menu

Ben-Hur: A Tale of the Christ - Lew Wallace (1880)

Alternatieve titel: Ben Hur

mijn stem
3,29 (7)
7 stemmen

Engels
Historisch

560 pagina's
Eerste druk: Harper, New York (Verenigde Staten)

Judah Ben-Hur en de Romein Messala lijken goede en toegewijde vrienden te zijn, maar de ambitieuze Messala beschuldigt Ben-Hur ervan een aanslag te willen plegen op de Romeinse gouverneur. Daarop wordt Ben-Hur veroordeeld tot de galeien, en zijn moeder en zuster belanden in de gevangenis. Tijdens zijn gevangenschap als galeislaaf trekt Ben-Hur de aandacht van de consul Quintus Arrius, en tijdens een zeeslag slaagt hij erin het leven van Arrius te redden. Arrius adopteert Ben-Hur daarna als zijn zoon.

zoeken in:
avatar van misterfool
2,5
Soms dringt de vergelijking met een andere werk zich zodanig op dat het mijn beoordeling beïnvloed. Net als bij de Graaf van Monte Cristo, verhaalt Ben Hur over een dood gewaand hoofdpersonage dat terugkeert om het onrecht van zijn verleden te wreken. Alexandre Dumas neemt echter de tijd om gedetailleerd de samenleving achter de tragedie te schetsen, hetgeen grijstonen geeft aan een verhaal dat moreel eenduidig had kunnen zijn. Lew Wallace kiest voor een sneller tempo. Het boek leest hierdoor makkelijk weg, maar voelt ook oppervlakkiger aan. De personages ontberen bijvoorbeeld diepgang, hetgeen het meest opvalt bij rivaal Messala. Zonder noemenswaardige opbouw worden we geconfronteerd met zijn verraad, waarna we met eerzucht genoegen moeten nemen als motivatie voor wreedheid. Zulke prentachtige karakters komen de intrige niet ten goede.

Wat dit boek wel goed doet is het slim inzetten van actiescenes(en een religieuze climax). Bij elk van deze scenes ondergaat Ben-Hur namelijk een transformatie, waardoor de hoogtepunten meer bieden dan enkel spanning en sensatie. Zo krijgt Ben-Hur bij de zeeslag zijn vrijheid terug, herwint hij zijn eer bij de paardrijwedstrijd en verkrijgt hij religieuze verlossing bij de kruisiging. Het vormt een welhaast perfecte three-act-structure die zich goed leent voor verfilming. Als literatuur ontbeert dit verhaal echter diepgang, waardoor ik de status van dit boek niet geheel snap. Het is vermakelijk, maar niet memorabel mijns inziens.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:16 uur

geplaatst: vandaag om 15:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.