menu

De Eeuw van Mijn Vader - Geert Mak (1999)

mijn stem
3,97 (122)
122 stemmen

Nederlands
Historisch

523 pagina's
Eerste druk: Atlas, Amsterdam (Nederland)

Wat verbindt ons met al diegenen die in de voorbije eeuw geleefd hebben? Is het niet hun menselijkheid, hun blindheid soms, meer nog dan hun grote en kleine heldendom? Geert Mak schreef een biografie van het Nederland van de twintigste eeuw in de vorm van een familiegeschiedenis. Aan de hand van interviews, oude krantenberichten en vele honderden bewaard gebleven brieven vertelt hij over het landelijke Nederland aan het begin van de eeuw, over de opkomst van de katholieke, protestantse en rode zuilen, over de crisis en het antisemitisme in de jaren dertig, de andere wereld van 'ons Indië', de oorlog in Europa en Azië, de mentaliteit van de wederopbouw, de dromerijen van de jaren zestig, de zakelijkheid daarna. Het is een geschiedenis door de achterdeur, verteld vanuit de keuken van een doorsnee Nederlandse familie - zijn eigen.

zoeken in:
Louis2703
Hier heeft mijn vader echt een eeuw over gedaan...


avatar van lebowski
4,0
Louis2703 schreef:
Hier heeft mijn vader echt een eeuw over gedaan...



2,0
Ik ben bepaald niet bang voor dikke boeken maar hier was werkelijk niet doorheen te komen. Ik denk dat deze zeer hoog zou staan op de lijst van "gekochte maar niet gelezen boeken".

avatar van starbright boy
4,0
Meen je dat nou? Daar ben ik oprecht verbaasd over. Ik las het bij wijze van spreken tussen het eten en de afwas uit. Ik vind dat alles wat Mak maakt echt als een trein leest.

avatar van Jasper
4,0
"De eeuw van mijn vader" is werkelijk een schitterend boek, dat niet alleen erg leerzxaam is en boordevol mooie anekdotes staat, maar ook nog eens zeer prettig leesbaar is. Ik heb van Mak nu "In Europa", "De Brug" en deze gelezen. Maar ik vind dit de beste. Ik raad hem iedereen aan die iets meer wil weten van onze Vaderlandsche Geschiedenis.

4,0
Niet helemaal mee eens.

Ik vind zijn verhaal voor In Europa veel gestructureerder, in dit boek lijkt Mak soms niet te kunnen kiezen tussen zijn familiegeschiedenis enerzijds en een historisch maatschappelijke beschouwing anderzijds.

Ook lijkt het hier en daar wel erg op een voorstudie voor In Europa.

Desondanks weer zeer interessant en goed leesbaar.

avatar van Donkerwoud
3,5
Mooi geschiedenislesje met een persoonlijke noot, maar de laatste hoofdstukken zijn toch een tikkeltje te moraliserend naar mijn smaak.

4,0
Ik vind vooral het gedeelte van voor Mak's eigen geboorte erg sterk. Zijn pogingen om objectief te zijn, afstand te doen van de kennis die we nu hebben, en zich te verplaatsen in wat de mensen toen wisten, vind ik erg sterk..

Het laatste gedeelte mist scherpte, valt vaak in herhaling en is inderdaad wat moraliserend

avatar van robbrouwer58
3,0
Kabbelt toch een beetje te veel door, familie en geschiedenis blijft wat flauw. Foto's en illustraties te vaak plaatjes i.p.v. beeldende bron met toegevoegde waarde.

avatar van Pecore
4,0
Geweldige geschiedschrijving! Hoe Mak zijn eigen familiegeschiedenis verweeft met die van Nederland is erg goed gedaan. Het wisselen tussen macro- en microperspectief draagt enorm bij aan de leesbaarheid. Abstracte verhandelingen over ver- en ontzuiling en (de)kolonisatie worden werkelijkheid door de ogen van de verschillende familieleden. Daarnaast zorgt het grote respect waarmee Mak over zijn ouders, broeders en zusters verhaalt voor momenten van lichte ontroering. Prachtig boek.

avatar van misterfool
4,5
Het vierde boek van Geert Mak dat ik heb gelezen. Het is tot nu toe mijn favoriet! "De Eeuw van mijn Vader" onderscheid zich door de sterke afwisseling tussen familiegeschiedenis en historische duiding van Nederland in de 20ste eeuw. De getuigverslagen uit de Japanse interneringskampen en de beschrijving van het psychologische effect op de kinderen die dit overleefden, zie ik als de hoogtepunten. Het moraliserende einde van dit boek is echter weer een minpunt. Het voelt aan als een onvoldoende uitgewerkt addendum. Niettemin is dit zeker een geschiedbeschrijving die het aanraden waard is.

avatar van JJ_D
4,0
Een boek zoals alleen Geert Mak er een kan schrijven. De naadloze verwevenheid tussen de microkosmos van een gezin en de macroscopische visie op een eeuw wereldgeschiedenis! De verbanden tussen wat er aan de keukentafel leeft en op het universele toneel speelt! De liefde waarmee het menselijke tekort wordt aangeraakt, het mededogen wanneer wereldleiders en hun dwalingen worden gefileerd (uitsluitend als ze die mantel der liefdevol begrip verdienen weliswaar)! En dan nog de stijl: helder, grappig! De opbouw perfect, bij momenten zelfs spannend…en dat voor non-fictie!

Als luisterboek overigens eens te meer fenomenaal ingelezen door Job Cohen. Dus net zoals ‘Reizen zonder John’ blijkt 'De eeuw van mijn vader' een (luister)boek waarvoor ik bijna speciaal in de wagen zou gekropen zijn. Ik neem de uitgebreide dissectie van de religieuze versplintering in Nederland er voor lief bij, heus.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 12:42 uur

geplaatst: vandaag om 12:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.