menu

I'm Thinking of Ending Things - Iain Reid (2016)

Alternatieve titel: Ik Denk Dat Het Voorbij Moet Zijn

mijn stem
3,70 (5)
5 stemmen

Engels
Psychologisch / Thriller

224 pagina's
Eerste druk: Scout Press, New York (Verenigde Staten)

Een jong stel zit in de auto op weg naar een weekendje bij haar schoonouders in een oude boerderij buiten de stad. De sfeer is beklemmend, er hangt ruzie in de lucht. Zij weet niet goed hoe ze hem moet peilen, ze zijn nog maar net bij elkaar. Ze wordt telkens gebeld door haar eigen nummer, iemand laat een vreemd bericht achter op haar voicemail. Wat is er aan de hand, waarom is de situatie zo vreemd? En waarom blijft die ene gedachte alsmaar door haar hoofd spoken? Ik wil ermee stoppen... Ik wil ermee stoppen... Ik denk dat het voorbij moet zijn.

zoeken in:
avatar van eRCee
Geweldig verfilmd door Charlie Kaufman!

avatar van H€yoka
4,0
De gelijknamige Netflix film straalde iets onhebbelijks uit. Ik wist dat ik iets groots zag, maar het was niet altijd duidelijk wat er precies gebeurde. Via YouTube een verklaring gevonden en zo heb ik het meesterwerk dat dit verhaal uiteindelijk ook wel is, op waarde kunnen schatten. En daar werd ook naar dit boek verwezen, dus was ik erg nieuwsgierig hoe een auteur zo'n verhaal en invalshoek zonder visuele hulpmiddelen aanpakt.

Het resultaat bevalt me erg goed. Af en toe is het wat moeilijk om volgen, maar dat heb je wel vaker met filosofische stukken. Herlezen stoort me in deze dan ook niet. Je kabbelt wat door het boek en naar het einde drijft de auteur de spanning goed op. De uiteindelijke clou is na het zien van de film uiteraard geen verrassing meer, maar ik denk wel dat iedereen snapt dat het meisje en Jake één en dezelfde persoon zijn. Dat de conciërge uiteindelijk ook dezelfde persoon is, lijkt me moeilijker te achterhalen.

Globaal genomen een leuk boek, dat je over bepaalde zaken laat nadenken. De mooiste gedachte blijf ik 'je kan alleen nooit de beste zoener ter wereld zijn' vinden. Past ook uitstekend bij het thema van dit boek. Tegelijkertijd is dit één van de uitzonderlijke keren dat ik een film beter dan het boek vind.

Moet je deze lezen? Ja, maar ik denk te mogen aanraden om het in mijn volgorde te doen: film kijken, Youtube verklaring checken, film herkijken, boek lezen. Als dit te bewerkelijk is, weet ik niet of je deze zal kunnen smaken.

ZAP!
H€yoka schreef:
De uiteindelijke clou is na het zien van de film uiteraard geen verrassing meer, maar ik denk wel dat iedereen snapt dat het meisje en Jake één en dezelfde persoon zijn.
Dat kon ik uit de trailer van de film al opmaken...

avatar van H€yoka
4,0
ZAP! schreef:
Dat kon ik uit de trailer van de film al opmaken...

Daarom kijk ik nooit trailers

avatar van Insignificance
2,0
Hoe de vork in de steel zit, nou ja, ach. Ik vond het alles bij elkaar vooral vervelend. Meteen al, tijdens de autorit, die grotendeels bestaat uit filosofische een-tweetjes en een innerlijke stem die maar blijft wauwelen over van alles en nog wat. Vermoeiend geneuzel. Het bezoekje bij Jake's ouders is van een andere orde. Vreemd vooral. Lekker maf zelfs. Surrealistisch ook. Verreweg het beste onderdeel wat mij betreft. Die lijn lijkt het door te trekken in de finale, maar daar is die innerlijke stem weer. Alsof je naar een intense film zit te kijken met iemand die maar blijft kwebbelen. Irritant.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:17 uur

geplaatst: vandaag om 12:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.