Het is altijd leuk om een citaat te vinden dat het gevoel of de idee van een boek kan vatten. Bij Close-up is dat gelukt: "Hou eens op overal tekst en uitleg bij te geven. Ik kan voor mezelf denken," zegt Leon op het familiefeest van Margot. Dat dacht ik al het hele boek lang, want Esther Verhoef wil alles uitschrijven en duidelijk maken.
Een voorbeeldje: 'In het schemerduister bij de trap zwaait een deur open die me nog niet eerder is opgevallen, omdat die is beplakt met hetzelfde bruin-met-groene behang als de muur. Iemand heeft er met een stanley-mes een kader uitgesneden, zodat de deur open en dicht kan zonder de rest van het papier mee te nemen.'
Waarom staan die laatste twee zinnen er? Omdat mensen anders niet begrijpen hoe dat in elkaar zit? Het is natuurlijk wel handig om te weten dat die mensen niet iedere keer hun deur opnieuw hoeven behangen...
Qua stijl is het bij vlagen dus nogal belachelijk wat er is neergepend in dit boek. Het verhaal zelf is wel wat beter, maar heeft toch behoorlijk te leiden onder clichés. Een hoogbegaafd personage uit de kunstwereld vertelt over esthetisch leed alsof dat een verschrikkelijk origineel idee is, en ook de gedachte dat schoonheid cultureel bepaald is, is niet nieuw. Cliché is misschien wat te sterk uitgedrukt (dat past beter bij de beschrijvingen van enkele personages), mijn irritaties komen vooral door de manier waarop het geschreven is. Alsof het filosofische prestaties zijn, die de personages leveren.
Maar er zijn ook wel positieve punten. Ontdaan van de suffe bewoordingen en overbodige uitleg vond ik de relatie tussen Margot en Leon + aanhang wel boeiend, en de moordenaar bleek toch iemand anders te zijn dan ik had aangenomen. Ik heb de passages van de moordenaar nog eens snel nagelezen, en ik geloof niet dat er suggesties in staan die achteraf niet blijken te kloppen. Verhoef heeft dat personage alleen dingen laten zeggen die het andere personage ook had kunnen zeggen; slim.
Tot slot nog een indicatie van de slordigheid waarmee dit soort boeken worden geschreven: in haar meest wazige staat (In het ziekenhuis, net bijgekomen, ze kan nauwelijks mensen herkennen) kan ze nog een 'blik van verstandhouding' onderscheiden. Ik begrijp dat alle personages een groot psychologisch inzicht hebben, maar dit gaat toch wel ver. Het is gewoon een vaste uitdrukking, die zonder enig besef wordt gebruikt.