menu

Zaansch Veem - Freek de Jonge (1987)

mijn stem
3,72 (9)
9 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman

167 pagina's
Eerste druk: De Harmonie, Amsterdam (Nederland)

'Zaansch Veem' is het literaire debuut van Freek de Jonge waarin hij terugblikt op zijn jeugd in Zaandam. Met altijd dat brilletje en altijd armoe verliep die niet bepaald vlekkeloos. Collectebusjes voor de Paaskerk, Karel Appel en zijn vader de dominee passeren de revue.

zoeken in:
avatar van Wandelaar
4,0
Ruim 44 jaar heb ik in de Zaanstreek gewoond. En hoewel Freek zijn jeugd in de jaren '50 beschrijft, en dat is twee decennia voor mijn tijd, is het ook voor mij een boek vol herkenning. Zaandam, de namen van de winkeliers, de voetbalclubs, de Paaskerk, waar zijn vader dominee was, de mentaliteit van de Zaankanters. Het wordt allemaal als een spannend jongensboek opgediend. De Jonge beschrijft het vanuit de beleving van de kleine wereldontdekker die hij was. Het boekje staat dan ook vol met beschrijvingen van straten en buurten en de indruk die dat op de kleine man maakte.

Als je die plekken nu opzoekt, zie je ook wat er veranderd is. Dat oude Zaandam is er niet meer. En daarom is dit ook een prachtig historisch document. Freek was tien jaar jong, 15 oktober 1954, de dag dat het enorme pakhuis Zaansch Veem vlam vatte en in een paar dagen volledig afbrandde. Een enorme belevenis in die dagen. Ook weer niet heel bijzonder in de Zaanstreek. Brand was in die met houten huizen gebouwde stad een belangrijke vijand. Een fragment:

"Ik ga niet naar school, riep ik, even vastbesloten als heldhaftig.
Deze brand kon niet zonder mij. Het was alsof het vuur bezit van me genomen had en fel genoeg was om het gezag van welke onderwijzer dan ook te weerstaan, al was het de bovenmeester. Ik was hier getuige van een gebeurtenis waar geen vaderlandse geschiedenis, rekenen of taal tegenop kon. Vlijt en gedrag waren zinloze grootheden die onderwijzers weliswaar in cijfers konden uitdrukken, maar die in deze braandhaard verkoolden tot onblusbare stokken achter de deur. "


Typerend voor het recalcitrante karakter van de Jonge. Feitelijk altijd een jongen gebleven die het van de verwondering en de spontane invallen moet hebben. Leuk boekje, geschreven in opdracht van de gemeente Zaanstad ter promotie van het stadscentrum. Zaanstad, een onmogelijke gemeente van dorpen die tegen wil en dank bij elkaar en bij de stad gevoegd werden in 1974. En een nog steeds vrij treurig stadscentrum en een altijd lege gemeentekas. Een prachtig beeld dus uit de jaren dat er nog veel oorspronkelijk was.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:17 uur

geplaatst: vandaag om 19:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.