menu

Comment Parler des Livres Que l'On N'a Pas Lus? - Pierre Bayard (2007)

Alternatieve titel: Hoe te Praten over Boeken Die Je Niet Hebt Gelezen

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Frans
Wetenschappelijk / Ideeƫnliteratuur

162 pagina's
Eerste druk: Éditions de Minuit, Parijs (Frankrijk)

Met alle grote meesterwerken die er zijn geschreven, en de duizenden boeken die elke jaar weer gepubliceerd worden, werpt dit boek de onvermijdelijke vraag op: Wat moeten we doen in die onvermijdelijke sociale situaties waarin we gedwongen zijn om te praten over boeken die we niet hebben gelezen? Pierre Bayard stelt dat het niet echt uitmaakt of je een boek hebt gelezen of niet. (In bepaalde situatie is het lezen van een boek zelfs het ergste wat je kon doen.) Hij stelt dat de echt gecultiveerde persoon niet degene is die een boek heeft gelezen, maar degene is die de plaats van het boek in de cultuur begrijpt. Door te pleiten voor de verschillende vormen van "niet-lezen," is dit boek een cultivering van boeken, waar boekenliefhebbers overal van zullen genieten, over kunnen nadenken, over kunnen discussiëren - en misschien zelfs zullen lezen.

zoeken in:
4,0
"How to talk about books you haven't read" is een boekje dat mij veel beter is bevallen dan ik ooit verwacht had. Het is namelijk alles behalve een bluf-gids voor verjaardagen, hoewel het wel regelmatig een beetje flauwe grapjes hierover probeert te maken.

Het is geschreven door een literatuurprofessor, en ik vermoed dat het publiek ook moet bestaan uit studenten in de geesteswetenschappen. Het gaat namelijk zeer sterk over een efficiënte en betekenisvolle relatie tot de grote literatuurgeschiedenis. Een voorbeeld hiervan is meteen te vinden in het eerste hoofdstuk. Ieder hoofdstuk is gebaseerd op een voorbeeld uit de literatuur of film.
In het eerste hoofdstuk is de bibliothecaris uit Mann ohne Eigenschaften onderwerp van analyse: iemand die geen enkel boek leest, juist omdat hij alle boeken wil kennen. Wanneer je een boek strikt genomen niet leest, maar wel in de 'collectieve bibliotheek' kan plaatsen, kan je er ook over meepraten.

Daarnaast krijgen we door alles wat ons via reviews, gesprekken of andere verwijzingen bereikt, een beeld van de betekenis dat een boek heeft in de collectieve bibliotheek.
Daarnaast, wanneer heb je een boek nou eigenlijk gelezen? Zodra ik de pagina heb omgeslagen, kan ik al niet meer alle details van de vorige pagina herinneren....zo zijn er ook boeken waarvan ik zelfs ben vergeten dat ik ze heb gelezen. Is het verschil tussen lezen en niet-lezen eigenlijk wel zo groot? Dergelijke vragen roept dit boekje op, en ik vond zelf veel psychologische en filosofische beschouwingen erg herkenbaar en interessant. Volgens Bayard kunnen we over geen enkel boek met zekerheid zeggen dat we het hebben gelezen, en hij pleit daarom voor actief niet-lezen: niet uit luiheid, maar omdat we daar allemaal toe verdoemd zijn.

Het boekje is voor mij vooral een reflectie op lezen in de breedste zin van het woord. Erg leuk om in de avond een hoofdstukje te lezen!

"If many cultivated individuals are non-readers, and if, conversely, many non-readers are cultivated individuals, it is because non-reading is not just the absence of reading. It is a genuine activity, one that consists of adopting a stance in relation to the immense tide of books that protects you from drowning. On that basis, it deserves to be defended and even taught."

Ted Kerkjes
De opzet van dit boekje doet mij enigszins denken aan Knap stom van Jeroen van Merwijk, hoewel dat boek wellicht nòg minder serieus is. Aanrader!

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Er staat mij vaag bij, dat ik dit boek ooit eens niet heb gelezen.
Het grappige met mensen als Pierre Bayard is dat ze over het hoofd zien dat hun ideeën ook voor zichzelf, of eigen werk, consequenties hebben.
Ik weet zeker dat hij het niet leuk vind, als we zijn werk massaal niet lezen.
Het onderwerp interesseert mij in ieder geval wel, bedankt voor de suggestie.


Ondanks dat ik het boek nog niet gelezen heb, zal ik nog niet stemmen.

Is het verschil tussen lezen en niet-lezen eigenlijk wel zo groot?

Lezen in deze vraag vervangen door leven is de vraag waar bovenstaande vraag naar toe leidt.

nummer2

Gast
geplaatst: vandaag om 18:01 uur

geplaatst: vandaag om 18:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.