menu

De Drager - Jan Vantoortelboom (2017)

mijn stem
3,17 (3)
3 stemmen

Nederlands
Psychologisch

224 pagina's
Eerste druk: Atlas/Contact, Amsterdam (Nederland)

Nicolas is altijd onder de indruk geweest van de gedrevenheid en de compromisloosheid waarmee zijn twee jaar oudere buurjongen Bruno idealen nastreeft en verwezenlijkt. Na hun schooltijd raakt Nicolas verzeild in de computer- en informatietechnologie, Bruno wordt bioloog en doet veldwerk in de uitgestrekte wouden van Slowakije. Ze houden contact per e-mail, en telefoon, bezoeken elkaar van tijd tot tijd. Bruno trouwt, krijgt een zoon en vanzelfsprekend is Nicolas de peetvader. Het zoontje lijdt aan een erfelijke ziekte en dat raakt Bruno diep. Gewend aan de meedogenloze overlevingsstrijd in de natuur, waar alleen gezonde dieren bestaansrecht hebben, begint hij te twijfelen aan het bestaansrecht van de nietvolmaakte mens. Als Nicolas naar Wenen moet voor een it-project ontmoeten ze elkaar na afloop in het nabijgelegen Bratislava. En dan ziet hij in waartoe compromisloosheid kan leiden.

zoeken in:

avatar van Abubakari
3,5
Het verleden en heden van twee zeer verschillende vrienden. De één een computertechneut die naar Wenen gaat om een storing in een systeem wat hij eerder aanlegde te verhelpen (hetgeen een groot deel van het boek beslaat, niet zo saai als het klinkt, de oorzaak blijkt gecompliceerd en zorgt voor spanning), de ander een mad scientist wiens gekte culmineert.

Apart verhaal met een bizarre twist die je weliswaar misschien een beetje aan kunt zien komen, maar dat mag de pret niet drukken. Ik hou wel van aparte verhalen met vreemde personages, er zitten eigenlijk best veel naarlingen in.

Jan Vantoortelboom, die blijf ik lezen.

avatar van Donkerwoud
3,0
Met 'De Man Die Haast Had' (2015) ging Vantoortelboom qua stijl al een beetje weg bij zijn meer traditionele streekverhalen als 'De Verzonken Jongen' (2011) en 'Meester Mitraillette' (2014). Minder uitvoerige beschrijvingen van de bitterzoete plattelandsidylle van weleer, maar zijn proza werd in die korte roman al compacter, zakelijker en kernachtiger. In 'De Drager' (2017) zet hij die tendens door en laat hij impressionistische sfeertoetsen versmelten met ideeën over moderne technologie. Over een jeugdvriendschap waarin Nicolas een passie ontwikkelt naar de overzichtelijkheid van computersystemen, terwijl Bruno aangetrokken wordt tot de onverbiddelijke eerlijkheid van darwinistische biologie. Deze roman is alleszins complexer opgezet dan eerder werk in hoe hij bijvoorbeeld met zijn metaforen overlap suggereert tussen natuur, techniek en mens. Ik mis echter een tikkeltje het speelse en het luchtige uit zijn vroegere romans, want Vantoortelboom nieuwe stijl trekt een bak ellende open om het leven van zijn personages tot een noodlottig tranendal te maken. Tot op het punt dat de zwaarwichtigheid soms wat geforceerd of bedacht voelt en niet per se bijdraagt aan de geloofwaardigheid van zijn romans.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:41 uur

geplaatst: vandaag om 08:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.