menu

Tous les Hommes Sont Mortels - Simone de Beauvoir (1946)

Alternatieve titels: Niemand Is Onsterfelijk | Alle Mensen Zijn Sterfelijk

mijn stem
4,17 (23)
23 stemmen

Frans
Psychologisch

527 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Fosca, de tirannieke heerser over de stadstaat Carmona in het veertiende-eeuwse Italie, wordt verteerd door het verlangen de wereld naar zijn hand te zetten en drinkt een onsterfelijkheidselixer. Dankzij het elixer kan hij de geschiedenis en de wereld doorreizen, hij raakt bevriend met Karel V, en als ontdekkingsreiziger bezoekt hij met Jacques Cartier alle continenten. Hij duikt ook op tijdens de Franse revolutie en in de twintigste eeuw wordt hij de innige geliefde van de actrice Regine, die zint op een blijvende roem. Fosca's zwerftocht doorheen de eeuwen legt een pijnlijke vraag bloot: hoe behoudt men zijn geloof?

zoeken in:
avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Voor wie bang voor de dood is, lezen dit boek en je raakt genezen.

5,0
mdj
Melancholisch werk met positieve 'boodschap' nl. dat sterfelijkheid een zegen is. Als mensen beginnen over de leegte na de dood, haal ik vaak dit boek aan, het andere alternatieve (eeuwig leven) is nog veel beangstigender. Toch is het boek ook heel melancholisch omdat je ziet hoe de geschiedenis zich herhaalt, je ontkomt er niet aan de wereld zelf ook een beetje vanuit Fosca's perspectief te zien en dus te zien in wat voor vaste patronen mensen zitten en dat er steeds hetzelfde gebeurt.

Een van de weinige boeken die ik nu nog net zo mooi vind als toen ik op de middelbare school zat wat voor mij in elk geval erg bijzonder is (meestal vallen de boeken waar ik toen mee dweepte me nu tegen).

avatar van Wickerman
3,0
Hm, niet mijn favoriete boek van De Beauvoir. Onnodig lang, met name het eerste stuk als Fosca heerser is van Carmona. De boodschap is snel duidelijk en het verhaal wordt er niet beter op door zijn lengte.

3,5
Zoals hier al eerder aangegeven.. Ik ben als de dood voor de dood, dit is inderdaad een aanrader in zo'n geval. Het boek heeft hele sterke stukken, maar er waren ook delen waar ik me doorheen moest worstelen. Deze verschillen zijn persoonlijk voor mij vrij groot om in één boek te ervaren.

avatar van Theunis
4,0
Onsterfelijkheid. Eerder een vloek dan een zegen. Het oneindige lijden van de wereld, het oneindige doodgaan van de stervelingen om je heen terwijl je zelf tot in de eeuwigheid moeten wachten om verlost te worden van het leven. Het overkomt Fosca nadat hij een toverdrank dringt ondanks afraden van de samensteller van het drankje. Langzaam maar zeker komt Fosca erachter wat voor een vloek het is, maar dat het een vloek is, is vanaf het begin duidelijk.

Een ijzersterk begin van het boek, waarbij de verteller de onsterfelijke vanuit het gezichtspunt van een sterfelijke omschrijft en waar je als lezer mee kan voelen met de sterfelijke, een actrice die het eeuwige leven ambieert. Totdat Fosca begint te vertellen. En dat is waar het verhaal aan kracht in moet boeten. Een eindeloos hoofdstuk volgt dat gelukkig wordt gevolgd door hoofdstukken die de kern beter weten te raken. In de latere hoofdstukken lukt het De Beauvoir veel beter om de kern van de vloek van de onsterfelijkheid te raken. Daar waar ze haar hoofdpersoon weer mensen laat ontmoeten, mensen die sterfelijk zijn en juist daarom écht leven, terwijl Fosca een levende dode onder de levenden is.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:36 uur

geplaatst: vandaag om 17:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.