menu

L'Oeuvre au Noir - Marguerite Yourcenar (1968)

Alternatieve titel: Het Hermetisch Zwart

mijn stem
4,05 (11)
11 stemmen

Frans
Historisch

322 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

‘L’Oeuvre au Noir’ geeft een beeld van het geestelijk leven in de 16e eeuw, de tijd van de reformatie en de drempel van de moderne tijd. De hoofdpersoon, chirurgijn en alchemist Zeno, belichaamt de overgang van de op de theologie berustende wetenschapsbeoefening naar de exacte wetenschapsbeoefening. Zijn leven speelt zich af in Vlaanderen, waar katholicisme en reformatie elkaar raakten. Hij zwerft door Europa om te ontsnappen aan de Inquisitie, die hem vervolgt wegens zijn dissidente geschriften en zogenaamd duivelse praktijken.

zoeken in:
avatar van ANDREO
4,5
De alchemist Zeno wordt op indrukkende wijze gestalte gegeven door Yourcenar. Een boeiend maar wel donker boek!

avatar van andreas
4,0
Heel gedocumenteerd relaas over het 16e eeuwse Europa, waarin het passionele relaas van uomo universalis Zeno het middelpunt vormt. Niet alleen interessant in informatief opzicht, maar ook heel existentieel te lezen; dit alles in een overstijgende stijl en met een sombere geladenheid die doet denken aan Dürers Melencolia...

5,0
Een weergave van de 16de eeuw in Europa maar vooral in Vlaanderen met alle wreedheid en godsdienstwaanzin, maar ook met het zeer geleidelijk ontstaande zelfstandige denken dat zich ontwikkelt. In die zin niet gewoon een historische roman, maar ook een ideeënroman. Bovendien een boeiend verhaal met een briljante stijl. Niks moderne literatuur maar toch (!) groots!

avatar van apocrief
3,0
Mijn boek heeft een lelijke foto Pieter Boersma, voorstellende een oude vrouw, waarvan ik de connectie met de inhoud van het boek niet kan voorstellen. De Breughel afbeelding hierboven is gepaster. Het boek ontbeert een verhaal. Mijn voorganger Roro noemt dit alsmede een ideeën roman, wat wellicht de verklaring hiervoor is. Het eind (van Zeno en het boek) vind ik wel mooi beschreven. Dit is na een eerste herlezen niet één van mijn favoriete historische romans. Een derde maal lezen zal er niet meer inzitten. Deze verdwijnt uit mijn persoonlijke bibliotheek.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:46 uur

geplaatst: vandaag om 00:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.