menu

Män Som Hatar Kvinnor - Stieg Larsson (2005)

Alternatieve titels: Mannen Die Vrouwen Haten | Millennium #1

mijn stem
4,11 (424)
424 stemmen

Zweeds
Thriller / Detective

566 pagina's
Eerste druk: Norstedts, Stockholm (Zweden)

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het tijdschrift 'Millennium'. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team. Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikael met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert.

zoeken in:
4,0
Erg sterke thriller van een helaas veel te vroeg gestorven Larsson. De eerste 100 pagina's zijn wat moeilijker om door te geraken, maar eenmaal het verhaal uit de startblokken schiet, geraak je er niet snel meer uit. Larssons consequente keuze om de hoofdpersonages Mikael en Lisbeth echte diepgang te verschaffen is een verademing in dit genre, dat het vaak enkel puur van spanningsopbouw moet hebben. De plot wordt dan weer mooi afgerond en alle eindjes worden dusdanig aan elkaar geknoopt dat je als lezer niets anders kan doen dan alleen al omwille van die reden te hunkeren naar het tweede deel van de Milleniumtrilogie. 4,5*

avatar van cortez
3,5
Ik sluit me volledig aan bij het vorige bericht. Het boek komt traag op gang, en ik had een paar keer de neiging om het naast me neer te leggen. Achteraf vind ik dit misschien een pluspunt. Larsson neemt namelijk heel uitvoerig de tijd om zijn hoofdpersonages uit te diepen, en zorgt ervoor dat het boek niet enkel draait rond het Harriët-mysterie, de Wennerströmperikelen zijn bijvoorbeeld evenzeer heel interessant. Het eigenlijke onderzoek naar de verdwijning van het meisje zit ook sterk in elkaar en komt relatief geloofwaardig over. Kortom, een indrukwekkende thriller die hoge verwachtingen schept voor de volgende boeken!

avatar van levispapa
5,0
Dit is één van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. Ondanks dat het een behoorlijk dik boek is is er geen letter teveel gebruikt en wordt het geen moment saai. Voor ik bij de laatste 100 pagina's was ben ik naar de boekwinkel gegaan om deel 2 en 3 te kopen. Zo kon ik meteen na het uitlezen van deel 1 meteen verder in deel 2.

5,0
Dit boek vorig jaar gelezen omdat ik hem toevallig zag staan in de bieb. Meegenomen en me laten meeslepen in het verhaal. De eerste 100 pagina's waar over gesproken wordt las ik snel door en ik had altijd het gevoel dat het boek moet gaan leven in mijn handen. Als ik dat niet had gehad was ik misschien wel gestopt.

En dan komt de vaart er in en dan ervaar je dat de personages erg leven gaan.

Een superieur boek in zijn genre.

5*

4,0
Eindelijk de kans gehad om mij te laten meevoeren op de Larsson hype, die het afgelopen jaar met zijn trilogie de boekencharts gedomineerd heeft.

Kort gezegd: het is echt een heel sterk boek. Niet echt een pure thriller, maar veel meer dan dat.

De eerste 100 bladzijden hebben me geenszins gestoord, wel integendeel, maar ze wijken wat af van de klassieke thrilleropbouw waardoor er minder vaart in het boek lijkt te komen.

Het boek laat geen steken vallen, al vond ik dat op een gegeven moment de plot wel erg snel weggegeven werd. Niet dat het stoort, maar daar was volgens mij nog net iets meer van te maken.

Hoe Larsson moeilijke karakters zoals Lisbeth toch geloofwaardig weet neer te zetten, vond ik echt knap. Er zitten veel psychologische elementen in het boek, reflecties, zonder zwaar of belerend te worden.

Rekening houdend met het feit dat de verwachtingen door de persaandacht al hoog gespannen waren, en het boek dat ook waarmaakt, kijk ik best uit naar deel 2 en waarschijnlijk ook 3.

En tja, dan bekruipt je onwillekeurig toch de gedachte dat het inderdaad zonde is dat Larsson zo vroeg gestorven is.

4,5
Uitstekende start van een magistrale trologie. Salander is één van de coolste personages die ik ooit in een boek heb zien verschijnen. Het verhaal is interessant genoeg al vond ik de verhouding tussen Salander en Blomkvist het interessantst. Op het moment dat ik dit schrijf heb ik trouwens deel twee en drie al gelezen waardoor ik weet dat dit weliswaar een prachtig boek is maar niet het beste uit de reeks.

4,5*

avatar van Wenniie
4,5
Het was het dikste boek tot nu toe die ik heb gelezen.
ik kon er eerst maar niet door heen komen, vreselijk. Zoals veel van de reactie las ik dat hat na zo'n 100 pagina's beter zou worden. Op de helft vond ik dat pas. Daarna las het als een trein en heb ik het in een dag uitgelezen! Toen kon ik niet meer stoppen met lezen. Het was heel verslavend.

Na dat ik het boek had gelezen snapte ik ook dat het andere helft van het boek wel noodzakelijk was omdat je daardoor personage's goed leert kennen. Dus voor mensen die in het eerste stadium net zo met het boek worstelen als ik, lees gewoon door! het is zeker de moeite waard want het is een super goed boek! en wanneer je eindelijk op dat punt bent waar het ECHT spannend word kun je gewoon niet meer stoppen.

Lisbeth vond ik een coole personage zeker weten!

Ik wil nu zeker ook de andere 2 versie's lezen.

Wel vond ik het einde wat jammer. Het eind was niet helemaal we-leven-allemaal-nog-lang-en-gelukkig. Dat hoopte ik wel zeker voor mijn favoriete personage in het boek.

4,5*

avatar van marzuq
4,5
Zo, ik ben verbijsterd dat dit zo een succes is. Waarik hierboven lees en me ook ter ore kwam dat de eerste 100 bladzijden taai waren, was mijn ervaring dat dit god voor de 1e helft van het boek.

Niet geheel onnodig, maar een beetje beknoptere introductie van het eigenlijke verhaal had best gemogen. Ik moet denken aan de Schrijfregels van Elmore Leonard, schrap alles dat je zelf zou overslaan.

Voor zover mijn punt van kritiek.
Zoals vaker wordt de inspanning wel degelijk beloond. Wanneer het verhaal gaat lopen, gaat het ook echt lopen. Door de uitvoerige introductie leven de karakters en dat vergroot je betrokkenheid bij hun wel en wee. Voeg daaraan de zorgvuldig opgevoerde spanning en de inteligente plot en ik kan niet anders constateren dat de hype terecht is.

Op dit moment heb ik het boek nog niet eens uit, maar zit met kleine oogjes op het werk als gevolg van lezen tot diep in de nacht en met de overweging om een vrije middag op te offeren om de het boek uit te lezen!!

avatar van marzuq
4,5
Inmiddels het boek uitgelezen (en mijn vorige bericht is niet meer te edit'en). Wat een ontzettend goed verhaal. Ik heb vooral ontdekt dat ondanks dat je een sterk vermoeden hebt hoe het in elkaar zit, het toch heel boeiend blijft om te lezen hoe er van A. naar B. wordt gegaan. Een verdienste van de schijver, zeer zeker. Daarbij kwam er in het laatste deel toch een flink stuk aan verassende ontwikkelingen, waardoor ik nu het personage Salander meer ben gaan waarderen. Al met al vindt ik dit tochj echt een van de beste boeken in het genre. De enigen van wie ik een dergelijk veelomvattende plot heb gelezen die tegelijkertijd ook nog spannend bleef waren Thomas Harris en Alan Folsom. Die schrijvers, vooral de laatste, zijn echter veel ongeloofwaardiger (niets mis mee).

Kortom. De kracht van dit boek zit in de karakter ontwikkeling en de opbouw van de plot, zeer zorgvuldig en daardoor wordt je meegetrokken. Daarmee de enige kritiek meteen, namelijk dat het af en toe wel erg uitvoerig is beschreven. Desalnietemin 4,5 sterren

3,5
De eerste 200 bladzijden zijn taai, daarna gaat het steeds beter lopen . De laatste 200 blz lezen als een trein. Meer dan een thriller is het niet, maar dat mag de pret niet drukken.

5,0
Zonder enige twijfel een van de beste boeken die ik in de laatste jaren heb gelezen. Vorige week de film gezien en naar aanleiding daarvan het boek gekocht. Goede film, Echter een nog veel beter boek. Vond de eerste 100 bladzijden wel boeiend, daarna vond ik het ietwat moeizaam worden maar op een gegeven moment kon ik niet meer stoppen. Inderdaad, je wilt meer.......

avatar van Witch-king
5,0
Ik ben het boek nu aan het lezen, eerste 100 pagina's zijn inderdaad wat minder, zoals de meeste hier al beweren, maar als je die eenmaal door bent, leest het als een trein.

Maar de eerste 100 pagina's horen er wel bij om het boek meer diepgang te geven en de hoofdpersonen meer inhoud.

Heel mooi boek, en als het uit is horen jullie hier meer van.

4,0
Dit verhaal over een onderzoeksjournalist en een contactgestoorde punk-hackster die op zoek gaan naar een lang geleden verdwenen meisje en en passant een seriemoordenaar en een louche zakenman ontmaskeren, leest lekker weg. Larsson neemt veel tijd c.q. pagina's om de personages neer te zetten en bouwt daarna de spanning gestaag op. Helaas valt wat mij betreft die spanning na het oplossen van het raadsel rond het verdwenen meisje, en dat is ruim voor het einde van het boek, weg.
Desalniettemin ga ik onverdroten verder met de lectuur van de Millennium-trilogie.

2,5
Er is dus een dolende ridder en die krijgt van een wijze, oude koning opdracht een geheim voor hem op te lossen. De ridder zet zich eraan, met de hulp van een tovervrouw. Hij voert strijd met een meedogenloze vijand en ontsluiert het geheim. Hij trouwt niet met de tovervrouw.
Maak van de ridder een ontslagen journalist, de koning wordt dan een rijke, zieke industrieel, de tovervrouw een geniale hacker en de vijand een corrupt zakenmilieu met enkele perverse leden. Verplaats alles in het begin van de 21ste eeuw en je hebt al een basis voor je verhaal.
Dit alles wordt zeer spannend verteld en dus heb je een stuk boeiende lectuur. Als het uit is, ben je bevredigd, maar je hebt eigenlijk niets wezenlijks geleerd of vernomen. In tegenstelling met de meeste reacties hier, vond ik de eerste 100 blz. de interessantste.
Ik heb het met plezier gelezen, maar de volgende delen ga ik aan mij voorbij laten gaan.

avatar van Witch-king
5,0
Ik heb het boek net uitgelezen, mooi boek, ik vond dat de spanning na het vinden van Harriët even weg was, maar het kwam net zo snel weer terug.

****4****

Nu nog de rest van de Millennium-trilogie!!!

avatar van kwan
3,5
Op een of andere manier kost het Stieg Larsson nogal wat moeite om op gang te komen, maar zijn zijn eindes telkens zo sterk, dat je méér wilt!

vermeerf
Erg goed boek en wat mij betreft de hype helemaal waard (in tegenstelling tot de schrijfsels van Dan Brown bijvoorbeeld).

Ik deel alleen de mening van andere lezers hier over de eerste 100 bladzijden niet. Ik zat eigenlijk vanaf de eerste paar bladzijden (het gegeven van het contact tussen de twee oude mannen) goed in het verhaal.

Ik was van plan eerst een ander boek te lezen voordat ik aan deel 2 begon maar ik ga ze nu toch maar gewoon alle 3 meteen na elkaar lezen.

avatar van AmazingPP
4,5
Wat een goed boek is dit! Ik had, in tegenstelling tot de commentaren die hier lees, helemaal geen moeite met de eerste 100 of 200 pagina's. Larsson neemt gewoon de tijd om zijn personage's diepte te geven, iets wat ik als heel prettig ervaren heb. Als de kennismaking met de personages eenmaal voorbij is krijgt het verhaal zijn wending die je het gehele boek in de ban houd. Ik kon het werkelijk niet wegleggen. Ik ga zeker de andere twee boeken ook lezen, maar nu eerst weer een Harlan Cobennetje. Ook leuk. Dit boek: 4,5 *

avatar van jan met de pet
4,5
Geweldig boek, komt inderdaad traag op gang, verder super de luxe:4,5

avatar van lebowski
3,5
Bijzonder sterk verhaal, redelijk zwak opgeschreven.

3,0
Ben er pas net in begonnen, maar ik hoop dat ik deze uit kan zitten. Twee citaatjes:

p. 18: 'Misschien kwam het doordat het niet boterde tussen hen, maar er was daar een levenslange vijandschap ontstaan'. Wauw! Zou het?

p. 22 'Niemand van het trio uit Hallstahammar had ooit eerder in een zeilboot gezeten. Het probleem was alleen dat de informatiebobo wel enthousiast was, maar ook geen zeilervaring had. Drie dagen voor vertrek had hij wanhopig naar Mikael gebeld en hem overgehaald mee te gaan als vijfde bemanningslid en navigatiedeskundige. Mikael had de boot eerst afgehouden, maar was overstag gegaan door de belofte van een paar dagen ontspanning aan de scherenkust met, zoals dat heette, lekker eten en aangenaam gezelschap'. (mijn cursivering).

Maar jullie zijn allemaal nogal lyrisch dus waarschijnlijk moet ik gewoon lekker doorlezen..

avatar van lebowski
3,5
Tja ik schreef al, niet al te best geschreven, maar het verhaal is sterk. De inderdaad flauwe cursiveringen kunnen natuurlijk ook uit de melige hoed van de vertaler komen.

4,0
Na al vele goede berichten gehoord te hebben over deze trilogie, begon ik met enthousiasme enige tijd geleden dit boek te lezen. In het begin moest ik er echt even inkomen. Maar toen ik eenmaal erin zat, bleef de vaart er ook goed in. De karakters worden goed uitgediept en je krijgt echt een band met ze. Zo tegen het einde werd het m.i. wel weer enigszins saai toen het mysterie was opgelost maar dat verpestte het boek niet.
Op naar het volgende deel!

4*

avatar van AmazingPP
4,5
Lezertje schreef:
Maar jullie zijn allemaal nogal lyrisch dus waarschijnlijk moet ik gewoon lekker doorlezen..


Ehm... Geintje tussendoor van de schrijver misschien? Of gewoon een slechte vertaling, dat zou ook nog zomaar eens kunnen....

Ik heb net de eerste 200 pagina's gehad. En het valt me niet mee. Wat me opvalt is de kinderlijke manier waarop alles verteld en uitgelegd wordt. De schrijver is journalist of zoiets wat blijkt uit zijn heldere stijl om de zaken te beschrijven. Net als al die feitjes die waarschijnlijk bedoeld zijn om de karakters diepte te geven. Het meisje wiens naam ik maar niet kan onthouden is nog het interessants, niet door haar zgn genialiteit maar omdat de schrijver te veel tussen de regels schrijft dat zij anders is dan zij zich voor doet. Ben benieuwd wat daar uit komt.
De man is een domoor eerste klas, zijn beweegredenen zijn volkomen onbegrijpelijk zelfs voor hem zelf. Hij doet iets terwijl hij het eigenlijk niet wil doen en dat herhaalt zich pagina na pagina.

Het verhaal van het verdwenen nichtje is absoluut niet interessant om mij een heel verhaal op sleeptouw te nemen. Ik gruwel van al die namen en zgn eigenaardigheden, plattegronden die niets toevoegen. Kortom ik ben nog lang niet overtuigd dat ik dit een goed of leuk boek ga vinden. Maar ik lees door en wie weet wat er gebeurt. Alles went en bij gebrek aan beter en vakantie voor de deur moet je wel.

Vlas
Ik had in plaats van de eerste 100 bladzijden moeite met de laatste 100. Vanaf het moment dat Martin Vanger zichzelf doodreed boeide het verhaal me niet meer. De tamme ontknoping over Harriet die niet dood blijkt te zijn en de Wennerström-affaire die op de valreep nog even zonder problemen word recht gezet vond ik gewoon ongelofelijk teleurstellend, en deed me bijna vergeten hoe brilliant de rest van het boek is.

4*

Ik heb dit boek en het tweede deel inmiddels gelezen. Wat dit deel betreft kan ik zeggen dat de film veel beter is. Zo had het boek ook kunnen zijn, als de man had geweten hoe hij het moest schrijven. De ontknoping komt nogal uit de lucht vallen, wat dat betreft had het iedereen kunnen zijn.

Lisbeth is eigenlijk de hoofdpersoon, zij heeft vele kanten, die niet allemaal het daglicht kunnen verdragen maar waar nog veel aan te ontdekken valt.

Iets anders is de manier waarop Larsson sociale problemen aan de kaak stelt. Gaat het hier nog om semi politieke motieven, in het tweede deel verbreedt hij zijn scope en maakt hij van mannen die vrouwen haten een centraal thema.
De manier waarop hij hier en in het tweede deel Lisbeth te keer laat gaan zou als rechtvaardiging voor het aangedane leed gezien moeten worden. Als jij mij slaat heb ik het recht terug te slaan. Voorbij aan de uitgangspunten van onze rechtstaat, zijn er volgens Larsson zaken waarvoor dat nodig is of waarvoor het leed als excuus kan gelden.
Ik moet zeggen dat ik daar persoonlijk niet zo veel moeite mee heb, omdat hij aan de goede kant van de lijn staat. Anders wordt het als degene die aan de andere kant staan met dezelfde middelen gaan strijden.


Tip voor degenen die het tweede deel willen lezen: kijk niet naar de film want dan weet je al te veel.

4,5
Heb dit boek in het engels gelezen (titel: The girl with the dragon tattoo). Van begin tot eind makkelijk te lezen en een echte pageturner. Spanning wordt er goed ingehouden, met interessante karakters. Een aanrader!

Trouwens, wat een vreselijke titel in het nederlands zeg.

avatar van cowboyveeman
4,0
rupsje schreef:
Heb dit boek in het engels gelezen (titel: The girl with the dragon tattoo). Van begin tot eind makkelijk te lezen en een echte pageturner. Spanning wordt er goed ingehouden, met interessante karakters. Een aanrader!

Trouwens, wat een vreselijke titel in het nederlands zeg.


Dat vind je dus. Maar het is de originele titel van de schrijver zelf.

3,0
Wat wordt er verschrikkelijk veel koffie gedronken in dit boek zeg (en alles wat daarmee gepaard gaat, zoals: koffie zetten, koffie halen, koffiebroodjes eten, je verslikken in koffie, met bekertjes koffie in de hand komen aanlopen, een koffietent in gaan, etc.). Zo vaak dat het me enorm begon te storen, en ik zie het ook een beetje als een teken van zwakte. Even niet weten wat je met je personage moet: laat maar koffie zetten. Niet weten hoe je een ontmoeting tussen twee personages moet beschrijven: laat ze maar een koffietent in gaan om koffie te drinken. Niet weten wat een personage moet zeggen: laat het koffiekopje maar naar de mond gaan.

Het maakt ook niet uit hoe laat het is of welk deel van de dag. Als de personages thuiskomen wordt er standaard koffie gezet. Ook midden in de nacht. Maar goed, genoeg over de koffie, nu over de rest:

Stilistisch niet sterk (zie ook mijn eerdere bericht hierboven). Het verhaal is wel te pruimen, hoewel er hier en daar nog wel eens iets uit de lucht komt vallen en vervolgens in rap tempo wordt behandeld, maar goed. Dat zal ook wel weer de kracht zijn van dit soort boeken. Ik lees nog zelden thrillers dus dat ik deze heb uitgelezen zegt al heel wat.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:59 uur

geplaatst: vandaag om 15:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.