dat je moet huilen van het lachen. Hij quote er zelfs Oscar Wilde om, die het heeft over 'Het meisje met de zwavelstokjes: it’s impossible to read about the little match girl without weeping tears of laughter and... you know something that is so sad it’s actually funny

De Nederlandse vertaling ligt rond oktober in de winkels.

3,5
Ik heb de Engelse versie gelezen en het is een leuk, luchtig boek dat me liet denken aan "The girl who loved Tom Gordon".
De sfeer is erg goed geschreven en zoals altijd erg kleurrijk.

3,0
Bepaald niet het beste Bachman boek. Het leest wel vlot maar wordt niet echt spannend.

4,0
Vlot boek om te lezen met een erg trieste hoofdrolspeler. Het verhaal is leuk maar de flashbacks zijn pas echt boeiend en weer typisch King, heel menselijk en mooie karakterbeschrijvingen.

Ook mooi is dat je geen antipathie kan krijgen tegen de hoofdrolspeler, hoeveel slechte dingen hij ook doet. Vrij zielig verhaal maar die vaak de komische kant op zoekt ipv de tragische kant. Niet z'n beste, maar toch wel één van z'n snelst lezende boeken.

avatar van Dr Channard
4,0
Het laatste boek van Richard Bachman, het pseudoniem van Stephen King.

Dit is ook mijn laatste Bachman boek en ik vond het super ! Dit is zonder twijfel het beste Bachman boek in mijn ogen. King schrijft niet alleen horror en met boeken als The Green Mile en Dolores Claiborne bewijst de schrijver dat hij ook pure drama kan schrijven.

De ontvoering is ook één van die boeken. Blaze is een zeer interessant personage. Hij is groot, lomp, hoort stemmen maar is zeer gevoelig en dat maakt hem tot één van de beste antihelds ooit. De hoofdplot verveelt bijna nooit maar de flashbacks zijn nog beter.

Stephen King heeft een fijn werkje afgeleverd met dit boek. Een boek dat verschillende emoties zoals spanning, verdriet en humor opwekt.


De ontvoering kan ik iedereen aanraden.

4.0*

avatar van DMF
4,5
DMF
Richard Bachman bewaarde het beste voor het laatst. Ik heb nog niet alle Bachmans gelezen, maar ik weet zeker dat dit boek niet meer overtroffen gaat worden. De Bachmans die King tot nu toe had uitgegeven, vond ik leuk om te lezen, maar meer ook niet. Met De Ontvoering heeft King echter wél een geweldig verhaal uit de oude doos gevist.

Clayton Blaisdell Jr., beter bekend als 'Blaze', is na Roland Deschain de beste antiheld die King tot nu toe heeft gecreëerd. De deuk in het hoofd van Blaze is zowel letterlijk en figuurlijk een obstakel: hij is het middelpunt van pesterijen, maar Blaze blijft een gigantische, lieve goedzak. Het is onmogelijk om niet met zijn persoontje mee te leven.
Blaze heeft zo goed als geen jeugd gekend en raakt aan lager wal. Aan de hand van flashbacks staat King hier uitgebreid bij stil. Blaze maakt vreselijke dingen mee, heeft dankzij een duw van de trap door zijn vader het IQ van een baksteen, maar doet geen mens kwaad. Zijn postuur is indrukwekkend, net als zijn werklust, die geen moment lijdt onder de fysieke en geestelijke martelingen die hij ondergaat bij zijn gastgezin en in Hetton House, het opvangtehuis waar Blaze het geen haar beter heeft.
De schrijfstijl van King is weer fenomenaal. De relaties tussen Blaze met George, John en baby Joe zijn weer geweldig uiteengezet. Ook Blaze zelf is net een echt personage.
Naast de flashbacks is de rode draad door het verhaal ook erg interessant. Blaze kidnapt een baby van een rijk gezin in de hoop losgeld te bemachtigen. Gedurende het verhaal krijgt Blaze een band met baby Joe en neemt het geheel een andere wending. Zijn overleden vriend George bemoeit zich nog nadrukkelijker met de antiheld en dit leidt weer tot een nieuwe invalshoek bij Blaze. Geweldig!
Tragisch is het verhaal wel te noemen, zeker gezien het einde. Toch legt King daar de nadruk niet op; het levensplezier straalt van Blaze af en dat pik je als lezer direct op. King gebruikt bijzonder veel humor (meer dan anders) en de mentale gesteldheid van Blaze geeft daar ook alle aanleiding toe. Op het einde heeft King zijn meedogenloze pet opgezet, maar ik had er stiekem al wat rekening mee gehouden.

Stephen King toont met De Ontvoering aan dat zijn bijnaam als 'master of horror' ongepast is. Ja, King schrijft wel eens horrorverhalen (vooral zijn vroegere werk), maar de karakters staan in al zijn boeken absoluut zijn centraal; zelfs in zijn korte verhalen. De Ontvoering is het schoolvoorbeeld van karakterisering. Blaze is de ultieme antiheld, zoals terecht op de cover prijkt. Ik kan me niemand voorstellen die geen respect krijgt voor zijn denken en doen, ondanks zijn schokkende verleden. IJzersterk verhaal.

* * * * ½

avatar van s0njaa
4,0
Luchtig, dun boekje (mag ook wel eens een keer )..
je wilt uiteindelijk gewoon dat hij wegkomt met die baby..
En dan gaat ie nog dood ook, tooo bad![\spoiler]

Heerlijk

avatar van Dee-e
5,0
Ik heb net met veel tegenzin De ontvoering van Stephen King dichtgeslagen. Na een moeilijk start, ik moest echt wennen aan de stijl, was ik snel gepakt. Ik leefde enorm met Blaze mee en voelde zijn pijn van het verleden en zijn hoop van het heden. Een persoon die niet slecht wil zijn, maar het wel is om te kunnen overleven. Het verhaal over het verleden en hoe de jongen eigenlijk 'verpest' is, sprak me het meest aan. Ik heb echt genoten!

Gast
geplaatst: vandaag om 10:45 uur

geplaatst: vandaag om 10:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.