menu

La Colmena - Camilo José Cela (1951)

Alternatieve titel: De Bijenkorf

mijn stem
3,35 (10)
10 stemmen

Spaans
Streek/Familie

285 pagina's
Eerste druk: Bolsillo, Buenos Aires (Argentinië)

Het is de winter van 1942-1943. De kleine burgerij vegeteert er in de koffiehuizen en bordelen, alkoven en optrekjes, soms gelukkig maar meestal niet: het leven sleept zich voort in de monotonie van onbeduidende zondetjes en schaarse momenten van vreugde. Cela licht twee dagen uit dit leven en laat een bonte mengeling van personages de revue passeren in een aaneenschakeling van beelden, momentopnames, korte intermezzo's, schetsen en impressies.

zoeken in:
2,5
Dit boek deed me denken aan de openingscène van Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain. Dezelfde fragmentarische opeenstapeling van feitjes die samen een bepaalde sfeer overbrengen. Helaas wordt de film daarna alleen maar briljanter, terwijl Cela dit effect het hele boek volhoudt, waardoor het voor mijn gevoel een gimmick werd en het op het laatst begon te irriteren.

2,5*

3,0
Ik vond het wel een mooi effect, zeker als er af en toe wat lijntjes samenkwamen. Misschien duurde het boek iets te lang, maar uiteindelijk heb ik de laatste 40 bladzijden toch een stuk sneller en met meer plezier gelezen - dus uiteindelijk kwam het allemaal goed. Deze feitelijke en kale manier van vertellen geeft goed zo'n lege en armoedige sfeer neer en dat lijkt me wel een beetje de bedoeling van dit boek.

avatar van Radiguet
Wegens drukte heb ik dit boek helaas nog niet kunnen afmaken, maar ik ben er tot nu toe zeer tevreden mee. Een interessant literair experiment maar bereid je wel voor op het niet zelden terugbladeren om te lezen wie wie ook alweer was - zelfs na het maken van een lijstje. Ik zie voor mensen die geen specifieke interesse hebben voor de geschiedenis en cultuur van Spanje of niet tegen een subtiele maar toch altijd aanwezige bedrukkend negatieve sfeer kunnen, eigenlijk geen reden om La Colmena te gaan lezen. Voor de liefhebber, dus. Aan het aantal stemmen te zien komt het algemeen publiek toch niet op dit soort titels, maar ik hoop natuurlijk altijd iemand tot het lezen ervan te inspireren.

avatar van eRCee
3,0
Perikopen over verschillende mensen in Madrid, beginnend bij de bezoekers van een café, die dan over twee dagen worden gevolgd met ook weer hun contacten. Het procedé op zich spreekt me niet heel erg aan, maar het is wel prima uitgevoerd. Verbindend is inderdaad de 'negatieve sfeer' zoals Radiguet hierboven zegt, maar je kan het ook het sociale conflict noemen en dat klinkt dan alweer beter. Aan de eveneens door mijn bovenbuurman aangedragen redenen om La Colmena te lezen, kan worden toegevoegd dat José Cela een Nobelprijslaureaat is.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:14 uur

geplaatst: vandaag om 16:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.