menu

Axiomatic - Greg Egan (1995)

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Verhalenbundel
Sciencefiction

289 pagina's
Eerste druk: Millennium, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Axiomatic is een science fiction verhalenbundel van Greg Egan, waarin hij verschillende toekomstbeelden verkent. Van junkies die van de tijdstroom drinken tot liefdesaffaires in universa met een omgekeerd tijdsverloop; van genetisch gemodificeerde dolfijnen die alleen in limericks kunnen communiceren tot een programma dat mensen in staat stelt om hun eigen kinderen te ontwerpen; van de hersenimplantaten genaamd "axiomatics" naar de vreemde "attractors" die het geografische middelpunt vormen rondom welke verschillende wereldbeelden draaien; van bioengineering tot nieuwe fysica; en van cyberpunk tot onontgonnen gebieden van de elektronica - op al deze fronten liggen de toekomstbeelden die Greg Egan schetst angstaanjagend dicht bij het heden.

zoeken in:
avatar van Animosh
4,5
Het beste boek dat ik in tijden heb gelezen.

Wat dit boek voor mij vooral onderscheidt van de competitie zijn twee aspecten. Ten eerste is Greg Egan ontzettend creatief. Op de bovenstaande cover wordt hij omschreven als een "great ideas man", en daar ben ik het helemaal mee eens: deze bundel barst van de goede ideeën. Voorbeelden geven is altijd gevaarlijk, want het leukste is om blind de verhalen in te duiken, maar ik zal er toch een paar geven. Het tweede verhaal van de bundel, "The Hundred-Light-Year Diary", gaat over een man die een dagboek heeft dat hem is toegestuurd door zijn toekomstige zelf en in detail zijn toekomst beschrijft. En de vraag is vervolgens: hoe leeft dat individu? Is zo'n leven beter of slechter dan ons leven? Een ander verhaal, "The Safe-Deposit Box" gaat over een man die iedere dag in een ander huis wakker wordt. En Egan werkt vervolgens uit hoe zo'n leven eruit zou zien. Wat voor zelfbeeld heeft zo'n persoon? Wat voor opvoeding? En zo zijn er nog talloze voorbeelden, van het ontwerpen van baby's ("Eugene"), via bizarre nieuwe technologische mogelijkheden ("The Caress") tot aan existentiële vraagstukken ("The Walk").

Het tweede aspect dat deze bundel mijns inziens zo bijzonder maakt is dat Egan's ideeën niet alleen erg origineel zijn, maar ook uitstekend worden uitgewerkt. Sommige van zijn toekomstvisies worden bijvoorbeeld in detail wetenschappelijk onderbouwd. Het is allemaal goed te volgen - je hoeft geen raketwetenschapper te zijn om de verhalen te kunnen begrijpen - maar Egan schrikt zeker niet terug voor wetenschappelijke terminologie, en sommige van zijn ideeën zijn erg abstract. Zo is er een verhaal waarin een man door een wormhole reist ("Into Darkness") en een verhaal ("The Infinite Assassin"), geïnspireerd door de many-worlds interpretation van de kwantummechanica, waarin een man moet voorkomen dat de barrière tussen verschillende werelden vervaagt. En ook filosofisch zijn de verhalen erg goed doordacht. Het belangrijkste thema dat in meerdere verhalen terugkeert is het thema van persoonlijke identiteit: wie we zijn (ons lichaam? ons brein? een mentale bundel die digitaal kan worden gerepliceerd?), en welke veranderingen we wel of juist niet kunnen overleven. Maar ook bio-ethiek is volop aanwezig (oa over de verbetering van de mens, de farmaceutische industrie en de morele status van laagontwikkelde mensen), en daarnaast is er aandacht voor de vrije wil, de dood, het vraagstuk of we anderen werkelijk kunnen begrijpen, en meer. En dit alles vindt plaats binnen een materialistisch kader dat mij erg aanspreekt. Het boek leest soms bijna als een verzameling van gedachte-experimenten. Ontzettend interessant.

Ondanks al mijn lof is Axiomatic echter niet perfect. De schrijfstijl is verzorgd, maar zelden uitmuntend. Sommige verhalen zijn door de wetenschappelijke onderbouwing en hoge abstractie aan de droge kant. Egan is soms een beetje prekerig, en neemt alternatieve denkbeelden niet serieus: zo heeft hij een nogal neerbuigende houding ten opzichte van religie - een houding die ik in zekere mate deel, maar voor goede literatuur zorgt het niet - en lijkt één verhaal ("The Moat") wel een preek gericht tegen xenofoob populisme. Daarnaast is, zoals bij iedere verhalenbundel, simpelweg niet ieder verhaal even boeiend.

Maar over het algemeen ben ik erg onder de indruk van deze bundel. De verhalen zijn ontzettend creatief, zijn - zowel wetenschappelijk als filosofisch - goed doordacht en zetten je regelmatig aan het denken. 4.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 17:47 uur

geplaatst: vandaag om 17:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.