menu

In the Heart of the Country - J.M. Coetzee (1977)

Alternatieve titel: In het Hart van het Land

mijn stem
3,61 (14)
14 stemmen

Engels
Streek/Familie

160 pagina's
Eerste druk: Secker & Warburg, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Magda, een blanke boerendochter, woont met haar vader op een afgelegen stuk grond in de Zuid-Afrikaanse woestenij, waar eenzaamheid én schoonheid regeren. De verhoudingen worden op scherp gesteld als haar vader een jonge zwarte minnares neemt, en zij, de dochter, zich uitgestoten voelt. Onvervulde verlangens en genadeloze gedachten razen door haar heen en langzaam maakt de waanzin zich van haar meester.

zoeken in:
4,0
Ik heb zelden zo'n naargeestig en zwartgallig boek gelezen. Als lezer kun je niet ontsnappen aan de gedachten, fantasiën en klaagzangen van de volledig verzuurde Magda. Je moet mee in haar gedachten. Langzamerhand wordt volstrekt onduidelijk wat waar is en wat fantasie. Wat als een dikke beklemming over het verhaal blijft hangen, is haar eenzaamheid en ongeluk. Ze beschuldigt haar vader ervan nooit liefde te hebben geschonken. Daardoor gaat ze nu zelf ook als een liefdeloos wezen door het leven. Stilaan wordt ze krankzinning en Coetzee neemt je helemaal mee tot dat tergende, verschrikkelijke einde. Zwaarmoedige lectuur, maar meesterlijk geschreven!

avatar van -JB-
3,0
Na het lezen van dit gitzwarte boek is het achteraf moelijk zeggen wat er nou precies gebeurd is. Coetzee schetst het leven op het afgelegen Zuid-Afrikaanse platteland vanuit een eenzame boerendochter. Deze dame wordt zo op de proef gesteld door haar gevoelens van eenzaamheid en uitzichtloosheid dat ze waanbeelden creëert om haar leven nog enige kleur te geven. Doordat de roman zich volledig afspeelt in de gedachten van de hoofdpersone, weet je als lezer op een gegeven moment echt niet meer wat waar is.
Het verhaal speelt zich af in Zuid-Afrika maar de sociale en politieke spanningen uit de tijd dat het geschreven werd, spelen slechts op de achtergrond mee en worden niet direct als onderwerp genomen. Hierdoor voorkomt Coetzee dat het boek een manifest wordt.
Al met al vond ik het verhaal vaak te zweverig en abstract om echt door de eenzaamheid van de hoofdpersone geraakt te worden.

avatar van mjk87
2,0
Soms kan zo'n monologue intérieur wel interessant zijn, maar in dit geval maakte het allemaal wat afstandelijk - hoewel dit boek zeker niet slecht is, vond ik er gewoon weinig aan. Ik las vantevoren dat er ook iets als een onbetrouwbare verteller in zat, maar dat heb ik er niet echt uitgehaald. Maar het was vooral dat vanuit het subjectieve beeld van de hoofdpersoon zowel zij als andere personages nooit gingen leven en dit 200 pagina's lang lezen was met tegen het einde wel enkele aardige momenten, maar verder liet dit me koud en heb ik me er niet echt mee vermaakt. 2,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:33 uur

geplaatst: vandaag om 09:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.