menu

Wat de Fok Ouwe. Het Bizarre Leven van DJ Dano - Arne van Terphoven (2016)

mijn stem
4,88 (4)
4 stemmen

Nederlands
Biografie / Waargebeurd

395 pagina's
Eerste druk: Mary Go Wild, Amsterdam (Nederland)

DJ Dano was in de jaren negentig een van de bekendste DJ's van de wereld. Hij was de koning van de grootste en meest extreme jongerencultuur die Nederland ooit heeft gekend: gabber. Maar met het succes kwam ook de onrust en de angst. Op de top van zijn roem durfde hij soms niet het podium op en verstopte zich op de parkeerplaats. Hij jaagde zijn fortuin erdoor aan drank, cocaïne, vakanties en hoeren. In 'Wat de fok, ouwe' vertelt Dano voor het eerst het hele verhaal. Over illegale raves in loodsen en tunnels, Thunderdome, de beruchte belastingaanslag die hem artistiek vloerde, de val van de gabber in 1999 en de onstuimige periode die daarop volgde - waarin Dano op straat belandde en uiteindelijk als bouwvakker aan de slag ging. 'Wat de fok, ouwe' is een verhaal over een van de architecten van de wereldwijd toonaangevende dance-natie die Nederland inmiddels is. Een verhaal over nooit opgeven en er iedere dag weer vol voor gaan. Een verhaal zoals Dano's muziek: hard, snel, tomeloos en bij vlagen niet te geloven.

zoeken in:

avatar van Jason82
4,5
Jari Litmanen gaf bij het schrijven van zijn biografie aan dat dat zonder voorbehoud gebeurde. Dat was achteraf gezien ook logisch aangezien hij de ideale schoonzoon was en nog steeds is naar ik maar even aanneem. Daniël Leeflang (DJ Dano) werkte ook zonder voorbehoud mee aan dit boek, en dat is wel bijzonder dapper te noemen. Je valt als lezer echt van de ene verbazing in de andere, wat dit boek op voorhand al ontzettend leesbaar maakt.

Ik ben geboren in 1982, dus heb de opkomst van de housemuziek eind jaren 80 niet bewust meegekregen. Vanaf midden jaren 90 begon ik me met de opkomst van de happy hardcore wel te interesseren in deze muziek stroom. Ook luisterde ik wel naar de hardcore van oa DJ Dano. Thuis voor de spiegel oefenen op het "hakken", kijken naar TMF hakken (we hadden nog geen internet) om te kijken hoe dat precies moest, op school keek ik op tegen de oudere jongens in Aussies, etc. Ik vond het als puber een supergave tijd!!

Het leuke van dit boek is dat het veel inzicht geeft in de wereld achter de muziek. De opkomst, maar ook de neergang ervan. Enerzijds profesioneel, anderzijds amateuristisch en pionieren. De industrie die het zelf om zeep hielp door veel geld te willen verdienen door zoveel mogelijk muziek te produceren en op verzamel cd's te zetten, waarbij de kwaliteit uit het oog werd verloren. Het vele drugsgebruik door de dj's zelf...

Het verhaal van DJ Dano is echt bijzonder. Ik kreeg een dubbel gevoel. Enerzijds begrip voor zijn excessen, als je op jonge leeftijd veel geld hebt en elke vrouw je wil, dan ga je fouten maken. Maar ik kreeg ook sterk het gevoel van enorm verspild talent. Constant teveel zuipen en drugs gebruiken, waardoor er afspraken niet werden nagekomen, het irriteerde me soms gewoon. Volledig onder invloed in de auto stappen,daarbij het risico nemend iemand dood te rijden, etc. Zijn dochtertje verwaarlozen... dat zijn de andere kanten van deze wel heel sympathieke gozer.

De schrijver is erin geslaagd een heel lezenswaardig boek neer te zetten. Hij weet de mens Daniel Leeflang goed te beschrijven, betrekt de relevante mensen zoals familie en collega's op de juiste momenten met mooie aanvullende bijdragen en de Lay-out van het boek is ook heel mooi. Alles bij elkaar vond ik het een supergaaf boek, waarbij ik nu op latere leeftijf veel inzicht kreeg in deze enorme muziekhype van de jaren 90 waar ik destijds zo enorm van onder de indruk was.

****,5

Gast
geplaatst: vandaag om 08:38 uur

geplaatst: vandaag om 08:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.