menu

De Ontvoering van Alfred Heineken - Peter R. de Vries (1987)

mijn stem
4,19 (47)
47 stemmen

Nederlands
Waargebeurd

421 pagina's
Eerste druk: De Fontein, Baarn (Nederland)

Dit boek beschrijft het verbijsterende verhaal van de ontvoering van bierbrouwer Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in november 1983. Verteld door het brein achter deze kidnap, hoofddader Cornelis van Hout. Bijna van minuut tot minuut onthult Van Hout hoe hij samen met zijn vier gabbers de ontvoering beraamde, uitvoerde en zodoende 35 miljoen gulden losgeld incasseerde.

zoeken in:
avatar van Jord
Steevast op nummer 1 onder de lezers van Voetbal International.

neo
Heb je soms enig idee hoe ze steeds bij dit boek uitkomen?

4,5
Het is op een makkelijke manier geschreven. Maar hoe je er ook over denkt, het blijft wat mij betreft een zeer spannend boek. De Vries is zeker geen literarair wonder, maar zijn schrijftstijl nodigt wel uit om verder te blijven lezen. Het verhaal is om te smullen. Het boek wordt waarschijnlijk verfilmd. De rechten zijn aangekocht door Endemol.

avatar van Thomas83
3,5
Inderdaad een boek dat telkens wordt genoemd of werd genoemd (lees het blad nog maar zelden) als favoriet boek in de persoonlijke korte vragenrubriek in VI. Waar dat vandaan komt vraag ik me ook wel af. Misschien neemt iedereen dat van elkaar over of zo?
Ik wil dit boek trouwens nog wel eens lezen. Alleen al vanwege de rare soort status die het boek in de voetbalwereld heeft. En De Vries is weliswaar een echte ijdeltuit, een vakman is het wel. Ben benieuwd of hij ook leuk kan schrijven. Zijn columns zijn altijd wel de moeite waard in elk geval.

avatar van DvonGeem
2,0
Negen voetballers op dit forum volgens het aantal stemmen.

avatar van Nicolage Rico
Voetballers antwoorden nog veel vaker "de autobiografie van.... (bekende voetballer)" bij het desbetreffende rubriek. Het antwoord is al gegeven: dit boek leest makkelijk weg.

4,0
Uiteraard door alle voetballers gelezen en aangezien die niet te boek staan als de meest literaire figuren bestaan er nogal wat vooroordelen omtrent dit boek, vooral van mensen die vinden dat ze wel literair zijn onderlegd. Deels onterecht, want ondanks of juist door de makkelijk te volgen schrijfstijl die de Vries aanhoudt, is het een erg vermakelijk, en intrigerend boek.
Het verhaal opzich is natuurlijk al een prominent hoofdstuk in de Nederlandse misdaadgeschiedenis, en dit boek geeft je een unieke kijk in de belevingswereld van deze criminelen.
Ik heb dit boek twee keer met veel plezier gelezen, en ik kan hem iedereen aanraden.

avatar van the Cheshire cat
3,5
Ik zou pas verrast zijn als ik in een interview Wesley Sneijder hoor zeggen dat ie een roman
van Doris Lessing op zijn nachtkastje heeft liggen.

5,0
nuf
Wist niet dat het onder voetballers/voetbalfans zo populair was. Maar ik ben hem nu nog aan het lezen en raas er werkelijk doorheen. Ik lees momenteel de in 2007 herziene versie. Ik neem veel tijd om het te lezen en het blijft werkelijk spannend. Geschreven vanuit het oogpunt van Cor van hout, met echt alle details van de voorbereiding tot de uitvoering. Ze hebben echt over alles nagedacht.

Een minpuntje is soms wel de overdaad aan details. De Vries gaat secuur te werk, maar ik weet niks van al die auto's af, en heb ook geen kaart van Nederland in mijn hoofd. Uitgebreid worden alle wegen en vluchtwegen beschreven ook van de eerste, mislukte pogingen. Ik moest mijn fantasie en topografische kennis echt omhoog halen om een goed idee te krijgen van plan 1. Maar uiteindelijk is dat plan dus mislukt.. Maar dit minpuntje doet niet onder aan de seccuurheid die er onder ligt.

Nog geen cijfer want ik heb hem dus nog niet uit. Ik neig naar een 4 of zelfs 4.5

avatar van Thomas83
3,5
Interessant boek, al had ik er eigenlijk wat meer van verwacht. Om eerlijk te zijn vond ik af en toe wel wat te droog van stof. Misschien gewoon een boek waar je niet te lange tijd achter elkaar in moet lezen. Wel erg gedetailleerd allemaal, en ik vond het wel verrassend dat niet alleen de voorbereiding en uitvoering van de ontvoering zelf centraal staan. Als je dat hebt gehad ben je pas halverwege.

Misschien vind ik het deel waarin Van Hout en Holleeder naar Frankrijk vluchten en de hele nasleep zelfs nog interessanter. Bizar veel wendingen en politieke spelletjes. Er is nog altijd niet bekend wie de politie op het juiste spoor heeft gezet, toch? Er moet wel een belangrijke tipgever zijn geweest. Verder zeer interessant om alles uit eerste hand te horen, al is ongetwijfeld niet alles verteld en vind ik sommige dingen wat sterk. Van Hout beweert bijvoorbeeld min of meer dat ze allemaal onschuldige jongens waren tot de aanvaring met de krakers.

4,0
Een goed boek dat een uniek inzicht geeft in de handelingen van topcriminelen. Gevaarlijk bij dit boek is wel dat de lezer een soort sympathie kan krijgen voor de ontvoerders van Heineken. Ik raad dan ook aan om dit boek ook te lezen:

Meneer Heineken, Het Is Voo...

Geschreven door Gert van Beek, hoofdinspecteur bij de Amsterdamse politie ten tijde van de ontvoering.

avatar van Abubakari
Shave schreef:
Een goed boek dat een uniek inzicht geeft in de handelingen van topcriminelen. Gevaarlijk bij dit boek is wel dat de lezer een soort sympathie kan krijgen voor de ontvoerders van Heineken. Ik raad dan ook aan om dit boek ook te lezen:

Meneer Heineken, Het Is Voo...

Geschreven door Gert van Beek, hoofdinspecteur bij de Amsterdamse politie ten tijde van de ontvoering.


Nadat ik in dat boek van Gert van Beek het verhaal vanuit het oogpunt van de politie had gelezen lees ik nu het verhaal vanuit het oogpunt van Cor van Hout. Ik las het begin jaren 90 al eens, lees nu de herziene meest recente versie. Twee dagen nadat ik er in begonnen was werd Peter R de Vries neergeschoten...

Gast
geplaatst: vandaag om 07:49 uur

geplaatst: vandaag om 07:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.