menu

Quand Prime le Spirituel - Simone de Beauvoir (1979)

Alternatieve titels: Met Kramp in de Ziel | Anne, ou Quand Prime le Spirituel

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Frans
Verhalenbundel
Sociaal

248 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Elk van de vijf personages uit deze roman beschrijft haar eigen visie op de werkelijkheid om haar heen, en doet dat op haar eigen wijze: als dagboekfragment, als kort verhaal, als reportage of als schets. De hoofdpersoon in het ene verhaal is bijfiguur in het andere. Elk verhaal heeft een vrouw of meisje als titel èn hoofdpersoon. De puberteit, het loskomen van een drukkende katholieke jeugd, de ontluiking van - verboden - erotische gevoelens, het afwerpen van de mannelijke superioriteit en het zoeken naar een eigen identiteit zijn de thema’s die in dit boek aan de orde komen.

zoeken in:
3,0
Eerste proeve van korte verhalen van deze auteur. De uitgever Gallimard en Grasset wees het manuscript van haar toen af. ZIJ heeft deze bundel vervolgens jaren laten liggen, totdat er een overzicht van korte verhalen, dagboekfragmenten en schetsen van haar werd uitgebracht. Toen bleek deze bundel daarvoor te groot en heeft ze dit boek apart laten uitgeven. Het is een bundel van vijf verhalen geworden waarbij een, vaak jonge, vrouw hoofdpersoon is in een verhaal, maar bijpersoon is in een volgend verhaal. In elk verhaal zwoegt een vrouw door het leven, probeert zich los te maken van haar milieu, kerk, angst of frustratie, waarbij het de vraag is of dat haar lukken zal. De verhalen spelen zich af in een vroegere tijd en zijn ouderwets geschreven. Zoals meestal in een bundel zijn de verhalen van verschillende kwaliteit. Sommige hebben een reële problematiek en achtergrond. Andere lijken meer een oefening in het fantasierijk schrijven over toch wel een reële problematiek. Meer interessant dan volledig aanbevolen.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:05 uur

geplaatst: vandaag om 14:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.