menu

Grote Europese Roman - Koen Peeters (2007)

mijn stem
3,18 (11)
11 stemmen

Nederlands
Psychologisch

296 pagina's
Eerste druk: Manteau, Antwerpen (België)

Robin is op zoek naar allesverterende liefde, Theo wordt voortgestuwd door zijn eigen verleden. Ze werken in de marketing, de reclame, de relatiegeschenken. En Theo is Robins baas. Nog een ander verschil: Robin is veelbelovend en ongeduldig, Theo is de wijze, trieste chef die alles al heeft gehad. Terwijl voor Robin de wereld zich ontplooit, sluit die zich traag én tragisch voor Theo.

zoeken in:
4,0
"Ik wil een boek schrijven als een Great American Novel, vermomd als een Grote Europese Roman. Ik heb gegoogeld, die bestaat nog niet. Groots en episch moet die de geschiedenis van de Europese mensheid samenvatten, maar dan vanuit het perspectief van mensen die werken of leven in Brussel." Zo verklaart Koen Peeters, mijn favoriete Nederlandstalige auteur, de opzet van zijn nieuwe roman. Moeten we dit ernstig nemen? Wellicht niet helemaal. Groots en episch kan je deze roman niet noemen, daarvoor is het verhaal te lichtvoetig verteld. Waarmee ik niet wil gezegd hebben dat het een slecht boek is. Integendeel.

Net zoals Primo Levi in zijn Het Periodiek Systeem elk hoofdstuk de naam van een chemisch element meegeeft, draagt elk hoofdstuk van Grote Europese Roman de naam van een Europese hoofdstad. Maar het is vooral Brussel die de meeste aandacht krijgt. "De Grote Europese roman is tegelijk een klein Brussels boekske geworden", zo geeft Koen Peeters uiteindelijk toe. Voor wie deze stad een beetje kent, is het boek een waar plezier om te lezen. Peeters noemt de straten waardoor de hoofdpersonages struinen telkens bij naam, waardoor je je levendig kan voorstellen waar ze zich bevinden.

Grote Europese Roman is het beste boek dat Koen Peeters tot nog toe schreef. Het beschrijft niet enkel op een ironische wijze de lege marketingwereld en het Europa dat ondanks alle taalbarrières verenigd poogt te zijn, maar is ook een erg gevoelig en aangrijpend boek. Vooral door de boeiende personages: Robin die zich nog over alles kan verwonderen en eigelijk gewoon op zoek is naar geluk en de oude Theo die zijn einde voelt naderen en een halve eeuw eerder alle ellende meemaakte in een Europa dat nog niet één was. Voor Theo is Europa "de enige liefdevolle thuishaven die hij voor zichzelf kon bedenken. Als een beschermende tent, die onderaan naar alle kanten open was".

Gast
geplaatst: vandaag om 16:07 uur

geplaatst: vandaag om 16:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.