menu

The Raw Shark Texts - Steven Hall (2007)

Alternatieve titel: Gehaaid

mijn stem
3,67 (32)
32 stemmen

Engels
Thriller / Psychologisch

368 pagina's
Eerste druk: Canongate Books, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)

Eric Anderson wordt wakker op een plek die hij niet herkent, en hij weet niet wie hij is. De enige herinnering die hij nog heeft, is die aan een grote, verloren liefde. Langzaam wordt hij zich bewust van een mysterieuze kracht die zich manifesteert in een monsterlijk metafoor. Hij ontvangt raadselachtige briefjes met opdrachten, ondertekend door Eric de Eerste.

zoeken in:
3,5
Dit boek heb ik gekregen via buzzer. Het vorige boek dat ik via hen heb gelezen was Nachtwacht en dat was nu niet bepaald een briljant boek, dus ik was ietwat argwanend.

Tegelijkertijd is dit boek een van de meest gehypte boeken van dit moment. Althans, ik kom het overal tegen (misschien omdat ik het boek al gelezen heb).

Maar is het ook wat? Kort samengevat: niet onaardig.

In een interview met de schrijver, las ik dat zijn literaire helden Borges, Calvino en Danielewski zijn. Niet de minste schrijvers dus en ook schrijvers die ik zeker kan waarderen. Als je dit boek leest herken je de invloeden ook duidelijk (vooral het spelen met de lay-out zoals Danielewski doet). Tegelijkertijd is het vooral een 'net niet' boek. Het is steeds net niet zo goed als zijn helden.

Vooral in de onderbouwing van het verhaal gaat het een paar keer goed mis en dat is funest voor de gang van het verhaal. Zowel het concept van het boek als de acties die de hoofdpersoon uitvoert zijn onvoldoende uitgewerkt. hierdoor wordt je uit de flow van het boek gehaald en kost het moeite om mee te komen in een boek. Dit is voor mij één van de ergste dingen die een schrijver verkeerd kan doen. Zodra je je gaat bedenken 'dit kan helemaal niet' heeft de schrijver een fout gemaakt.

Dit is dan ook de reden dat het boek niet heel erg hoog scoort. Tegelijkertijd is het zeker geen heel slecht boek en het einde is gewoon ronduit goed. Met name de heruitvoering van Jaws is super.

Is dit boek de hype waard? Dat niet, maar het is stukken beter dan sommige andere hypes van de afgelopen tijd. (hoor ik daar iemand iets zeggen over Dan brown )

3,5*

avatar van Jasper
4,0
Ik kan in zekere mate met je meegaan Aegron.

Desondanks heb ik werkelijk genoten van het boek en het in een ruk uitgelezen. Pas als je het uithebt ga je je inderdaad afvragen of het verhaal wel een werkelijk punt heeft. Niet alleen blijf je als lezer met veel vragen zitten, ook vraag je je af of de schrijver die vragen wel zou weten te beantwoorden.

Desondanks zeer sterk geschreven en voornamelijk de 'gloeilampfragmenten' zijn uitermate levendig.

3,0
Jasper schreef:
Niet alleen blijf je als lezer met veel vragen zitten, ook vraag je je af of de schrijver die vragen wel zou weten te beantwoorden.


Dat is inderdaad ook mijn grootste teleurstelling; dat kan hij niet. Het concept is niet tot in de kleinere details uitgewerkt, waardoor het niet verder komt dan 'een gaaf idee', waarvan ik nog steeds niet helemaal weet wat ik ermee aan moet. Wat wil hij nu eigenlijk zeggen? Dergelijke fantasy wordt vaak gecreert als metafoor, maar zijn betekenis wankelt.

Maar wat hij mist wat een Michael Crichton wel heeft, compenseert hij weer met dat grote gebrek van Crichton: schrijfstijl. Soms aardig pretentieus, maar niettemin bevat The Raw Shark Texts zeker mooie passages en is hij bij vlagen lekker creatief.

En dat is uiteindelijk wat we de laatste tijd toch vooral willen: een schrijver die iets nieuws probeert (oke, ondanks de duidelijke verwijzingen naar schrijvers en films). En dat brengt hem toch wel op 3.5*

avatar van Donkerwoud
3,0
Ik ga nog geen score uitbrengen, omdat ik het nog niet uit heb. Wat mij in de eerste 200 bladzijdes opvalt, is dat hij van een origineel en fris nieuw concept eigenlijk een heel erg doorsnee thriller maakt. De cliches uit het genre zijn alom vertegenwoordigd in hoe het verhaal zich opbouwt. Van de hoofdpersoon met een geheugenverlies tot de aantrekkelijke sidekick met meer informatie over het gebeurde. Misschien blijkt dit naar het einde toe een duidelijke functie te hebben, maar vooralsnog maakt het de roman minder sterk dan het originele concept had verdiend.

avatar van Donkerwoud
3,0
In een slapeloze nacht het boek uit weten te lezen. Mijn mening is na het uitlezen niet drastisch veranderd. Steven Hall heeft een vlotte, intelligente schrijfstijl waarin de gebeurtenissen een metaforische betekenis mee krijgen. Het probleem is alleen dat hij teveel neigt naar de gebruikelijke manieren van spanning opbouwen in thrillers, zodat het de hele tijd aanvoelt als een niet spannende thriller met te pretentieuze insteek. Na de climax bleef ik met onbevredigende vragen zitten over waar het de schrijver om te doen is geweest, want in zijn boek is hij daar niet altijd even duidelijk over. Ik vrees dat hij zijn eigen pretenties niet helemaal waar heeft weten te maken en daarom is blijven hangen in de suggestie van een metafoor. Steven Hall is desalniettemin een jonge schrijver om in de gaten te houden om zijn frisse nieuwe kijk op de dingen.

avatar van worm
2,5
Toch een beetje een tegenvaller.
het eerste deel is werkelijkwaar geniaal in mijn ogen. De spanning wordt goed opgebouwd. De vondst met de viedeoband met de opname van de knipperende lamp is erg goed bedacht.
Maar op het moment dat de hoofdpersoon op 'reis' gaat, vliegt het verhaal compleet uit de bocht.
Jammer, had meer in gezeten.

avatar van Dridge
3,5
worm schreef:
Toch een beetje een tegenvaller.
het eerste deel is werkelijkwaar geniaal in mijn ogen. De spanning wordt goed opgebouwd. De vondst met de viedeoband met de opname van de knipperende lamp is erg goed bedacht.


Ook ik vond het begin erg sterk daarna wordt het helaas stukken minder.

Heeft iemand hier ooit een keer de moeite genomen om die zgn. 'negatives' / 'un-chapters' te lezen? Zo ja, voegt dat wat toe?

5,0
In één woord een geweldig boek. "Never judge a book by its cover" ging in dit geval niet op. Ik kwam 'm tegen en de kaft sprak mij enorm aan (niet degene die je op dit plaatje ziet). Zoals gewoonlijk las ik de eerste paar zinnen en toen besloot ik vrij impulsief het boek te kopen. Eenmaal begonnen te lezen hield ik niet meer op! Het surrealistische in de boek zoog mij helemaal mee.

Zeker het lezen waard!

3,5
Voor mijn studie dit boek moeten lezen.

Allereerst moet ik zeggen dat het idee om een 'nieuwe' wereld op deze manier te scheppen mij erg aanspreekt. Wat dat betreft heeft het bijvoorbeeld sterk de neiging om tot een soort 'dualisme' te komen als ook in The Matrix te zien is. De reden voor dit 'dualisme' ligt echter op een ander niveau, namelijk onze taal. Steven Hall experimenteert hier op meerdere manieren mee. Daarnaast laat hij zijn kennis van o.a. film duidelijk naar voren komen. O.a. komen zo Memento, The Wizard of Oz, Casablanca en als hoogtepunt Jaws.

Toch komt dit experiment niet geheel uit de verf. Soms zit er veel herhaling in het verhaal. Ook weet Hall niet altijd te overtuigen wat betreft situaties. Zo doen de 'romantische' scenes soms kinderlijk aan. Daardoor valt een deel van het boek 'in het water'. Al met al 3.5 sterren.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:30 uur

geplaatst: vandaag om 09:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.