ElisabethFrancet schreef:
'De lammeren' is een toegankelijke, betoverend poëtische roman
"Open je hartenoog,Umut!"
sleurt en wrikt aan je hart en laat je achtereenvolgens (zeker bij het lezen van het tweede deel), als lezer, verweesd, verscheurd en gelouterd, uiteindelijk op jezelf aangewezen, achter...
Toen ik aan De Lammeren begon moest ik erg wennen aan het poëtische, ik was er als ik eerlijk ben aanvankelijk helemaal niet zo van gecharmeerd. Het leek me dan ook sterk dat ik dit boek net zo zou beoordelen als Andreo of ElisabethFrancet. Een zin als "Open je hartenoog, Umut!": wel over de top dacht ik ...
Ook ik wil citeren, Mustafa Kör belooft mij:
We gaan samenvloeien, laat dat duidelijk zijn. Luister maar, het klotst en klatert al, ik stroom. Onze eenwording is nabij. Met al mijn klatergoud, somberheid en vervlogen dromen worden u en ik: wij. Complex krullend of elegant meanderend, alle water stroomt en vindt haar zee, zei men in de contreien waar mijn ziel is ingeschonken. Een weidse oceaan met verborgen schatten op de bodem van de zee wacht op ons, geduldig en edel, zoals het de oceaan betaamt.
Ik heb tijdens het lezen van dit boek een paar keer teruggeslagen naar dit citaat. Verdomd het was waar, het boek heeft me stapje voor stapje betoverd. Het nam me mee naar een andere cultuur, een ander land en lezend fantaseerde ik over een reis die kant op. Ik proefde het heerlijke voedsel al in mijn mond. Ik snoof de geuren, liep in de brandende zon. Wat zou het mooi zijn in Anatolië het boek te herlezen, verzon ik. Ik had het niet eens uit.
De lammeren was meer dan een melancholisch, af en toe ontroerend en spannend verhaal waarvan ik zo vreselijk benieuwd werd waarheen het me zou brengen.
Juist “Open je hartenoog, Umut!” was in de context waarin het geschreven werd allesbehalve over de top, sterker, ik heb pagina’s aaneen met betraande ogen gelezen. Ik zweer het: mijn hart werd gevuld.
5*