menu

Imprimatur - Rita Monaldi en Francesco Sorti (2002)

mijn stem
3,79 (34)
34 stemmen

Italiaans
Historisch / Thriller

638 pagina's
Eerste druk: Mondadori, Milaan (Italië)

Een bisschop is in het bezit van documenten die de kwalijke rol van paus Innocentius IX bij politieke gebeurtenissen aan het einde van de 17 eeuw bewijzen. Deze documenten stuurt hij aan de commissie die zich met de heiligverklaring van deze paus bezighoudt om deze te voorkomen. Dan volgt het document, een verslag van wat er zich in de Romeinse herberg de Schildknaap afspeelde. De herberg werd hermetisch afgesloten omdat er een geval van pest werd vermoed. De eigenaar, zijn personeel en gasten worden daarom drie weken opgesloten. Maar het was geen pest maar moord. Abt Melani, een geheim agent van de Franse koning probeert de moordenaar te ontmaskeren in het belang van de bestaande orde in Europa.

zoeken in:
3,5
Goed geschreven verhaal met hier en daar wat te lange uitweidingen. De schrijvers zijn schatplichtig aan Umberto Eco. Vooral diens De naam van de roos lijkt model te hebben gestaan voor Imprimatur.
Imprimatur is het eerste deel van een vierluik, waarvan inmiddels ook Secretum en Veritas zijn verschenen. Die ga ik ook lezen.

avatar van Martin Van K
4,5
Harschi schreef:

Imprimatur is het eerste deel van een vierluik, waarvan inmiddels ook Secretum en Veritas zijn verschenen. Die ga ik ook lezen.


Ik denk zelfs dat er zeven delen gepland zijn...

3,5
MARTIN: Ik ging uit van wat er op de achterflap van IMPRIMATUR staat. Maar jij hebt gelijk: op diverse sites op internet las ik dat de schrijvers nu zeven boeken over Atto Melani willen schrijven.

4,5
Magistraal boek. Alleen jammer dat er wat veel uitwijdingen zijn. Van mij dus 4,5*

avatar van cortez
4,0
Harschi schreef:
De schrijvers zijn schatplichtig aan Umberto Eco. Vooral diens De naam van de roos lijkt model te hebben gestaan voor Imprimatur.


Dat is inderdaad wel heel opvallend... Niet alleen de personages
(bv. de alwetende meester' en het leergierige knaapje) ook de
setting (afzondering in een herberg/klooster, duistere gangen, etc.),
de structuur van het boek, het genre, ga zo maar door.

'Een euvel' dat in de volgende twee boeken toch verholpen wordt,
als we uberhaupt kunnen spreken van 'een euvel'. De Naam van
de Roos is tenslotte een boek dat best wel als voorbeeld genomen
mag worden, en het is niet zo dat Monaldi en Sorti ons een kopie
voorschotelen. Het behoort alvast niet tot de overvloed aan goedkope
historische mysterie-boeken die nu zo talrijk floreren.

avatar van coolaid
4,5
Het gaat wat extemer dan de naam van de Roos, in die zin dat het gebaseerd is op echte historische feiten die een paus (Innocentius XI) in een slecht daglicht plaatsen. En wel op zo'n moment dat de Zalig verklaarde paus, Heilig verklaard zou worden. Het publiceren van deze roman en de volgende heeft dan ook hinder ondervonden omdat het Vaticaan dit wilde tegenhouden. Mede daardoor deed het vooral in Italië veel stof opwaaien.

Monaldi en Sorti hebben 7 jaar vooronderzoek gedaan en daarna 3 jaar om het boek te schrijven. Het vooronderzoek is vooral gebaseerd op materiaal uit de Italiaanse Staatsbibliotheek en het Vaticaans Archief. In het Vaticaans Archief is het schrijversduo allang niet meer welkom. Francesco Sorti maakte in het verleden culturele radioprogramma's voor het Vaticaan.

De titel van dit boek is een (vervelende) knipoog naar censuurmaatregelen van de Rooms-Katholieke Kerk. Imprimatur (wat Latijn is voor: het worde gedrukt) is een term die gebruikt wordt wanneer een werk gepubliceerd mag worden, nadat het grondig is onderzocht naar ev. laster en alles netjes volgens het katholieke geloof is.

Heb erg van het boek genoten en sta te popelen om aan Secretum en Veritas te beginnen. Maar ik verplicht me eerst om even een lichter werkje te lezen (een lekker vunzige Brusselmans wellicht).

http://www.debezigebij.nl/boekboek/show?id=50752&framenoid=33668

http://nl.wikipedia.org/wiki/Imprimatur_(kerkrecht)

3,5
3,5 voor een goed boek maar geen onvergetelijk. Wat je met dit soort boeken vaak hebt is dat de kennis van de auteurs de vaart uit het boek halen. En dat gebeurt toch iets te vaak. Zeker de tijd nemen om het rustig te lezen, en het verhaal goed op te nemen!

3,5
Omdat mijn verwachtingen heel hoog waren van dit boek , had ik er meer van verwacht. Ik vind het boek uiterst interessant en spannend maar eens over de helft van het verhaal blijft het boek teveel steken en verliest het zijn vaart. (vooral in die tunnels )
De historische feiten in het boek zijn een aangename en interessante toevoeging. ( heb ze even nagetrokken en het blijkt allemaal te kloppen )
Al bij al een aanrader.

avatar van apocrief
3,5
Ik ben er nog in bezig te lezen, maar een rechtstreekse referentie naar De Naam van de Roos is te vinden onderaan bladzijde 38 en bovenaan bladzijde 39, dus een oordeel geef ik nog niet alhoewel die niet zo hoog zal uitpakken als die van mijn favoriete roman.

avatar van apocrief
3,5
Op blz. 507 wordt onze eigen Rutger Hauer nog geciteerd als Ciacconio stervende is. Zijn laatste woorden zijn "als traneren in der regeren". Nog even doorzetten en dan is het boek uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:02 uur

geplaatst: vandaag om 15:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.