menu

Terug tot Ina Damman - Simon Vestdijk (1934)

Alternatieve titel: Terug tot Ina Damman: De Geschiedenis van een Jeugdliefde

mijn stem
3,85 (69)
69 stemmen

Nederlands
Psychologisch

275 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Den Haag (Nederland)

Als Anton naar de Lahringse HBS gaat, begint het gepest vrijwel meteen. Piet Idzerda en Jelle Mol noemen hem ‘vent’, een benaming die zijn vader hem vroeger gaf toen deze nog leefde. Ze kwetsen hem zo erg dat Anton uiteindelijk vlucht in zijn schoolwerk om zo de harde realiteit van het gepest te vergeten. Met negens is hij niet tevreden, hij blijft doorzetten en gaat voor tienen. Zo probeert hij angst voor het vreemde, angst voor het pesten en angst voor nog een afwijzing te verbergen. Dan plotseling komt er in het tweede jaar een nieuw meisje op school, Ina Damman.

zoeken in:
4,0
Haarfijn beschrijft Vestdijk het gevoel van Anton Wachter en de talrijke gradaties van zijn emoties, met behulp van zijn vlijmscherpe beeldtaal. Bij mij bleef het nog lang nabranden deze prachtige roman, in al zijn helderheid en inzicht. Maar niet alleen Anton Wachter kwam zo goed uit de verf, ook een aantal bijpersonages vond ik zeer geslaagd; net zoals Anton werd hun binnenste, vooral hun zwaktes in dat grote verborgene van het onderbewustzijn of –bij bewustzijn- wat men zo angstvallig probeerde te verbergen, weergaloos in het daglicht gezet. Daarbij komt nog dat de grootste humoristische waarde van de bijpersonages moest komen, als een soort tegenwicht voor de ernstigheid van Anton Wachter en de tragiek van het verhaal, wat het boek ook wat lichtheid meegeeft (dat kan het boek goed gebruiken). Neem bijvoorbeeld Jan Breedevoort, voegt een enorme humoristische waarde aan het verhaal toe, of Greve, of Jelle Mol (ik noem de meest geslaagde, voor mij).

Mijn eerste kennismaking met Vestdijk, zal dan ook niet mijn laatste zijn, ook niet met het personage Anton Wachter, want er zijn nog 7 andere delen. Een tijd geleden heb ik dan ook bij de Slegte 4 boeken in 1 boek gekocht, dus er ligt nog wat van hem op de plank.

avatar van -JB-
3,5
In het derde deel van de Anton Wachter cyclus 'Terug tot Ina Damman' gaat Anton naar de HBS. We volgen de eerste drie jaar van Anton op deze school en beleven met hem zijn eerste liefde en dat hij wordt gepest.

Ik had in deel 1 en 2 de nodige moeite om me echt goed in te leven vanwege de nogal analytische geest van Anton en het ontbreken van sommige basale emoties. Dit derde deel begon niet anders. Het boek is makkelijk geschreven, de thema's passen goed bij Anton's leeftijd, maar het verhaal raakte me niet echt. Ondanks dat deze keer Anton's emoties beter beschreven en vooral beter gebalanceerd zijn.

Maar dit veranderde in het derde deel van het boek. Eindelijk had ik het gevoel dat ik Anton begreep. Misschien ook juist wel omdat dit deel het minst analytisch is van het hele verhaal. Hierdoor vind ik dit voorlopig het beste boek uit de reeks.

Verder weet Vestdijk een aantal krachtige figuren neer te zetten in de klasgenoten en leraren van Anton. Het is een verdienste om zoveel personen in zo weinig zinnen levensecht neer te zetten.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:20 uur

geplaatst: vandaag om 04:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.