menu

Sans Famille - Hector Malot (1878)

Alternatieve titel: Alleen op de Wereld

mijn stem
4,11 (168)
168 stemmen

Frans
Avontuur

286 pagina's
Eerste druk: Eugène Dentu, Parijs (Frankrijk)

Remi groeit op bij Moeder Barberin op het Franse platteland. Zijn vader is nooit thuis, maar als deze op een dag op de stoep staat komt Remi erachter dat het zijn vader niet is en Moeder Barberin ook niet zijn moeder. Remi's pleegvader verkoopt Remi aan een, wat lijkt, oude zwerver met een groep honden. Maar al snel komt Remi erachter dat Signor Vitalis met zijn aapje en drie honden een heel speciaal gezelschap is. Samen met hen zwerft Remi dolgelukkig door Frankrijk. Maar gelukkig zijn duurt in Remi's leven nooit lang...

zoeken in:
5,0
Zonder twijfel het beste boek dat ik ooit gelezen heb. Het verhaal begint al magnefiek met hoe Remi erachter kwam dat Moeder Barberin niet zijn moeder was. Hoe Mr. Malot Remi's belevenissen beschrijft maakt je geloven dat je erbij bent. Segnor Vitalis zorgt voor een compleet nieuw avontuur in Remi's leven, maar dat is slechts het begin. We krijgen nog oneindig veel spannende, ontroerende en dramatische gebeurtenissen uit Remi's leven voorgeschoteld. Allemaal even realistisch en gevoelig geschreven. Geen cliché scènes, of in elk geval, die zijn mij niet op gevallen. Malot weet je in elke situatie te verbazen. Zelfs als dat betekent dat de gehele groep van Vitales, behalve Capi, sterft.
Het is ook het enige boek waarbij ik een traantje moest wegpinken, en het is volgens mij moeilijk om dat niet te doen.
De laatste zin van het boek is overigens de mooiste die ik ooit gelezen heb. Werkelijke geniaal. Maar daar zal ik wel alleen in zijn.

5.0

Ik heb de eerste paar hoofdstukken overigens vele malen moeten lezen omdat ik niet door het boek heen kwam. Maar toen het zo ver was, was het ook moeilijk om neer te leggen. Ik maakte overigens eerst kennis met het verhaal van Remi, via de tekenfilmserie.

5,0
ff vragen, ik ben beetje in de war. ik heb maar nederlandse boek van "Alleen op de wereld" , met vertaling van iemand gelezen. Hoort dat boek ook bij?

avatar van Witch-king
4,5
Ik weet nog dat dit het laatste boek is, wat mijn moeder mij voorlas, toen was ik een jaar of 11. Mooi boek.

***3,5****

avatar van donnie darko
savannah schreef:
ff vragen, ik ben beetje in de war. ik heb maar nederlandse boek van "Alleen op de wereld" , met vertaling van iemand gelezen. Hoort dat boek ook bij?


Ik snap je bericht echt langs geen kanten. Kun je het anders formuleren?

5,0
Ik probeer uit te leggen, ik kreeg een boek, is voor jeugdboeken, stuk makkelijk taal dan eerste boek (iets volwassen). Ik had 2 boeken (2 delen) met makkelijke taal. Ik denk dat maakt niets uit. Dan ga ik stemmen.

Sander2
Ik snap er nog steeds niks van. Misschien moet je nog eens wat lessen Nederlands nemen.

5,0
Ik denk dat het gaat om of de versies die jij hebt gelezen dezelfde zijn als dit boek waardoor je hier dus op mag stemmen.

Zolang er Hector Malot staat en 'Sans Famille' of 'Alleen Op De Wereld' zal het wel goed zijn.

5,0
Angrod_Pallanén schreef:
Ik denk dat het gaat om of de versies die jij hebt gelezen dezelfde zijn als dit boek waardoor je hier dus op mag stemmen.

Zolang er Hector Malot staat en 'Sans Famille' of 'Alleen Op De Wereld' zal het wel goed zijn.


Ja zoiets

avatar van Lola4
4,0
Dit lijkt echt wel een simpel verhaaltje met wel een apart stelletje personages en... dat is het ook! Maar het is zo prachtig verwoord en het is zo ontroerend, dit vond ik echt een pakkend boek ik was zelfs depri als de aap stierf

4

Louis2703
Ik heb dit boek in stripvorm gelezen, een paar jaar geleden ofzo. Stond in de Donald Duck, zal ik er nu op stemmen of niet? Mooi getekend en mooi verhaal.

5,0
Een paar jaar geleden? Niet sinds 2000, want ik heb het nooit in de DD gelezen.. althans... now you got me messed up

Louis2703
Ik weet niet precies de jaargang, maar zal ik er nu op stemmen of niet. Aan de ene kant, ik ken het verhaal nu. Aan de andere kant: Ik heb het boek niet gelezen...

5,0
Als je mijn mening wilt: lees eerst het boek. Je mag het verhaal dan kennen, een boek is wel meer dan dat. Bovendien betwijfel ik of alle details zijn weergeven. Laat je gewoon meeslepen door het boek, bekijk of je de manier van vertellen goed vind, kortom lees en bekritiseer het boek. Ik vind niet dat je een boek kan afrekenen op een strip.

PS, de beelden van een 'Alleen op de Wereld' strip komen bij me naar boven.

Louis2703
Dan stem ik niet.

avatar van starbright boy
Angrod_Pallanén schreef:
Ik denk dat het gaat om of de versies die jij hebt gelezen dezelfde zijn als dit boek waardoor je hier dus op mag stemmen.

Zolang er Hector Malot staat en 'Sans Famille' of 'Alleen Op De Wereld' zal het wel goed zijn.


Ik denk dat ze een bewerking heeft gelezen en geen vertaling. Veruit het grootste deel van de Nederlandse uitgaves van dit boek (en vele andere klassieke jeugdboeken) zijn bewerkingen, vaak verkort en vereenvoudigd.

4,0
Zopas deze nog eens gelezen... Was zeer lang geleden want eigenlijk herinnerde ik me buiten Rémi zelf amper nog iets... Er was een aapje, een muzikant, een mijn & Rémi was een vondeling (de eerste zin nota bene)... Daar bleef het bij qua herinneringen aan Sans Famille. Het ideale moment om deze dus nog 'ns vast te pakken, tenslotte gaat het om een overbekend boek...

Bij de lezing bleek het verhaal zo enorm veel meer te bevatten dan ik er nog van wist... Allereerst Hector Malot zelf: vaak vergelijken met Honoré de Balzac, of als een voorloper van Emile Zola. Die vergelijkingen zijn natuurlijk niet uit de lucht gegrepen. 3 Grootmeesters in het realisme (hoewel we Zola meer in het naturalisme moeten zoeken). Sans Famille zelf is geschreven volgens de 'regels' van het realisme. Sterke beschrijvingen van alles, aanklachten tegen de maatschappij (denk aan de mijnramp, beschreven zoals Zola later zoveel zal doen). Het boek is eigenlijk zeer deprimerend.

Het verhaal zelf valt te vergelijken met Oliver Twist van Charles Dickens: beiden wezen & op zichzelf aangewezen in het leven. Maar waar Oliver Twist de gebeurtenissen constant ondergaat, zelf begaat hij geen actie, is Rémi meer in de actie betrokken. Hoewel natuurlijk ook bij Sans Famille, Rémi machteloos staat bij het feit dat elk van z'n (surrogaat)ouders op de 1 of de andere manier van hem wegvalt, hijzelf doet daar niets aan, het gebeurt rondom hem. Datzelfde zien we ook bij Oliver Twist gebeuren. Maar waar Twist beperkt blijft tot puur ondergaan & zich laten helpen, zal Rémi voor zichzelf zorgen, verantwoordelijkheid nemen & zelf naar z'n ouders op zoek gaan.

Het einde van het verhaal is ook iets dat bij beiden boeken vrij parallel loopt. En wat vooral bij Oliver Twist nogal storend werkt. Dat gevoel had ik bij Sans Famille veel minder. Ok, Rémi vindt op wonderbare wijze z'n familie terug, blijkt dat de vriendelijke Madame Milligan & Arthur te zijn. Ook hier zien we dat een familie-lid (hier James Milligan, Monks in Twist) probeert de jongen het terugkomen bij de familie te beletten. Maar het werkt minder storend allemaal dan Oliver Twist. Hector Malot pakt het, vind ik, beter aan (hoewel het nog steeds onwaarschijnlijk blijft). Maar volgens mij is de grote reden waarom dit einde niet zo slecht is als bij Oliver Twist, het feit dat Rémi meer een actief personage is vergeleken met Oliver Twist.

Kortom Hector Malot is met Sans Famille zeer zeker leentje-buur gaan spelen bij Charles Dickens' Oliver Twist: de gelijkenissen zijn te groot om dat te ontkennen. Maar nergens stoort dit, gedurende het verhaal. Sterker nog, ik vind dit verhaal sterker. (Misschien heeft het feit dat ik de Franse literatuur prefereer boven de Engelse er iets mee te maken.) Een 4 voorlopig & het voornemen om de volgende keer minder lang te wachten vooraleer ik dit prachtige boek weer eens vastneem.

avatar van prometida
5,0
heel mooi boek.
Het is al ongeveer 2 jaar geleden dat ik Alleen Op De Wereld gelezen heb.
Maar wat ik er nog van weet is dat ik hem echt geweldig vond. Ik ga hem binnekort nog eens lezen.
Prachtige verwoordingen.
5*

5,0
Ik ken niet zo veel boeken maar dit is wel de besten die ik ken. Heel mooi verhaal.

5*

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Als kind meerdere keren gelezen en gehuild.

avatar van s0njaa
5,0
Jaaaa echt mooii..!! Eerste boek dat ik als klein meisje helemaal zelf heb gelezen.. Ik was toen denk ik ook nog ietsje te jong.. Maar.. superbre

4,0
Ik moest het boek voor school lezen, in het begin vond ik het een beetje langdradig. Toen ik eenmaal een stuk had gelezen werd het allemaal erg mooi! Als Remi wat droefgeestiger was dan vond ik het ook het lezen wat minder leuk... Eerst dacht ik dat het hele boek over Remi bij Vitalis ging, maar dat bleek toch meetevallen! Ook vind ik het leuk/bijzonder dat er zoveel verschillende dingen in het boek gebeuren! Alleen sommige dingen vind ik wel wat toevallig zoals het einde dat Remi met Liza trouwd en zijn familie oude bekendes blijken te zijn!
Het boek zit in ieder geval goed in elkaar 4*

avatar van Thomas83
4,0
Een ongelofelijk mooi boek. Zo meeslepend, zo dramatisch ook. Maar daarnaast ook nog eens lekker avontuurlijk.
Als kind vond ik boek het meest meeslepende boek van allemaal. Het begin is zo zielig, en daarna volgen nog meer aangrijpende gebeurtenissen.
Maar het is niet alleen maar droefenis in het boek, en het einde is zeer de moeite waard.
Sans Familie is een boek dat zowel voor kinderen als volwassenen fantastisch is. Als kind vond ik hem wel duidelijk het beste, misschien komt dat ook doordat je na de eerste leesbeurt natuurlijk al weet wat er allemaal gaat gebeuren. Maar hoe dan ook een grote aanrader. Gewoon zo'n boek dat je echt gelezen moet hebben. De tekenfilm ervan vond ik ook super als kind trouwens.

avatar van Bassievrucht
4,5
Iemand nog meer van hem gelezen? Hij heeft ongeveer zeventig boeken geschreven, maar op BM staat alleen Sans Famille

Dit is overigens een schitterend boek, heeft een enorme impact op me gemaakt toen ik jong was. Heb het zelfs nog een keer herlezen.. maar dat zal 10-15 jaar geleden zijn... Sommige passages staan me nog goed bij, dat is toch een goed teken. Hou het op 4.5 en ga dit boek hopelijk snel aanschaffen.

Emma'
Ook al is het boek meer dan honderd jaar oud, echt het beste boek dat ik ooit gelezen heb. Heeft me verschillende keren echt geraakt, en de manier waarop Remi zich door alle gevaren van Frankrijk en Engeland heen slaat vind ik bijzonder goed beschreven. 5*

avatar van Devoo
Ik heb hier een versie liggen met 512 pagina's. Hoe komt het dat deze Nederlandse vertaling die ik heb zoveel pagina's verschilt?

avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
Devoo schreef:
Ik heb hier een versie liggen met 512 pagina's. Hoe komt het dat deze Nederlandse vertaling die ik heb zoveel pagina's verschilt?

Mogelijk een ingekorte versie, of een kleiner lettertype.

Tabula Rasa
Eerste klas tranentrekverhaal, maar dat is ook al het positieve.
Een vreselijk slecht geschreven "en toen, en toen, en toen.."-boek, dat nergens ook maar onder de oppervlakte van de emotie weet te dringen. Hoop zieligdoenerij over een jochie dat werkelijk alle geluk van de wereld heeft.

4,0
Het mag dan simplistisch over komen, de manier waarop alles wordt beschreven en hoe alles is geschreven maakt het boek zo ontroerend. Dat is geloof ik wel de sterkte van dit boek,
vond het een prachtig boek.

avatar van the Cheshire cat
4,0
Dit hartverscheurende verhaal werd in de vierde klas van de lagere school waar ik als kind op zat heel mooi voorgelezen door onze lerares, juffrouw Nel. Ik realiseer me nu eigenlijk pas hoe bar weinig er werd voorgelezen vroeger.

Een echte tranentrekker.

Ted Kerkjes
Dit boek is nu opnieuw verschenen bij Gottmer in een nieuwe vertaling van Tiny Fisscher en met nieuwe illustraties van Gouden Penseelwinnares Charlotte Dematons.

Tiny Fisscher & Charlotte Dematons (ill.) over hun editie van Alleen op de wereld - YouTube

Ik ben er helemaal mee eens, ik herken me echt in de manier dat je dit alles beschrijft. Ik had ook het gevoel dat ik erbij was als gode vriend van Rémi in al zijn avonturen. Ik sta er nu pas bij stil hoe de auteur het verhaal heeft gebalanceerd dat er nooit te weinig of te veel is van iets. Je wordt het nooit zat en je geniet tot het einde.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:29 uur

geplaatst: vandaag om 21:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.