menu

Echt Sexy - Renate Dorrestein (2007)

mijn stem
2,28 (29)
29 stemmen

Nederlands
Sociaal

221 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

Beklad met graffiti, behangen met posters van sekslijnen en bevolkt met minderjarige dealers, pimp-units en gangsta's, zo ziet het universum van de Amsterdamse brugklasser Fiebie eruit. Vaak heeft ze het gevoel dat zij de enige is die terugverlangt naar de tijd dat de wereld nog minder gemeen was. En zeker de enige die het iets kan schelen dat er de hele tijd meisjes verdwijnen, spoorloos, en zonder dat er een haan naar kraait. Als op een dag ook haar beste vriendinnetje Sacha wordt vermist, begint Fiebie aan een lange zwerftocht door de stad.

zoeken in:
1,5
ben erg benieuwd, zou dit een jeugdboek zijn?

avatar van Dimara
Ja. Staat ook hierboven vermeld trouwens

1,5
1,5, en dat alleen voor de goede bedoelingen.
De hoofdpersoon is een slim en eigenwijs ding, en wat de schrijfster vind dat haar door de media en de volwassenen ontzegd wordt doet zij de lezer aan. De boodschap van de schrijfster wordt net als in een slechte commercial, 'vermomd' in (slechte) jongerentaal en op een 'als je niet voor bent, ben je TEGEN" manier overgebracht. Natuurlijk hoeft niet alles waarheidsgetrouw te zijn en mag er overdreven worden, maar mogen wij ook zelf nog iets invullen of iets vinden? Helemaal erg dat dit boek juist voor jeugd is geschreven!
De 13-jarigen die ik ken leven niet in de wereld zoals beschreven en vonden dit boek ook nogal idioot en naar, trouwens.

Joy
de hoofdreden dat ik het boek na 12 paginas heb weggelegd is het semi-jeugdig taalgebruik

wil je je als persoon inleven in de jeugd en de hoofdpersoon neerzetten als een jeugdig iemand met specifieke taal, ben daar dan ook 100 % consequent is

is dorrestijn niet gelukt

te vaak klopt het gewoon niet en om die reden werd het geheel vrij ongeloofwaardig, het karakter bleef niet heel

jammer want het verhaal is aardig bedacht

avatar van Dimara
Volgens mij is het eigenlijk geen jeugdboek zoals ik hierboven beweer. Of wel?

Joy
vanaf jaar of 12 zou'k denken

avatar van ANDREO
1,0
In vergelijking met de rest van haar werk vind ik het bedroevend!

avatar van .Linde.
3,5
Joy schreef:
vanaf jaar of 12 zou'k denken


Dit boek is helemaal geen kinderboek. Het mag gelezen worden voor je lijst. Het verhaal is expres heel erg overdreven zodat de boodschap beter over zou komen, wat dus niet het geval blijkt te zijn.
De schrijfster heeft dit boek geschreven naar aanleiding van twee krantenartikelen, eentje over groepsverkrachtingen door brugklassers en eentje over ouders die hun ongeboren baby alvast aanmelden bij Hyves. Echt Sexy doet er nog een schepje bovenop, om te laten zien wat de consequenties zouden kunnen zijn.
Het verhaal is dan wel verteld uit een dertien jarig meisje, ik zou het zeker geen kinderboek willen noemen.
Het verhaal heeft een paar onverwachte wendingen, althans voor mij, de wendingen maken het boek erg ongeloofwaardig.
Maar volgens mij is dat juist de bedoeling. Hoe ongeloofwaardig wordt het leven als iedereen zo doorgaat met leven, als kleuters strings moeten passen van hun moeder en kinderen van vijf midden in de nacht naar Lollypop party's worden gebracht om jongens te pijpen voor nieuwe sneakers of een breezer?

garlic senior
Echt vreselijk boek. De totaal oninteressante verhaallijn wordt behoorlijk moralistisch aangedikt met een nogal raardenkende tiener. Ik kon echt niet in haar gedachtengang komen, aangezien deze totaal niet bij haar leeftijd past.

Dit is ook één van de weinige boeken die ik zo saai vond dat ik op een gegeven moment de draad van het verhaal kwijt was geraakt. Het verhaal is trouwens erg ongeloofwaardig, de hele tijd verdwijnen er meisjes Absurd slecht boek, maar ik ben wel van plan om meer van deze schrijfster te gaan lezen omdat haar andere boeken waarschijnlijk heel anders in elkaar steken.

0,5*

0,5
Het bewijs dat verhalen over tieners niet geschreven moeten worden door volwassenen.

Rhubarb
matthijs_013 schreef:
Het bewijs dat verhalen over tieners niet geschreven moeten worden door volwassenen.

Catcher in the Rye, The - J.D. Salinger (1951)

avatar van xenophon
2,0
Boek staat bol van de verwijzingen naar Catcher in the Rye of nee het boek IS een grote verwijzing naar Catcher in the Rye.
Het is eigenlijk een soort puzzel...zoek de verwijzingen.

Verder komt de hippe tienertaal van de hoofdpersoon niet echt natuurlijk over. Mede hierdoor komt haar karakter niet echt uit de verf. Het helpt als je de cathcher in the rye gelezen hebt.

Het boek kon me verder niet echt boeien.

Het eerste boek van Renate Dorrestein dat ik lees. Het schijnt echter dat haar andere boeken een stuk beter zijn.

2.0 sterren.

avatar van Lalage
3,0
Dit is inderdaad een tegenvaller binnen het werk van Renate Dorrestein, dat ik over het algemeen erg waardeer. De andere zeven boeken die ik van haar las vond ik erg goed en het is ook niet voor niets dat ik zoveel van haar gelezen heb.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:28 uur

geplaatst: vandaag om 08:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.