menu

Tous les Hommes Sont Mortels - Simone de Beauvoir (1946)

Alternatieve titels: Niemand Is Onsterfelijk | Alle Mensen Zijn Sterfelijk

mijn stem
4,15 (24)
24 stemmen

Frans
Psychologisch

527 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Fosca, de tirannieke heerser over de stadstaat Carmona in het veertiende-eeuwse Italie, wordt verteerd door het verlangen de wereld naar zijn hand te zetten en drinkt een onsterfelijkheidselixer. Dankzij het elixer kan hij de geschiedenis en de wereld doorreizen, hij raakt bevriend met Karel V, en als ontdekkingsreiziger bezoekt hij met Jacques Cartier alle continenten. Hij duikt ook op tijdens de Franse revolutie en in de twintigste eeuw wordt hij de innige geliefde van de actrice Regine, die zint op een blijvende roem. Fosca's zwerftocht doorheen de eeuwen legt een pijnlijke vraag bloot: hoe behoudt men zijn geloof?

zoeken in:
avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Voor wie bang voor de dood is, lezen dit boek en je raakt genezen.

5,0
mdj
Melancholisch werk met positieve 'boodschap' nl. dat sterfelijkheid een zegen is. Als mensen beginnen over de leegte na de dood, haal ik vaak dit boek aan, het andere alternatieve (eeuwig leven) is nog veel beangstigender. Toch is het boek ook heel melancholisch omdat je ziet hoe de geschiedenis zich herhaalt, je ontkomt er niet aan de wereld zelf ook een beetje vanuit Fosca's perspectief te zien en dus te zien in wat voor vaste patronen mensen zitten en dat er steeds hetzelfde gebeurt.

Een van de weinige boeken die ik nu nog net zo mooi vind als toen ik op de middelbare school zat wat voor mij in elk geval erg bijzonder is (meestal vallen de boeken waar ik toen mee dweepte me nu tegen).

avatar van Wickerman
3,0
Hm, niet mijn favoriete boek van De Beauvoir. Onnodig lang, met name het eerste stuk als Fosca heerser is van Carmona. De boodschap is snel duidelijk en het verhaal wordt er niet beter op door zijn lengte.

3,5
Zoals hier al eerder aangegeven.. Ik ben als de dood voor de dood, dit is inderdaad een aanrader in zo'n geval. Het boek heeft hele sterke stukken, maar er waren ook delen waar ik me doorheen moest worstelen. Deze verschillen zijn persoonlijk voor mij vrij groot om in één boek te ervaren.

avatar van Theunis
4,0
Onsterfelijkheid. Eerder een vloek dan een zegen. Het oneindige lijden van de wereld, het oneindige doodgaan van de stervelingen om je heen terwijl je zelf tot in de eeuwigheid moeten wachten om verlost te worden van het leven. Het overkomt Fosca nadat hij een toverdrank dringt ondanks afraden van de samensteller van het drankje. Langzaam maar zeker komt Fosca erachter wat voor een vloek het is, maar dat het een vloek is, is vanaf het begin duidelijk.

Een ijzersterk begin van het boek, waarbij de verteller de onsterfelijke vanuit het gezichtspunt van een sterfelijke omschrijft en waar je als lezer mee kan voelen met de sterfelijke, een actrice die het eeuwige leven ambieert. Totdat Fosca begint te vertellen. En dat is waar het verhaal aan kracht in moet boeten. Een eindeloos hoofdstuk volgt dat gelukkig wordt gevolgd door hoofdstukken die de kern beter weten te raken. In de latere hoofdstukken lukt het De Beauvoir veel beter om de kern van de vloek van de onsterfelijkheid te raken. Daar waar ze haar hoofdpersoon weer mensen laat ontmoeten, mensen die sterfelijk zijn en juist daarom écht leven, terwijl Fosca een levende dode onder de levenden is.

avatar van remorz
3,5
Boeiend maar slepend gedachte-experiment.

Beauvoir neemt je mee door het zes eeuwen durende relaas dat het leven van de onsterfelijke Fosca oud is. Beginnend als voorvechter van de onafhankelijkheid van thuisstad Carmona, bekleedt hij in de vele veldslagen, oorlogen en uitbreidingen van (keizer)rijken in de eeuwen die volgen, een invloedrijke functie.

Aanvankelijk handelt hij vanuit eigenbelang of belang van het volk. Naarmate de jaren volgen - en iedere oorlog die betwist wordt, weer een nieuwe ontketent - verruilt hij zijn idealistische visie van een vreedzaam aards paradijs steeds meer voor een nihilistische houding, waarvan hij niet kan vermijden dat de onsterfelijkheid hem die aanmeet.

Vriendschappen, ontdekkingen, liefde, idealen: alle waarden waar de mens bij de gratie van de houdbaarheid van zijn bestaan waarde aan kan hechten, alles komt in een ander licht te staan door zijn onvergankelijkheid.

Het is een reis die je moet ondergaan om mee te sympathiseren, omdat De Beauvoir je heel geleidelijk alle vanzelfsprekendheden afsnoept en je de spiegel voorhoudt dat we als mensen gekooid worden door de reikwijdte van onze zintuigen en ons bestaan. We kunnen dit stukje overzien, dus zijn dit de dingen die we belangrijk vinden, waar we voor kiezen te vechten.

Je kunt zeggen dat de positieve boodschap is dat sterfelijkheid een zegen is, tegelijkertijd weerklinkt overal de zinloosheid in door van alle menselijk handelen, alleen zijn wij niet bij machte om dat te overzien.

Ik vond het voornamelijk een saaie beleving, met hoogstens wat opleving bij de momenten dat Fosca kiest voor menselijke verbinding. Maar het moet gezegd worden: het is erg indrukwekkend hoe De Beauvoir gaandeweg haar experiment tot uitwerking brengt. Het gevoel van eeuwigheid gaat immers (ook expliciet voor de hoofdpersoon) met verveling en zinloosheid gepaard; er is geen andere weg mogelijk om dat sentiment tastbaar te maken. Dat ze grote delen van Europese (met name religieuze en politieke) ontwikkelingen daarvoor als setting gebruikt is des te indrukwekkender.

Blij dat ik het gelezen heb, maar een pretje was het niet. 3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 14:08 uur

geplaatst: vandaag om 14:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.