menu

Een Slagerszoon met een Brilletje - Tom Lanoye (1985)

mijn stem
3,59 (44)
44 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Autobiografische Roman / Humoristisch

151 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Het eerste en tevens titelverhaal 'Een slagerszoon met een brilletje' is semi-autobiografisch en gaat over de slagersfamilie Lanoye bij wie er een kind in aankomst is. Via de twee wereldoorlogen snelt het verhaal naar de geboorte van de schrijver eind jaren 50. Het is weer een kind dat het slagersvak niet zal voortzetten. 'Bij Jules en Alice' is een verhaal dat gaat over een schroothandelaar en zijn vrouw. De vrouw komt achter de ware bron van inkomsten van haar man en probeert haar man aan te lijnen. Dit lukt helemaal wanneer hij na een dubbel ongeluk als potplant thuis moet zitten. 'Het boek' is het haast surrealistische verhaal van een jongen die leert in ijltempo te lezen. Van woorden naar zinnen, naar pagina's, en tenslotte leest hij in 3 minuten een boek. Wat weer leidt tot de volgende uitdaging: alle boeken ter wereld lezen. Dan struikelt het wonderkind over de bibliothecaris die hij vroeger als kind in de tang had om boeken voor volwassenen te lenen. 'Oh land der blinden' is een verhaal over twee broers waarvan de oudste omkomt bij een ongeluk. Een jeugdverhaal over de liefde en aanhankelijkheid van 2 zonen uit een slagersfamilie.

zoeken in:
avatar van ANDREO
5,0
Blij dat ik hem zo heb leren kennen en appreciëren!

Michael1992
'Een slagerszoon met een brilletje' is in mijn ogen een opmerkelijk proza-debuut voor Tom Lanoye met respectievelijk twee verdienstelijke verhalen, één tragikomisch sprookje en één melancholisch hoogstandje.
Vooral dat laatste moet toen al de capaciteiten van dit aanstormend talent getoond hebben.

4.0* en een mooie en langdurige carrière.

avatar van slowgaze
3,5
Het tweede en derde verhaal vind ik erg sterk, de andere twee vind ik toch een stuk minder. De surrealistische stijl en humor werken niet overal even sterk. Dan vond ik "Kartonnen dozen" een stukken beter boek, maar deze is ook wel in orde.

avatar van liv2
3,0
slowgaze schreef:
Dan vond ik "Kartonnen dozen" een stukken beter boek


vond ik ook

avatar van slowgaze
3,5
'Bij Jules en Alice' is overigens wel fantastisch; is verplicht leeswerk voor ons geweest tijdens de opleiding en als ik nu een medestudent aankijk en zeg 'Tom Lanoye. Schoteltje.', weet hij of zij precies waar ik het over heb.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:40 uur

geplaatst: vandaag om 06:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.