menu

Bendeleven in Vlaanderen - Jack Verstappen (1984)

Alternatieve titel: Gruwel en Griezel: Een Volksboek over de Moordbenden van Jan De Lichte, De Bokkerijders, De Voetbranders, Bakelandt, Abel Pollet, Van Hoe-Verstuyft, Mercy en Nauwelaerts & Cie

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Historisch

175 pagina's
Eerste druk: Nieuwe Media Produkties, Antwerpen (België)

Tussen de eerste helft van de 18e eeuw en het eerste kwartaal van de 20e eeuw werd Vlaanderen geteisterd door talloze roversbendes. Jack Verstappen verzamelt een aantal van deze soms legendarisch geworden bendes en beschrijft hoe ze tot stand zijn gekomen en op welke manier ze aan hun einde kwamen. In 'Jan De Lichte' bijvoorbeeld komen we via Janneke alias de Zanger, een minstreel die als scout werd vooruit gestuurd om te kijken welke boeren er warmpjes bij zaten, te weten welke stappen je moest ondergaan om tot de bende te behoren. In 'De Bokkerijders' gaat Verstappen dieper in op de Satanistische rituelen en merkwaardigheden die de Bokkerijders bende kenmerkten, onder andere het gebruik van vliegende bokken om op meerdere plaatsen te kunnen toeslaan.

zoeken in:
avatar van metalfist
3,5
Dit soort bendes heeft precies altijd wel wat tot de verbeelding gesproken. Je had natuurlijk de Bakelandt reeks van Hec Leemans (die de reeks jammer genoeg liet verwateren en zich uiteindelijk volledig op de strips van De Kampioenen ging concentreren) maar de plannen om De Bende van Jan de Lichte van Louis Paul Boon te gaan verfilmen beginnen nu ook concrete vorm te krijgen. Ik had dit boek voornamelijk aangeschaft vanwege het Bakelandt segment, maar het leek me wel een leuke intrede tot historische gebeurtenissen.

Jack Verstappen verzamelt hier een resem bendes die actief waren in Vlaanderen gedurende de eerste helft van de 18e eeuw en het eerste kwartaal van de 20e eeuw en hierdoor leest elk hoofdstuk eigenlijk als een apart verhaaltje. Interessant is sowieso de toevoeging van sommige liederen die indertijd werden gezongen over de verschillende bendes en verder is dit een vermakelijke doch niet al te uitgebreide vertelling. Verstappen heeft het over 7 bendes in ongeveer een 170 pagina's, maar grote tekeningen/praktisch geheel witte pagina's/titelpagina's zorgen ervoor dat er uiteindelijk niet veel tekst overblijft. Sowieso wel een onverzorgde layout trouwens, al is dat iets waar Verstappen zelf weinig aan kan doen vermoed ik. Bij het hoofdstuk van de Voetbranders bijvoorbeeld (dat verkeerdelijk gelabeld staat als dat van Bakelandt) zijn er pagina's omgedraaid waardoor je van pagina 60 naar 59 naar 61 moet lezen. Op zich niet enorm storend natuurlijk, maar het zijn schoonheidsfouten die toch niet zouden mogen.

Vermakelijke kennismaking met een aantal bekende figuren uit de geschiedenis. Op zich interessant, het stuk van de Bokkerijders had wel wat uitgebreider gemogen, maar verder dan een kennismaking is dit ook niet. Wil je echt in detail gaan, dan zal je naar meer specifieker werk op zoek moeten gaan.

Kleine 3.5*

avatar van Donkerwoud
Oef, dat is een titel waar je even op moet studeren...

avatar van metalfist
3,5
Als ik elke keer de volledige titel had gepakt in mijn bericht, dan was mijn recensie dubbel zo lang

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Er zijn nog ergere.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:38 uur

geplaatst: vandaag om 20:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.