menu

De Pruimelaarstraat - Louis van Dievel (2006)

mijn stem
3,93 (14)
14 stemmen

Nederlands
Sociaal

371 pagina's
Eerste druk: Houtekiet, Antwerpen (België)

Als er begin jaren zeventig een meervoudig verkrachter en moordenaar in een Vlaamse volksbuurt blijkt te wonen, raakt het wankele evenwicht verstoord en komen allerlei zaken aan de oppervlakte die tot dan toe verborgen zijn gebleven.

zoeken in:
avatar van donnie darko
Familie boos om moordroman

Muizen/Bonheiden - In zijn nieuwe roman De Pruimelaarstraat rakelt schrijver en journalist Louis Van Dievel de beruchte historie op van Stafke Van Eyken, alias de Vampier van Muizen, die in 1973 tot de doodstraf werd veroordeeld voor drie lustmoorden. De nabestaanden voelen zich gepasseerd.

De familie Rosseel reageert erg emotioneel nu ,,de wonden na 35 jaar opnieuw worden opengereten". ,,Mijn moeder is er het hart van in," zegt Luc Rosseel. ,,Ik denk dat iedereen wiens zus op een lafhartige manier met achttien messteken werd doodgedaan zo zou reageren. Van Dievel mag zo'n boek schrijven, maar dan moet hij andere namen gebruiken. Het boek laten verbieden is schijnbaar onmogelijk, maar ik zal wel Goedele Liekens proberen te contacteren om ons standpunt naar voor brengen. Mijn zuster kan dat niet meer doen."

Stafke Van Eyken woonde in de Pruimelaarstraat 11 in Bonheiden. Op 13 oktober 1971 pleegde hij zijn eerste gruwelijke moord op Marie-Thérèse Rosseel (18). Later vermoordde hij nog Ida Smeets (47) en Lutgarde Van der Wilt (19). Hij zit nu zijn straf uit in Leuven-Centraal.

De roman De Pruimelaarstraat is een fictieve schets van het wel en wee in de volkse wijk in Bonheiden. De moordzaak komt aan bod in krantenknipsels van toen en de officiële akte van beschuldiging waarin de betrokkenen met naam en toenaam worden genoemd. ,,Iedere gelijkenis met bestaande personen en feiten berust op toeval'' staat in het begin van het boek, maar dat is dus niet helemaal waar.

Van Dievel reageert op het ongenoegen van de familie Rosseel: ,,Ik heb alle respect voor hun verdriet, maar ik vind hun reactie overdreven. Dit boek is zeker geen ophemeling van Staf Van Eyken.''

(MB)


Bron: Het Nieuwsblad

avatar van Pageturner
3,5
Als inwoner van Bonheiden kon ik het toch niet maken om dit boek niet gelezen te hebben. Er zitten heel goede dingen in, volkse situaties, soms wel wat humor en de oorspronkelijke krantenartikels zijn heel interessant (en ik herkende alle locaties, o.a. de straat waar ik woon wordt een paar keer vermeld...). Maar soms zakt Van Dievel weg in teveel Brusselmans-achtige vulgaire onzin, wat spijtig is. Een goed boek, maar zeker geen topper.

Het is me vooral niet duidelijk hoeveel Van Dievel aan de werkelijkheid ontleend heeft. Als alle situaties rond het waargebeurde verhaal van Van Eyken verzonnen zouden zijn, dan zie ik de relevantie niet. Het schijnt toch te willen zeggen dat de dingen in de microkosmos toch op één of andere manier samenhangen. Zoiets als oorzaak en gevolg. Zou hij niet situaties gebruikt hebben waar hij via via van op de hoogte is gekomen?

avatar van Pageturner
3,5
Van Dievel heeft in die straat gewoond, dus ik twijfel er niet aan dat hij waargebeurde situaties als uitgangspunt heeft genomen, en vervolgens gefictionaliseerd, om te laten zien hoe de buurt reageerde op deze feiten.

avatar van GeertDV
4,0
De seriemoordenaar Staf Van Eycken woont in de Pruimelaarstraat. Hij wordt gearresteerd. Vanaf die dag wordt de hele microcosmos van de Pruimelaarstraat en de Putse Steenweg verstoord.
Vlaanderen in de vroege jaren ’70. Er bestaat nog een echte arbeidersklasse; een getrouwde vrouw moet thuis blijven en haar vent tevreden houden; de pastoor denkt nog dat hij iets te vertellen heeft; een vent gaat naar zijn werk, drinkt pinten en werkt in de moestuin; de dokter heeft nog iets te vertellen; de mensen zitten of staan voor hun deur, om “nieuws” te horen of te verspreiden; de supermarkten hebben de buurtwinkels nog niet verdrongen.
Een veelstemmig boek. Telkens komt een ander personage aan het woord. De taal is Nederlands gekruid met Vlaamse tonen.
Dit Vlaanderen is niet meer. Dit boek is een monument voor een voorbije wereld.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:41 uur

geplaatst: vandaag om 15:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.