menu

De Eeuw van Mijn Vader - Geert Mak (1999)

mijn stem
3,96 (121)
121 stemmen

Nederlands
Historisch

523 pagina's
Eerste druk: Atlas, Amsterdam (Nederland)

Wat verbindt ons met al diegenen die in de voorbije eeuw geleefd hebben? Is het niet hun menselijkheid, hun blindheid soms, meer nog dan hun grote en kleine heldendom? Geert Mak schreef een biografie van het Nederland van de twintigste eeuw in de vorm van een familiegeschiedenis. Aan de hand van interviews, oude krantenberichten en vele honderden bewaard gebleven brieven vertelt hij over het landelijke Nederland aan het begin van de eeuw, over de opkomst van de katholieke, protestantse en rode zuilen, over de crisis en het antisemitisme in de jaren dertig, de andere wereld van 'ons Indië', de oorlog in Europa en Azië, de mentaliteit van de wederopbouw, de dromerijen van de jaren zestig, de zakelijkheid daarna. Het is een geschiedenis door de achterdeur, verteld vanuit de keuken van een doorsnee Nederlandse familie - zijn eigen.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,5
Mooi geschiedenislesje met een persoonlijke noot, maar de laatste hoofdstukken zijn toch een tikkeltje te moraliserend naar mijn smaak.

avatar van JJ_D
4,0
Een boek zoals alleen Geert Mak er een kan schrijven. De naadloze verwevenheid tussen de microkosmos van een gezin en de macroscopische visie op een eeuw wereldgeschiedenis! De verbanden tussen wat er aan de keukentafel leeft en op het universele toneel speelt! De liefde waarmee het menselijke tekort wordt aangeraakt, het mededogen wanneer wereldleiders en hun dwalingen worden gefileerd (uitsluitend als ze die mantel der liefdevol begrip verdienen weliswaar)! En dan nog de stijl: helder, grappig! De opbouw perfect, bij momenten zelfs spannend…en dat voor non-fictie!

Als luisterboek overigens eens te meer fenomenaal ingelezen door Job Cohen. Dus net zoals ‘Reizen zonder John’ blijkt 'De eeuw van mijn vader' een (luister)boek waarvoor ik bijna speciaal in de wagen zou gekropen zijn. Ik neem de uitgebreide dissectie van de religieuze versplintering in Nederland er voor lief bij, heus.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:18 uur

geplaatst: vandaag om 11:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.