menu

The Gate of Angels - Penelope Fitzgerald (1990)

Alternatieve titel: De Engelenpoort

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Engels
Psychologisch

192 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Fred Fairly is een jonge universitair docent aan St. Angelicus, een fictief college in Cambridge. Op een avond fietst hij in het donker langs de weg wanneer een onverlichte boerenkar plotseling uit een oprit komt. Fred moet op het laatste moment uitwijken, en raakt bij deze manoeuvre een andere fietser, een jonge vrouw met de naam Daisy Saunders. Beiden raken bewusteloos door het ongeluk en worden door de vrouw van een professor liefdevol in huis genomen. Omdat de vrouw een trouwring om heeft, gaat de gastvrouw er automatisch vanuit dat het stel met elkaar getrouwd is. Ze legt ze in hetzelfde bed te rusten. Als Fred weer bij bewustzijn komt, is hij op slag verliefd op Daisy, maar zij vertrekt, zonder een adres achter te laten. Fred heeft geen idee hoe hij haar ooit kan terugvinden.

zoeken in:

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Lastig om "De Engelenpoort" een bepaalde hoeveelheid * toe te kennen ook al werd ik al vanaf de eerste pagina's verrast door een opmerkelijke, unieke stijl. Ik dacht daardoor aanvankelijk dat het boek wel eens naar de 5* zou kunnen stevenen. Dat viel uiteindelijk tegen.
Met betrekking tot de stijl meldt de recensie in het NRC al dat het moeilijk benoembaar is wat dan precies zo bijzonder is. Inderdaad een lichte toon met, vermoed ik, veel dat zich tussen de regels aan toegevoegde waarde bevindt, maar waar ik lastig bij kan komen. Ik heb het idee dat de geschiedenis aan een mysterie raakt, grote mysteries van het leven, of die suggestie wekt het bij mij in ieder geval; maar de gebeurtenissen zelf lijken klip en klaar door de lichtheid van de stijl. Eenvoudig eigenlijk.
Òf ik mis iets, òf ik hoor en zie dingen die er niet zijn. Wat ik dan weer niet kan uitstaan.

3,5*

avatar van dutch2.0
4,0
psyche schreef:
Ik heb het idee dat de geschiedenis aan een mysterie raakt, grote mysteries van het leven, of die suggestie wekt het bij mij in ieder geval; maar de gebeurtenissen zelf lijken klip en klaar door de lichtheid van de stijl. Eenvoudig eigenlijk.
Òf ik mis iets, òf ik hoor en zie dingen die er niet zijn. Wat ik dan weer niet kan uitstaan.

Heel herkenbaar, ik heb dat bij bijna alle boeken van Fitzgerald. Mijn waardering is wel iets hoger, maar dat komt door de stijl, die is bedrieglijk knap.

Ik ben ooit bij de boeken van Fitzgerald terecht gekomen door dit nieuwsgierig makend essay van Julian Barnes. Kwam het tegen in de bundel Through the Window, maar hij is blijkbaar ook online beschikbaar.

Naar mijn idee steekt er één roman echt bovenuit en dat is The Beginning of Spring. Daar bezitten de personages een levensgroot (Russisch) hart. En waar je bij de meeste romans het idee hebt dat er een soort doorzichtig vlies over het proza ligt, is dat bij de The Beginning of Spring niet het geval. Prachtboek.

Deze Gate of Angels is voor Fitzgeralds begrippen iets boven de middenmoot. Niet heel meeslepend, maar die stijl hè, die stijl.

avatar van Donkerwoud
Jullie maken me wel nieuwsgierig.

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
dutch2.0 schreef:

maar die stijl hè, die stijl.


Ja, die vind ik bijzonder, vooral in het begin van het boek, de beschrijving van een storm, ik heb nog nooit zó'n storm meegemaakt.

Dus door Julian Barnes ben je op het spoor gekomen van Fitzgerald, het essay ga ik eens op mijn gemak lezen, Barnes zelf kan me ook bekoren ... Levels of Life - Julian Barnes (2013)

En ik ga me zeker ook wagen aan The Beginning of Spring - Penelope Fitzgerald (1988)

Gast
geplaatst: vandaag om 10:30 uur

geplaatst: vandaag om 10:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.