menu

Brief aan Mijn Moeder - Ischa Meijer (1974)

mijn stem
3,62 (8)
8 stemmen

Nederlands
Autobiografisch

92 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Het gezin Meijer, Jaap, Liesje en zoon Ischa, heeft eerst Westerbork en daarna de verschrikkingen van het concentratiekamp Bergen-Belsen overleefd. Na de oorlog worden nog twee kinderen geboren. Maar de erfenis van zowel voor als tijdens de oorlog haalt hen in. De gezinsverhoudingen ontwikkelen zich van problematisch tot rampzalig en eindigen, onder meer, in een levenslange breuk tussen vader en zoon. In dit boek reflecteert Ischa Meijer hoe verregaand de invloed kan zijn die ouders uitoefenen op het leven van hun kind.

zoeken in:
avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Samen met het boek 'Ischa' geeft 'Brief aan mijn moeder' inzicht over Ischa Meijer, waarom hij was zoals hij was.
Het boek 'Brief aan mijn moeder' heeft Ischa Meijer in een formeel aandoende stijl geschreven, wat m.i. tekenend is voor de verhouding tussen moeder en zoon. Soms is die formele stijl wat lastig te lezen. Toch krijg ik als lezer een hartverscheurend beeld van een door de oorlog getekend gezin. Het meest heeft me denk ik het slot van dit boek aangegrepen, een slot dat weergeeft waaròm Ischa Meijer 'Brief aan mijn moeder' heeft geschreven.
Ik ga voor de inhoud, daarom ondanks de stijl, een dikke 4.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
'Brief aan mijn moeder' is opgenomen in het recent verschenen 'Zó, en niet anders'.
Zie artikel in Letter & Geest, bijlage dagblad Trouw d.d. 1 februari 2020.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:01 uur

geplaatst: vandaag om 10:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.