menu

Het Meesterstuk - Anna Enquist (1994)

mijn stem
3,23 (26)
26 stemmen

Nederlands
Streek/Familie

307 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

'Het Meesterstuk' is een kunstenaars-, familie en relatieroman. Het verhaal is geënt op het schema van de opera 'Don Giovanni' van Mozart, maar stofkeuze en enscenring zijn eigentijds. De Don-Juanrol is in dit boek voorbestemd voor de ambitieuze kunstschilder Johan Steenkamer. Onder een voortdurend wisselende belichting wordt de levensgang van deze niets en niemand ontziende charmeur geschetst. Andere hoofpersonen zijn Johans ex-vrouw Ellen, zijn demonische moeder Alma en getraumatiseerde broer en rivaal Oscar. Een speciale rol is weggelegd voor Ellens hartsvriendin, een psychiater die het familiedrama zowel betrokken als met distantie op de voet volgt.

zoeken in:
avatar van ANDREO
4,0
Minder sterk dan het geheim, maar toch ook een vlot lezend boek!

avatar van Prowisorio
3,5
Wat is er mis gegaan.. wat heeft van Alma die verbitterde vrouw gemaakt? Zo bitter dat ze geniet van de ruzies tussen Oscar en zijn jongere broer Johan en elke gelegenheid aangrijpt om het vuur aan te wakkeren?
Waarom heeft Charles haar verlaten en met de twee jongens achtergelaten?

Voor mij is Alma de hoofdpersoon.. niet Johan, niet Ellen of Oscar en Lisa al helemaal niet. Alma is veel meer dan de 'demonische moeder' zoals op de achterflap staat. Ze is ook de Oma die Peter en Paul, haar kleinzoons opvangt, als ze dat hard nodig hebben. Ze is ook de vrouw die hartstochtelijk terug verlangt naar haar man.. Ze lijdt pijn en wil dat ook, omdat ze dan weet dat ze leeft.

Alma is de enige levende persoon in het boek, de rest blijft wat plat, gedraagt zich zoals het hoort. De Don Juan, de bedrogen vrouw met een onmetelijk verdriet, de jaloerse, mensenschuwe, ziekelijke broer... allemaal nogal voorspelbaar en voor wie Don Giovanni, de opera kent, is zelfs de verrassing die Oscar aan het eind voor zijn broer heeft geen echte verrassing, maar wel origineel.

De commendatore scene uit Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart (Youtube)

Gast
geplaatst: vandaag om 21:42 uur

geplaatst: vandaag om 21:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.