menu

Boud: Het Verzameld Leven van Boudewijn Büch - Eva Rovers (2016)

mijn stem
4,55 (11)
11 stemmen

Nederlands
Biografie

575 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Goethe, Mick Jagger, eilanden, dodo's en eeuwenoude boeken: Boudewijn Büch liet Nederland kennismaken met de meest uiteenlopende onderwerpen en wist met zijn aanstekelijke enthousiasme literatuur en geschiedenis even toegankelijk te maken als popmuziek. Als kind had hij al ontdekt dat hij met verhalen in staat was het leven naar zijn hand te zetten. Uit atlassen, poëzie en rock & roll bouwde hij een eigen wereld op en sleurde daarin iedereen mee met wie hij sprak. Dat bezorgde hem invloedrijke vrienden, toegang tot de literaire wereld en heel veel aandacht. Maar zijn betoverende verhalen brachten hem ook talrijke demonen, die hij zijn leven lang moest bevechten.

zoeken in:

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Dit boek staat bovenaan mijn verlanglijst om te lezen.
Boudewijn Büch heeft me van meet af aan gefascineerd. Niet alleen heb ik meerdere boeken van hem gelezen (waarbij het mij niets uitmaakt of het waar was of verzonnen, hij heeft als zoveel schrijvers gespeeld met de werkelijkheid), ook keek ik graag naar zijn televisie programma's. Ik bezocht ooit zijn theatervoorstelling Op Reis, wisselde erna wat woorden met hem; hij stimuleerde me door te gaan met iets persoonlijks dat voor mij belangrijk was. Niet te vergeten zijn bonte verzameling van wonderlijke 'schatten' tentoongesteld in een Rotterdams museum
Ik heb met genoegen Rovers eerste biografie gelezen, en ben meer dan benieuwd naar Boud.

avatar van mjk87
Boudewijn Büch is waarschijnlijk iemand die ik boeiend zou hebben gevonden, ook vooral als (media)persoonlijkheid, maar ging dood net voor ik me in dat soort zaken begon te interesseren.

avatar van Donkerwoud
Ik heb hem nog net meegekregen. Altijd een mengeling gehad van bewondering voor zijn feitenkennis en de liefdevolle manier waarmee hij over literatuur/cultuur sprak, maar zijn pedofiele kant vond ik lastig om te plaatsen toen ik zelf nog jong was. Het was ook wel een beetje een engerd, die bijvoorbeeld onomwonden in één van zijn boeken schreef hoe een personage een erectie krijgt als hij een baby kust.

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Donkerwoud schreef:
Ik heb hem nog net meegekregen. Altijd een mengeling gehad van bewondering voor zijn feitenkennis en de liefdevolle manier waarmee hij over literatuur/cultuur sprak

Het was ook wel een beetje een engerd.


Ja sommige zaken zijn bedenkelijk, maar dat maakt hem misschien juist interessant. Hoe rijmt het bij elkaar? Hoe is hij zo geworden?

avatar van Donkerwoud
Eerlijk is eerlijk, ik was zeventien toen hij stierf, dan is zulke nuance nog niet aan je besteed.


avatar van Donkerwoud
Door de media-aandacht voor dit werk, haar biografie over Helene Kröller-Müller in huis gehaald.


avatar van Raspoetin
4,5
Vanochtend een interview met de schrijfster over de biografie in VPRO Boeken.


avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Donkerwoud schreef:
pedofiele kant vond ik lastig om te plaatsen toen ik zelf nog jong was. Het was ook wel een beetje een engerd


Ik moet bekennen dat ik bij het het zien van Het uur van de wolf waar dit min of meer aan de orde kwam me toch wel ongemakkelijk voelde en slechts een vaag idee kreeg van wat speelde. Zo herinner ik me nu een roman van BB waarbij ik het idee kreeg dat het over hemzelf als kind ging en dit thema eveneens speelde. Maar goed, wat klopt daarvan? BB is in zijn eigen verzinsels gevangen geraakt denk ik.
Wie weet geeft de biografie meer inzicht, aan de andere kant, als ik Maarten 't Hart hoor ... Mooie link met hem aan het woord waarvoor dank. Hoe dan ook ligt Boud op de stapel voor de kerstvakantie.

avatar van Donkerwoud
Ik luister graag naar zijn recensies, maar hij heeft de irritante neiging om soms teveel van het plot weg te geven.

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Wereldreiziger met Bibliobesitas

Ga er maar aan staan, een biografie schrijven over het leven van Boudewijn Büch. Eva Rovers deed het met Boud, het verzameld leven van Boudewijn Büch.
Boudewijn Büch had een groot en gemêleerd publiek, hij was schrijver, televisiemaker, wereldreiziger. Ofwel de zowel bejubelde als verguisde verzamelaar Boudewijn Büch. Vooral na zijn overlijden werd hij niet alleen geprezen, ook werd er veel aandacht besteed aan de vraag of zijn boeken wel of niet waar waren. Was zijn werk nu autobiografisch of was er sprake van autobiografictie? Hetzelfde als het ging over zijn privéleven. Om nog maar te zwijgen over variërende verhalen over pedofilie, seksuele geaardheid. Büch zou geleden hebben aan "pseudologia fantastica", een diagnose waar in de medische wereld geen overeenstemming over bestaat; hij komt in het psychiatrisch handboek DSM-5 niet eens voor.

ER heeft keuzes moeten maken. Zij heeft ervoor gekozen Büchs mystificaties niet als op zich staand verschijnsel te beschouwen, evenmin is zij puntsgewijs nagegaan welke verhalen wel of niet ‘waargebeurd’ zijn, hoewel hier natuurlijk wel aandacht aan is besteed in de biografie. Met name hoe een en ander is ontstaan, de noodzaak voor Büch om zo te leven en dat tot het laatst toe vol te houden. Er tekent zich een inzichtelijk beeld en patroon af over Büchs doen en laten vanaf het moment dat hij als intelligent jongetje uit ongewenste situaties kon stappen, hoe korter of langer maar altijd tijdelijk ‘adopteerbaar’ hij was bij vriendjes thuis en hij de verlangde input kreeg over cultuur, literatuur en muziek. Dat kon evengoed bij de buurvrouw zijn als bij de teken juf of predikant, schrijver, leraar en tv-presentator Sipke van der Land. Zijn omgaan met mensen dichtbij en verder weg wordt meer en meer duidelijk. Ik krijg als lezer antwoord op eigenlijk alle vragen die in me opkomen.

Voor sommigen was het “Theater Büch” zeer pijnlijk. Maar er was ook ontzettend veel lol,
het was nooit saai want “Dat was nou eenmaal Boud”.
ER heeft zicht willen geven op Büchs rijkgeschakeerde loopbaan en zijn rol als boekpromotor. Dat zij hierin is geslaagd met een ontzettende hoeveelheid informatie voor handen, waar Büch zelf ooit aangaf Ik heb mezelf ergens verborgen, maar ik weet langzamerhand zelf niet meer waar precies; dat zij van dit alles een gestructureerd, helder en boeiend geheel heeft gemaakt, daar neem ik mijn hoed voor af.

4,5*

avatar van Jason82
Deze prachtige hardcover is nu tijdelijk te koop voor slechts € 5,95 bij de BLZ boekhandels.

Besteld ?

avatar van devel-hunt
4,5
Schitterend geschreven boek, Buch komt weer helemaal tot leven, een waardig en gedetailleerd geschreven lijvig boek die bijna als een roman wegleest.


Wachel
Ben nu ongeveer op bladzijde 150, 1976 of zoiets.

Ik ken de persoon vanaf 1985, televisie, en later in de tijd ook van televisie. Eén keer live gezien met een voorstelling (1997).

Deze man heeft wel een verleden achter zijn kont hangen dat ik niet verwacht had. Voornamelijk dat geconstrueerde verleden. Maar geen gemaakt nep verleden. Meer een wanhopig verzonnen verleden. Een sympathiek persoon met een uiterst onsympathieke manier van omgaan met anderen. Dat is wat ik nu zie, maar het dekt niet de lading. De onsympathieke manier van omgaan met anderen lijkt gedwongen, maar ik kan de dwinger nog niet vinden. Behalve dan Boudewijn hemzelf.
Daar leek hij helemaal niet op, toen ik hem halverwege de jaren tachtig op televisie leerde kennen, met zijn rubriek Büch, later met zijn eigen programma's.

Ben benieuwd naar de rest van het boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:13 uur

geplaatst: vandaag om 06:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.