menu

Judas: Een Familiekroniek - Astrid Holleeder (2016)

mijn stem
3,74 (70)
70 stemmen

Nederlands
Waargebeurd

576 pagina's
Eerste druk: Lebowski, Amsterdam (Nederland)

'Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’ Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – wordt in een uitzending van RTL Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in. Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag. 'Judas' speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

zoeken in:
avatar van eRCee
Ligt er wel aan wat de lezer wil. Wie een betrouwbaar beeld wil krijgen van Willem Holleeder moet denk ik in elk geval enige reserve hebben bij de informatie uit dit boek. Als je geïnteresseerd bent in de afwegingen van Astrid dan kan dit daarentegen heel geschikt zijn (afhankelijk van hoeveel aandacht daaraan wordt gegeven).

avatar van Jason82
5,0
Het boek werd vanavond weer in allerlei programma's besproken. Ik zag net zelf een bespreking bij 'Pauw' waar ondermeer een psycholoog bij aanschoof en bij RTL Late Night was de onvermijdelijke Peter R. tafelgast. Het gaat toch kriebelen, morgen in mijn middagpauze maar eens kijken of ik nog ergens een exemplaar op de kop kan tikken...

avatar van Jason82
5,0
Binnen!

Volgens de verkoopster is al sprake van een 8e druk.

avatar van Arkan
4,5
Judas, een boek in de volle publiciteit, een spraakmakend boek. En juist dat maakt dat ik er toch met gemengde gevoelens aan begon. Ook omdat ik als Belg eigenlijk geen van de mensen in het boek ken, enkel de Heineken ontvoering is bij ons destijds groot nieuws geweest. AL de rest was tot nu toe de ver van mijn bed show.
Maar het feit dat al mijn vrienden in Nederland dit boek absoluut wilden lezen en ik via hen ook al die heisa mee kreeg, maakte me heel nieuwsgierig.

Het boek leest vlotjes en neemt je mee in een leven, waarvan ik althans, me absoluut niet kon voorstellen dat het zó zou kunnen zijn. Ik heb dan ook het hele boek met open mond van verbazing gelezen. Mee gesleept van de ene naar andere ongelooflijke gebeurtenis. Ik heb de spanning en de angst van de betrokkenen bijna lijfelijk kunnen voelen tijdens het lezen.

Sommigen stellen zich de vraag of dit alles wel echt op de volledige waarheid berust. Als nog maar de helft waarheid is, dan blijft het een ongelooflijk en vreselijk leven. Een leven in de schaduw van de misdaad, een leven dat eigenlijk geen leven is.

Ik stelde me ook veel vragen omtrent de reden waarom iemand de waarheid en het recht verkiest boven een familieband die toch zo sterk zou zijn. Daar heb ik een duidelijk antwoord op gekregen. Ik kan Astrid nu heel goed begrijpen. Ik begrijp ook dat het schrijven van het boek voor haar een noodzaak was, het van zich afschrijven van alles wat ze had meegemaakt, haar kleine vreugdes en haar angsten.


Judas, een familiekroniek, en wat mij betreft een aanrader om te lezen, ook al is het niet je favoriete genre.

avatar van Snuifdoos
U mag het boek van mij houden.

Ik heb er al zat.

avatar van Donkerwoud
Gij, Snuifdoos, zijt een Judas! (nee hoor, je zal de enige niet zijn. Ik ken meer gebruikers die het links zullen laten liggen. )

avatar van Snuifdoos
Dat klinkt alsof jij daarentegen er wel een stukje aanlokkelijk leesvoer in ziet.

avatar van Arkan
4,5
Snuifdoos schreef:
Dat klinkt alsof jij daarentegen er wel een stukje aanlokkelijk leesvoer in ziet.


En daar is toch niets mis mee.
Mag niet iedereen zelf kiezen welk boek hij leuk vind en wil lezen, en welk boek niet.

Als jij verkiest om het geen kans te geven, dan is dat jou keuze en daar heeft dan iedereen respect voor.
Maar heb dan aub ook respect voor de mensen die besluiten (of besloten hebben) om dit boek wel te lezen, buiten beschouwing gelaten of ze het al dan niet een goed boek vinden.


Ik ben trouwens niet de enige die het een interessant boek vind als je naar de stemmen kijkt. Maar dit even terzijde.


Ik wil nog even dit meegeven, uw reactie van gisteren
Snuifdoos schreef:
U mag het boek van mij houden.

Ik heb er al zat.

vond ik een beetje kort door de bocht, ik heb er écht wakker van gelegen, maar dat is natuurlijk mijn probleem.

avatar van Snuifdoos
Er is niet direct iets mis mee.

Nergens in mijn bericht ben ik volgens mij offensief of denigrerend van toon.

Wanneer we er verder over uitweiden heb ik wel zo mijn bedenkingen bij de massale interesse in dit boek, riekt mij een beetje als ramptoerisme. Maar op een lectuur platform als deze zal ik dergelijke termen niet snel in acht nemen, zal ik het in eerste instantie respecteren wanneer men besluit dit tot zich te nemen, en ben ik altijd benieuwd naar de eventuele beweegredenen.

Dus vandaar.

Wat mijzelf betreft:

Tja, groten malloot die malle Willie.

Fokking eppo zelfs.

Bodemloze put, de onverbeterlijke egoïst met geen enkel benul hoe hij zijn eigen belang een beetje deftig dient.

Maar zo heel boeiend, neuj, uiteindelijk niet.

Dus laat ik 'm eens mooi links liggen.

Had ik mijzelven zo bedacht.

avatar van Arkan
4,5
Snuifdoos schreef:

Wat mijzelf betreft:

Tja, groten malloot die malle Willie.

Fokking eppo zelfs.

Bodemloze put, de onverbeterlijke egoïst met geen enkel benul hoe hij zijn eigen belang een beetje deftig dient.


En daar ben ik het volledig mee eens.

avatar van Donkerwoud
Snuifdoos schreef:
Dat klinkt alsof jij daarentegen er wel een stukje aanlokkelijk leesvoer in ziet.


Niet op de manier zoals je het nu schetst. Ik wil het lezen om te zien waar de heisa om te doen is, maar niet omdat ik denk dat het God's nieuwe gift aan de letteren blijkt te zijn. Al is die aandacht voor Holleeder inderdaad onkies. We zijn haast vergeten dat 'De Endstra‑tapes' (2006) ooit een doorslaand kassucces was. Niks meer dan een transcriptie van gesprekken tussen de Criminele Inlichtingeneenheid en Willem Endstra.


avatar van Jason82
5,0
Zojuist sloeg ik het boek dicht met een diepe zucht. Het klopt wat Arkan al eerder schreef, als je opgegroeid bent in een vrij normaal milieu dan kun je je hier bijna geen voorstelling bij maken. Eerst opgroeien met een vader die er op willekeurige momenten op los beukt, gevolgd door een leven met vrijwel constant grote spanningen en verdriet. Wat een ellende.

Het waarheidsgehalte lijkt mij vrij hoog, aangezien veel zaken te verifiëren zijn. Als er grove leugens in zouden staan, dan zou Astrid Holleeder vrij snel door de mand vallen. Dat is, tot op heden, nog niet gebleken.

Het lezen van dit boek wordt soms afgedaan als ramptoerisme, of meegesleurd worden in de heisa. Prima wat mij betreft, dan is dat maar zo. Ik was heel benieuwd naar dit ongelofelijk boeiende verhaal en heb van begin tot einde ademloos zitten/liggen lezen. Dit gaat niet zozeer om hoogstaande literatuur, maar om het ontmaskeren van een "knuffelcrimineel" (wat trouwens weer typisch Nederlands was...) en, bizar genoeg met name met het oog op de onzekere toekomst van de schrijfster, het definitief vastleggen van een verbijsterende familiegeschiedenis.

avatar van Jaep
4,5
Zojuist uitgelezen, en blijf bij m'n standpunt dat het een fascinerend verhaal is. Het boek is vlot geschreven en leest makkelijk weg, maar de inhoud bij tijd en wijle ronduit verbijsterend. Hoe een gewetenloze psychopaat zo het leven van zijn familie kan beheersen komt op momenten bijna ongeloofwaardig over, maar dat is natuurlijk omdat je zelf niks weet van die wereld. Als je weet hoe die man te werk gaat is het ook een raadsel hoe hij het zo lang heeft weten te overleven, maar dat zal alles met z'n geslepenheid te maken hebben. En een beetje geluk, want er zijn natuurlijk ook vanuit het milieu wel complotten tegen hem gesmeed. Het boek eindigt helaas wel treurig, want zelfs als hij veroordeeld wordt voor alles wat hem ten laste wordt gelegd zijn de zussen Holleeder en nog enkele anderen veroordeeld om hun leven in angst voor hem te blijven leven. Een buitengewoon moedig en boeiend boek.

avatar van Koerok
4,5
Zeer boeiend, ik kon het niet wegleggen.

Wel vond ik de sympathie voor Cor van Hout wat eigenaardig. Vaak wordt er in warme woorden aan hem teruggedacht. Hij schijnt ook een vriend te zijn geweest van Peter R. De Vries. Hoe kan dat?
Uit de beschrijvingen begrijp ik dat Van Hout niet zo'n psychopaat was als Holleeder, maar hij was toch wel gewoon een zware crimineel. Moet je met zo iemand vrienden zijn? Is dat iemand om te herdenken? Ik vond het maar raar.

3,5
Ik denk dat je dat meer in het perspectief moet zien dat Cor meestal toch vooral goed is geweest voor Sonja en haar familie. Zeker als je dat vergelijkt met hun referentiekader, Willem en hun vader. Dan valt alles vanuit het perspectief van Astrid (maar ook blijkbaar vanuit het perspectief van Peter R de Vries) snel mee denk ik.

Criminaliteit, drinken, vreemdgaan, gokken, de sexindustrie worden (neem ik aan) als een gegeven gezien in een dergelijk milieu, dus dat doet voor hen aan de waardering voor Cor niets af.

Dat voor normale mensen al die gasten, inclusief Cor van Hout smeerlappen zijn en maar op 1 plek thuis horen ben ik volledig met je eens.

avatar van devel-hunt
4,0
Het boek lees weg als een zakje M&M's weg eet, voordat je het weet heb je er weer 100 blz op zitten. Geen hoogdravende literatuur natuurlijk, maar wel een lekker vlot geschreven boek met details, veel details over de wijze waarop Willem Holleeder zijn hele familie in gijzeling heeft gehouden, als een ware psychopaat controleert hij alle levens van hen die in zijn inner cirkel behoren.
Naarmate het boek vordert wordt het steeds duidelijker dat het een gewetenloze psychopaat is. Het leest als een thriller, met het verschil dat het hier waargebeurd is.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:33 uur

geplaatst: vandaag om 16:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.