menu

Ik Draag Geen Helm met Vederbos - Willem Frederik Hermans (1979)

mijn stem
3,36 (7)
7 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur

407 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

In "Ik draag geen helm met vederbos" beschrijft Hermans wat er allemaal niet schort aan Nederland. Zo vertelt hij in het ene hoofdstuk dat Wim Kok ook professor moet worden, en vertelt hij in het andere hoofdstuk dat Nederland verrot. Maar het boek biedt meer dan enkel kritiek op Nederland, soms nemen andere thema's de overhand, zoals bij de tweede helft van het boek. Daar schrijft Hermans o.a. een jeugdportret van Bordewijk.

zoeken in:
avatar van thomzi50
3,5
Kan er een toelichting bij de enige stem komen. 1* lijkt me toch wat weinig voor Hermans.

avatar van thomzi50
3,5
Een bundel die al jaren op mijn nachtkastje langs en mij om een of andere reden - het omslag? de dikte - nooit uitnodigde tot lezen. Nu eindelijk opgepakt, en hoewel de eerste 50 bladzijdes zwaar waren, toch een verstandige keuze geweest. Soms ligt Hermans' onderwerpkeuze me niet helemaal (kunst in Parijs), maar zijn scherpe pen en af en toe rake one-liners houden het de moeite waard. Als hij in het midden van de bundel ook nog enkele van zijn favoriete auteurs bespreekt - Céline, Hamsun - is het helemaal smullen geblazen. Prachtig hoe analytisch vermogen hier gecombineerd wordt met bewondering. Voor iedereen aan te raden (eRCee?).

avatar van eRCee
H'm, zal eens kijken of dit te vinden is, hoewel ik moet zeggen nooit erg gegrepen te zijn door het oeuvre van Hermans (met uitzondering van 'De donkere kamer').

Gast
geplaatst: vandaag om 10:30 uur

geplaatst: vandaag om 10:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.