menu

Portnoy's Complaint - Philip Roth (1969)

Alternatieve titel: Portnoy's Klacht

mijn stem
3,75 (68)
68 stemmen

Engels
Psychologisch / Humoristisch

274 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

Portnoys leven wordt beheerst door een perverse zucht naar schuld en schande. De afhankelijkheid van zijn zorgende moeder en haat-liefde voor zijn 'rivaal', zijn vader, spelen daarin een freudiaans belangrijke rol. Uniek en schokkend is dit boek door de indringende beschrijvingen van de zelfbevredigingspraktijken en de seksuele fantasieën van de held, intensief bedreven als provocerende uiting van zijn behoefte om zijn joods-zijn te loochenen, te overwinnen en te bevestigen...

zoeken in:
avatar van thomzi50
3,5
Ik zag de genialiteit van dit boek toch niet in. Toegegeven, het verhaal is interessant, je leert echt wat over de joodse hoofdpersoon, het is erg humoristisch geschreven en het verveelt geen seconde, maar soms kawm het lichtelijk geforceerd over en ik vond het qua stijl ook wat eentonig. Verder dan 3,5* kom ik niet.

5,0
tja, iedereen zijn smaak, maar je geeft dan toch toe dat het minstens hilarisch is
5*

avatar van thomzi50
3,5
Ja, erg grappig is het inderdaad wel. Dat maakt het alleen voor mij nog geen meesterwerk.

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
thomzi50 schreef:
Ja, erg grappig is het inderdaad wel. Dat maakt het alleen voor mij nog geen meesterwerk.


Het is heel lang geleden dat ik dit boek las. Wat dit werk nu precíes tot een meesterwerk maakt... eerlijk gezegd zou ik het moeten herlezen. Wat ik bij de meeste boeken van Roth waardeer is dat hij haarscherp bepaalde menselijke trekken en innerlijke conflicten neerzet.
Van dit boek zijn vooral hilarische taferelen bijgebleven. Met name het volgende: een masturbatiesène in de badkamer, sperma aan de lamp, capriolen om dit te verwijderen en een moeder die ondertussen bonkend op de de slaat "Wat doe je, wat doe je?!".

avatar van thomzi50
3,5
Zoals je zegt: erg leuk. Maar goed, zoals ik al zei, zie ik er dus niet meer in. Het wachten is op iemand die het boek vers in zijn/haar achterhoofd heeft en strict kan uitleggen wat ik heb gemist.

avatar van Jord
4,5
thomzi50 schreef:
Het wachten is op iemand die het boek vers in zijn/haar achterhoofd heeft en strict kan uitleggen wat ik heb gemist.


Nou Thomzi, je wachten wordt eindelijk beloond. Ik heb het boek net uit en ik vond het geweldig. Ik heb zitten twijfelen tussen 4 en 4,5 *. Ik hou het (nog) maar even op 4.

Dit soort boeken zijn natuurlijk leuk als je gebeurtenissen / gedachtegangen van de hoofdpersoon herkent. Nou zullen weinig mensen (kerels!) durven toegeven dat ze hetzelfde zijn als Alexander Portnoy maar veel mannen worstelen volgens mij met hetzelfde probleem: braaf en deugdzaam willen zijn vs. het beest in jezelf zijn tanden laten zien.
Het begin van het boek vond ik het sterkst. Daar heeft het boek ook nog het meest van een 'complaint'. Tegen zijn ouders en zijn joodse 'gevangenis'. De veelzijdige manier waarop hij daartegen tekeergaat is meesterlijk en hilarisch.

De slotzin van de dokter was natuurlijk ook enorm geestig.

avatar van dutch2.0
In begonnen, maar ik geloof niet dat ik hem uitkrijg. Heel humoristisch, maar ook heel monotoon. Overigens wel leuk om te zien hoe herkenbaar joodse humor is. Je kunt zo een lijntje leggen van dit boek naar grapjassen als Seinfeld en Woody Allen. En dan die eeuwige joodse moeders...

avatar van superfreak
3,0
Nou nou nou, dit viel mij behoorlijk tegen. Ik had me er erg op verheugd, maar het was na een tijdje steeds meer van hetzelfde. Inderdaad erg grappig en soms zelfs hilarisch, maar daar red je het niet mee.
Het begon heel leuk: frustraties tav ouders en afkeer van "het grote Joodse Lijden", maar daarna was het vooral een opsomming van klachten. Ik ben na ruim 100 bladzijden gestopt. Gebeurt me niet vaak, maar ik had genoeg gelezen.
Toch 3* want de stijl is goed, en ik heb me toch korte tijd vemaakt.

avatar van Abubakari
dutch2.0 schreef:
In begonnen, maar ik geloof niet dat ik hem uitkrijg. Heel humoristisch, maar ook heel monotoon.


+1.

Best een leuk boek, maar na ongeveer 100 paginas had ik erg veel zin om weer wat anders te gaan lezen. En dat heb ik dan ook maar gedaan.

avatar van mjk87
0,5
Ik heb iets gemist blijkbaar als ik hierboven lees dat dit heel erg grappig is; ik heb dat echt nergens gezien. Ik kende Roth nog niet en dacht met een man te maken te hebben die een bepaalde ideeënliteratuur schreef (van enkele interviews die ik zag en wat ik over hem las) maar in plaats daarvan is dit een Ronald Giphart in het kwadraat en daardoor strontvervelend. Veel korte zinnen, veel cursief, tussen haakjes, tussen aanhalingstekens - dit is niet zozeer een boek als wel iemand die maar gewoon begint te praten en die woordenbrij is afgedrukt. Ja, dat is natuurlijk ook het idee van de schrijver maar dat maakt het nog niet prettig leesbaar. Allicht zal tussen als dat gebral en interessantdoenerij nog wel een bepaalde schets van de maatschappij en de hoofdpersoon te vinden zijn, maar die vreselijk stijl weerhoudt mij ervan die erin te vinden. Ik vond er echt geen drol aan en heb tot ergens de helft nog wel intensief gelezen, ook in de hoop dat het ergens zou verbeteren. De rest heb ik al snel bladerend nog wat gelezen, maar als je me na een half boek niet alleen niet weet te boeien maar ook weet te irriteren is er maar één optie: 0,5*.

avatar van Wickerman
4,0
Bij vlagen geestig, bij vlagen bizar. Geen makkelijk boek, maar wie volhoudt krijgt er veel voor terug. Een inkijkje in een verknipte joodse man.

avatar van -JB-
2,5
Ik heb de afgelopen jaren een haat-liefde verhouding ontwikkeld met Philip Roth. Sommige boeken zijn schitterend (Amerikaanse Pastorale, Complot tegen Amerika), maar andere zijn zeurderig en seksueel gefrustreerd. Helaas valt "Portnoy's Klacht" in de tweede categorie. Natuurlijk zitten er sommige humoristische stukjes in, maar die maken de vele pagina's vol vermoeiende seksuele frustratie en beperkte karakterontwikkeling niet goed. Komende tijd maar even geen Roth voor mij...

Gast
geplaatst: vandaag om 06:05 uur

geplaatst: vandaag om 06:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.