menu

Water for Elephants - Sara Gruen (2006)

Alternatieve titel: Water voor de Olifanten

mijn stem
4,23 (26)
26 stemmen

Engels
Natuur / Romantiek

335 pagina's
Eerste druk: Algonquin Books, New York (Verenigde Staten)

Wanneer zijn ouders om het leven komen, sluit Jacob Jankowski zich aan bij een rondreizend circus. Een wonderbaarlijke wereld vol spanning, verdriet, woede en passie, met zijn eigen bizarre wetten, zijn eigen manier van leven en zijn eigen manier van sterven. Een wereld die voor Jacob een toevluchtsoord en een nachtmerrie tegelijk zal worden. Hij neemt de verzorging op zich van Rosie, de olifant die door de circusdirecteur is binnengehaald als de nieuwe attractie die het circus voor de ondergang moet behoeden. Het probleem is alleen dat Rosie niet reageert op commando’s en dat ze niet één kunstje lijkt te beheersen. Als Jacob verliefd wordt op Marlena, de betoverend mooie ster van het paardennummer - en de echtgenote van August, de charismatische, maar wrede dierentrainer - lijken zijn dagen bij het circus geteld.

zoeken in:
avatar van ~hanneke~~
5,0
Wat een ontzettend goed boek! Vooral de hoeveelheid aan interessante personages maken dit boek de moeite waard om te lezen. In andere landen is dit boek een enorme bestseller geweest. Vreemd dat succes in Nederland is uitgebleven.

avatar van Donkerwoud
3,0
Een bitterzoete liefdesroman rond een oude man die terugblikt op een onbereikbare liefde in de tijd dat hij voor een circus werkte. De toon doet me heel erg denken aan die van de boeken van Arthur Japin. Het is mooi hoe Sara Gruen een wrede wereld creeert waarin het leed van de mensen ondergeschikt is aan het welzijn van dieren. De karakters die zij beschrijft zijn dan ook keihard gworden, maar desondanks groeien er toch vriendschappen, liefdes en loyaliteit. Mijn enige punt van kritiek is dat ik de liefdesgeschiedenis niet zo verschrikkelijk interessant vind. Juist dat belangrijke aspect blijft een tikkeltje aan de oppervlakte borrelen. Maar het is verder een heel angenaam boek met zijn intrigerende karakters.

Wat een fantastisch mooi boek
dat is waar boeken om gaan: ontsnappen in een andere (al dan niet magische) wereld.
Sara Gruen creëert een magische realiteit die ervoor zorgt dat je het allemaal zelf hebt willen meemaken. De liefde tussen de Jacob en Marlena is niet zeemzoeterig, maar gewoon oprecht en passioneel. August is echt zodanig uitgeschreven dat je hem liefhebt en haat tegelijk

fantastisch boek

4,5*

oh en ik kijk ook enorm uit naar de verfilming!

avatar van Donkerwoud
3,0
Zou zomaar kunnen dat de verfilming beter is dan het boek.

Misschien! maaaar: dat gebeurt zelden, dat de film beter is dan het boek!
Swat, dat is de uitdaging van het verfilmen van een boek zeker! Laat ze me maar verrassen.

De trailer is alleszins om op te eten!

avatar van Donkerwoud
3,0
Het boek was beter! (net de film gezien )

5,0
Gisteravond begonnen in "Water voor de olifanten", en (bijna) in 1 ruk uitgelezen!
Ben tot 4 uur doorgegaan, kon het boek gewoon niet weg leggen!
Het leest ook heel makkelijk weg.
Wat een prachtig verhaal, het zuigt je mee in de harde wereld van het circus in de jaren ´30, je waant je één van de mensen op de circus trein.
Je maakt kennis met een, voor mij, totaal onbekende wereld, waar heel andere normen en waarden gelden, een wereld op zich doordat de mensen enorm op elkaar en zichzelf aangewezen zijn.
Maar ook een vreselijk harde wereld waarin het ieder voor zich is, en waar het recht van de sterkste en vooral de slimste geld, een wereld waar het dier een stuk gereedschap is, een wereld waarin je echte liefde en vriendschap kunt vinden maar ook verliezen.
Ook laat het boek je zien hoe vergankelijk het leven is, en hoe moeilijk het oud en afhankelijk worden is.
De hoofdpersoon is een 90 of 93 jarige man (dat weet hij zelf niet meer) die terug kijkt op zijn leven, en dan vooral op een heel roerige periode van zijn leven, 1931 het jaar waarin zijn leven voorgoed veranderde!
Dit boek is echt een aanrader, het is meeslepen, spannend, romantisch, verdrietig, wreed, pakkend en boeiend en dat allemaal in 1 boek!

Spr77
Ook deze keer was het boek beter dan de film. Naar mijn mening véél beter zelfs: meer diepgang en spanning. Bij een film is natuurlijk minder tijd om het verhaal goed uit te werken. Maar een goede keuze van de hoofdpersonen kan dan veel goedmaken. Dat was mijns inziens in deze film niet het geval. Geef mij het boek maar.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:05 uur

geplaatst: vandaag om 11:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.