menu

4 3 2 1 - Paul Auster (2017)

mijn stem
3,82 (14)
14 stemmen

Engels
Psychologisch

912 pagina's
Eerste druk: Henry Holt, New York (Verenigde Staten)

Op 3 maart 1947 wordt, twee weken te vroeg, Archibald Isaac Ferguson geboren, het enige kind van Rose en Stanley Ferguson. Archibalds leven zal gelijktijdig vier verschillende paden volgen. Vier identieke Archibalds, bestaand uit hetzelfde dna, vier jongens die fysiek een en dezelfde zijn, leiden vier parallelle en volstrekt verschillende levens. Elk levenspad neemt een andere richting. Liefdes en vriendschappen en intellectuele interesses contrasteren. Een jongen groeit keer op keer op. Iedere Archibald zal verliefd worden op Amy Schneiderman, maar hun relatie zal steeds een andere zijn. Lezers zullen meegenieten van Archibalds successen, en meeleven met de tragische gebeurtenissen die hem overkomen. Zo ontvouwen de levensverhalen van de vier Archibalds zich.

zoeken in:
avatar van liv2
Wordt een week na de Engelstalige release reeds in vertaling uitgebracht door De Bezige Bij.

avatar van dutch2.0
Heel benieuwd! Best een dikkerd trouwens, voor Auster's begrippen. Plot doet me trouwens sterk denken aan deze fraaie film.

avatar van Abubakari
Als het boek net zo prima is als die film doe ik het er voor.

Ik heb erg te gekke boeken van Paul Auster gelezen, maar ook boeken die ik niet zo goed vond. Ik wacht eerst wel even af wat anderen er van vinden voor ik aan een boek van 900+ paginas begin.

...stilte...
Ik ben altijd wel een liefhebber van de boeken van Paul Auster geweest. De muziek van het Toeval is mijn favoriet (ik lees meestal de vertaling). Mijn enthousiasme is de laatste tijd een beetje afgekoeld. De romans Man in het Duister, Onzichtbaar en Sunset Park vond ik verwisselbaar en ik zou niet meer kunnen navertellen waar ze over gaan.
In een interview vertelde Paul Auster toendertijd dat hij daarna aan een nieuwe roman werkte, maar er niet mee verder kwam. Daarom heeft hij Winterlogboek geschreven en vervolgens ook Bericht vanuit het Innerlijk. Ik heb de indruk dat 4321 de roman is waar hij toen in vastliep en nu uiteindelijk voltooid heeft.
Veel zin om er aan te beginnen heb ik nog niet. Ben wel benieuwd naar de recensies.


...stilte...
Nou die recensies maken me niet echt enthousiast. Voorlopig ga ik er niet aan beginnen, maar misschien kijk ik er over een tijdje anders tegenaan...

3,5
"De muziek van het toeval" is ook mijn favoriet.
4 3 2 1 is eigenlijk te zwaar (1,4 kg) om comfortabel te lezen en te lang. Halverwege voel je dat het leesgenot wat begint te slabakken.
De 4 Archie verhalen lopen vloeiend door elkaar, het is wat wennen aan de verhaallijn (vb soms leeft de vader , enkele hoofdstukken verder is hij overleden).

avatar van david bohm
Ben er weer in begonnen het is niet echt een handzaam boek en de verschillende verhaallijnen zijn in het begin, ik ben bij hoofdstuk 2.1, lastig uit elkaar te halen. Benieuwd of ik het boek uitlees, is wel de bedoeling maar zie bovenstaande.

4,5
Paul Auster is zo'n beetje mijn favoriete buitenlandse auteur, maar heeft mij ook wel eens stevig teleurgesteld. Onder met Timbuktu (zwak), Travels in the Scryptorium (vreselijk) en Man in the Dark (matigjes). Dit dikke boek was aanvankelijk een beetje een lastige. Ik vond het idee meteen geweldig. Toch waren de eerste 250 pagina's wat moeilijk om door te komen. Daarna, wanneer Ferguson eenmaal de adolescentie had bereikt, ging het een stuk beter. Halverwege begon ik het adembenemend te vinden. Het is die wervelende vertelstijl, die lange maar transparante zinnen waarin elk woord precies op zijn plaats staat - ik ben uiteindelijk volkomen verkocht. Schitterend boek. Maak je geen zorgen als je die verschillende versies van Ferguson aanvankelijk niet goed uit elkaar weet te houden. Lees gewoon door, komt allemaal goed.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:10 uur

geplaatst: vandaag om 16:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.