menu

Age of Anger: A History of the Present - Pankaj Mishra (2017)

Alternatieve titel: Tijd van Woede: Een Geschiedenis van het Heden

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

320 pagina's
Eerste druk: Farrar, Straus and Giroux, New York (Verenigde Staten)

Het lijkt soms alsof de mens genoeg heeft van rust en vrede. Kwaadaardige politici spelen in op angst bij een deel van de bevolking. De mensen reageren erop met keuzes die irrationeel lijken, en levensgevaarlijk zijn: zoals voor een Brexit, voor presidentskandidaat Donald Trump, of voor het idee om ‘de grenzen’ dicht te gooien. Angst en woede vormen de drijfveer, destructiedrift en negativisme zijn het gevolg. Ze dreigen onze maatschappij te ontwrichten. En de vraag is: hoe is het mogelijk? Pankaj Mishra beschrijft in 'Tijd van woede' de geschiedenis van woede als politieke drijfveer. Met verrassende historische parallellen laat hij zien dat deze tijd niet uniek is: ook het begin van de twintigste eeuw was vol van destructiedrift, nationalisme en terrorisme. Dat is geen geruststellende gedachte. Er zal een mentaliteitsverandering nodig zijn om onze vrijheid, welvaart en stabiliteit te behouden.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Een interessant interview met de auteur bij VPRO Boeken. Zie tweede gedeelte.

3,5
moa
Voor een pessimist als mijzelf voelde dit als thuiskomen

Als ik heel kort tracht samen te vatten: de auteur gaat op zoek naar de oorzaken achter fenomenen zoals de verkiezing van Trump, de Brexit, IS, en hij vindt die verklaring in de kloof die gaapt tussen de belofte van deze moderne tijd enerzijds en de (on)mogelijkheden tot realisatie van die belofte anderzijds. Of nog:
Simply defined, the energy and ambition released by the individual will to power far exceed the capacity of existing political, social and economic institutions.

En dan krijg je, wel, niet de meest hoopvolle vooruitzichten.

Maar dat is echt heel kort samengevat; laat het niemand tegenhouden het boek effectief zelf te lezen; ik veronderstel dat er heel veel samen op een hoopje gegooid wordt, dus enige kritische geest bij het lezen is absoluut vereist, maar voor de rest wat mij betreft; goed geschreven, en heel veel food for thought.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:36 uur

geplaatst: vandaag om 14:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.