menu

Het Sadistische Universum - Willem Frederik Hermans (1964)

Alternatieve titel: Het Sadistische Universum 1

mijn stem
3,67 (21)
21 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur / Humoristisch

193 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Het Sadistische Universum bevat essays over Hermans' stokpaardjes Multatuli en Wittgenstein, maar ook verrassende en gemene stukken over pin-up-girls, experimenterende romans, de katten van Rome, antipathieke romanpersonages en film. Verder: de monoloog van een anglofoob, de monoloog van een paardenliefhebber, de eerste reis naar Spanje en de zwarte homor van de Baron von Münchhausen.

zoeken in:
avatar van thomzi50
4,0
Ik begrijp niet zo goed waarom dit boek als 'Verhalenbundel' staat aangegeven - dat wekt, althans bij mij, de suggestie van fictie, terwijl dit uitsluitend non-fictie is.
Fijne non-fictie, dat gelukkig wel. Herman laat zijn nietsontziende blik, die met een vlijmscherpe pen wordt beschreven, los o.a. het Britse volk, de Nederlandse filmindustrie, de vaderlandse literatuurgeschiedenis, bepaalde maatschappelijke verschijnselen. Maar het is niet alleen maar kritiek of afbreken, af en toe is Hermans' liefde voor een bepaald onderwerp (bv. Wittgenstein) ook duidelijk voelbaar, wat deze bundeling extra gewicht geeft.

Eerste deel van het boek (ca. 120 blz) bestaat uit essays, tussen de 5 en 25 bladzijdes. In de tweede helft van dit eerste deel zitten wat mij betreft de grootste parels, en heb ik ook het drukst zitten strepen met mijn potlood. Daarna wat korte schetsjes, dagboekflarden, allemaal tijdens buitenlandse reizen genoteerd (ca. 30 blz). Het laatste deel van het boek beslaat een uitgebreid (en mooi) essay over Wittgenstein.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:33 uur

geplaatst: vandaag om 12:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.