Terug tot Ina Damman - Simon Vestdijk (1934)
Alternatieve titel: Terug tot Ina Damman: De Geschiedenis van een Jeugdliefde
Nederlands
Psychologisch
275 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar,
Den Haag (Nederland)
Als Anton naar de Lahringse HBS gaat, begint het gepest vrijwel meteen. Piet Idzerda en Jelle Mol noemen hem ‘vent’, een benaming die zijn vader hem vroeger gaf toen deze nog leefde. Ze kwetsen hem zo erg dat Anton uiteindelijk vlucht in zijn schoolwerk om zo de harde realiteit van het gepest te vergeten. Met negens is hij niet tevreden, hij blijft doorzetten en gaat voor tienen. Zo probeert hij angst voor het vreemde, angst voor het pesten en angst voor nog een afwijzing te verbergen. Dan plotseling komt er in het tweede jaar een nieuw meisje op school, Ina Damman.
Een van mijn lievelingsboeken, destijds.
4.5*
Bovendien kon ik ook goed meeleven met de hoofdpersoon. Erg ontroerend.
Mijn eerste kennismaking met Vestdijk, zal dan ook niet mijn laatste zijn, ook niet met het personage Anton Wachter, want er zijn nog 7 andere delen. Een tijd geleden heb ik dan ook bij de Slegte 4 boeken in 1 boek gekocht, dus er ligt nog wat van hem op de plank.
Dit is het tweede boek wat ik van hem las. Het boek heeft veel indruk op mij gemaakt. Het personage Anton Wachter is gewoon perfect weergegeven, veel van zijn acties voelen vrij natuurlijk aan( wanneer hij wat boos wegloopt nadat Ina tegen hem zei dat hij vervelend was bijvoorbeeld). Er zijn erg leuke bijpersonen(meneer Greve ) en de algemene sfeer van het boek is erg prettig.
de beste scene uit het boek is de eerste fietstocht. deze is gewoonweg briljant omschreven.
kortom een geweldig boek. een van de beste die ik tot nu toe heb gelezen. 5*
Ik had in deel 1 en 2 de nodige moeite om me echt goed in te leven vanwege de nogal analytische geest van Anton en het ontbreken van sommige basale emoties. Dit derde deel begon niet anders. Het boek is makkelijk geschreven, de thema's passen goed bij Anton's leeftijd, maar het verhaal raakte me niet echt. Ondanks dat deze keer Anton's emoties beter beschreven en vooral beter gebalanceerd zijn.
Maar dit veranderde in het derde deel van het boek. Eindelijk had ik het gevoel dat ik Anton begreep. Misschien ook juist wel omdat dit deel het minst analytisch is van het hele verhaal. Hierdoor vind ik dit voorlopig het beste boek uit de reeks.
Verder weet Vestdijk een aantal krachtige figuren neer te zetten in de klasgenoten en leraren van Anton. Het is een verdienste om zoveel personen in zo weinig zinnen levensecht neer te zetten.
De titel Terug tot Ina Damman vind ik een schitterende titel.
In de eerste plaats wellicht vanwege de naam Ina Damman: een mooie naam. Het heeft iets mystieks, en tegelijkertijd een prachtige klankkwaliteit. Ook veel a's, met een goede afwisseling tussen lange en korte a's. Het is mij helaas nog altijd niet geheel duidelijk hoe de klemtoon op "Damman" ligt. Ik zeg zelf altijd "Da-mman", maar laatst hoorde ik ook iemand "Da-mman" zeggen. Vanzelfsprekend vind ik "Da-mman" mooier - anders zou ik het natuurlijk ook zelf niet zo uitspreken, ik ga mezelf niet kwellen. Als je "Da-mman" zefgt, heeft de naam ook een ritme. "I-na Da-mman". Enfin, een mooie naam, en in elk geval stukken beter dan Lies Koning.
Een ander aspect dat maakt dat de titel wat mij betreft tot de verbeelding spreekt, is het woordje 'tot'. Dat niet voor de hand liggende woordje maakt de titel mijmerbaar. Want waarom 'tot'? Als dit werk gewoon Terug naar Ina Damman had geheten, was het vrij saai geweest. Nee, het woordje 'tot' is echt belangrijk, en als je het boek gelezen hebt, weet je ook dat 'naar' niet zou kloppen. 'Tot' maakt deze titel tot de perfecte titel voor dit boek. Het had ook andere titels mooier kunnen maken. 'Terug tot Oestgeest' of 'Terug tot de kust'...
De schrijfstijl van Simon Vestdijk kenmerkt zich door lange zinnen met veel bijzinnen. Een typerende zin van Vestdijk is de volgende:
Een ander voorbeeld is het volgende fragment:
De schrijver sijpelt tussen deze ‘kinderlijke observaties’ door met zijn licht ironische observaties. Als je ervan uitgaat dat de schrijver zijn jeugdherinneringen optekent, zou je kunnen zeggen dat hij terugdenkt en zijn herinneringen aanvult met achteraf beredeneerde ideeën. Het stukje over meneer Couvée is humoristisch: deze docent fietst als een klein, zwart fauntje en krijgt het eerste honger. De licht spottende toon van deze waarneming maakt het aannemelijker dat de volwassene spreekt, in plaats van Anton.
Het boek bevat niet veel symboliek, voor zover ik heb kunnen ontdekken. Als Anton in het derde deel gaat fietsen met Marie lees je hoe hij in zekere zin zijn verliefdheid voor Marie speelt. Marie maakt duidelijk niet zo’n indruk op hem als Ina dat deed. Anton is eigenlijk verveeld door Marie, al laat hij haar dat niet merken.
Terug tot Ina Damman is net zo mooi als haar titel. Het boek is ontzettend herkenbaar. De verliefdheid, de tegenstrijdige gevoelens, de bewijsdrang, de zoektocht naar erkenning, de relatie tot zijn moeder, de klasgenoten... Het boek gaat eigenlijk verder waar Kees de jongen ophoudt. Onvoorstelbaar knap hoe Vestdijk zich heeft weten in te leven in zijn hoofdpersoon. Of hoe hij heeft teruggegraven in zijn eigen herinneringen. Terug tot Ina Damman.
Geweldige recensie Ted Kerkjes! Ondanks de lengte heb ik het betoog met zeer veel plezier gelezen. . Sterker nog, ik krijg welhaast zin om het boek nogmaals te lezen.
Wat opvalt, is de eerlijkheid. Anton is geen onversaagde held voor wie de meisjes in zwijm vallen, maar een onzekere jongen die z’n plaats in de wereld probeert te vinden. Het eerste deel gaat over gepest worden op school en het haantjesgedrag tussen jongens onderling. Het centrale deel gaat over z’n kalverliefde voor Ina Damman. Het derde deel speelt zich een jaar later af, wanneer hij zich verder ontwikkelt en het gebeurde een plaats moet geven.
Ina Damman heeft als initialen I.D. Eigenlijk is hij verliefd op een idee in z’n hoofd - een projectie van z’n romantische verlangens. Hun gesprekken blijven oppervlakkig. Ironisch genoeg ontdooit ze in de winter en bevriest ze in de lente. Kalverliefde mag dan onbeduidend lijken, maar er komen heftige gevoelens bij kijken.