menu

De Koele Minnaar - Hugo Claus (1956)

mijn stem
2,92 (12)
12 stemmen

Nederlands
Sociaal

192 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

De hoofdpersoon van dit verhaal is Edward Herst, die zijn oudere minnares, een soort moederfiguur, verlaat en in Italië een verhouding aangaat met een filmsterretje, Jia Venturi. Zij kan echter niet loskomen van haar lesbische verhouding; en ook Edward is onmachtig tot echte hartstocht. Hij is voor haar de koele minnaar.

zoeken in:
Michael1992
In zijn derde roman gaat de jonge Hugo zijn heil buiten Vlaanderen zoeken en weet ook daar te boeien.
Hoewel hij het beste is wanneer hij de Vlaamse bekrompenheid tegen het licht houdt en uitdaagt, is ook dit boek zeker de moeite waard.
De hoofdpersoon is zoals de titel al weergeeft een koele kikker en wordt door niets geraakt. Dit in combinatie met de absurde taferelen waar hij in rondloopt doen samen met de Italiaanse omgeving denken aan de films van Fellini. Je bent er dus voor of je bent er tegen.
Ik ben er alleszins voor.

3.5*

avatar van thomzi50
2,5
Hier kon ik heel weinig mee; af en toe aardige (absurde) scènes en leuke zinnen, maar als geheel toch allerminst strak gecomponeerd, en bovendien bij tijd en wijle nogal zweverig (waren alle scènes nou echt nodig?). Wel knap is de onbetrouwbare en slinkse filmsfeer die wordt opgeroepen, maar meer dan die sfeer zal ik hier waarschijnlijk niet van onthouden. 2,5*

avatar van Pageturner
2,5
Vlot leest dit boek wel, maar na 192 pagina's vroeg ik me af: 'Wat is er nu eigenlijk gebeurd?'
Claus weet een uitstekende sfeer te scheppen van een hete zomer in Italië, in stoffige dorpen en zweterige steden, waarbij vooral de filmwereld het moet ontgelden. Maar anders dan in bijvoorbeeld The Great Gatsby, waarin ook zo'n meesterlijke sfeer van huichelarij en uiterlijk vertoon opgeroepen wordt, doet Claus hier niets meer mee. Edward en Jia trekken met elkaar op, ze delen de lakens en schelden elkaar weer uit, Jia heeft sterallures en haar wispelturige karakter botst met dat van Edward, die als een geduldige gigolo rond de filmsets en theaters hangt, tot ze weer elkaar koele minnaars worden. Personages die komen en gaan, observaties, anekdotes en vooral veel sfeer: daar blijft het bij, een heel boek lang.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:35 uur

geplaatst: vandaag om 06:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.