menu

Maria Stuart - Stefan Zweig (1935)

mijn stem
3,75 (6)
6 stemmen

Duits
Biografie

524 pagina's
Eerste druk: Herbert Reichner, Wenen (Oostenrijk)

Dit boek vertelt het tragische leven van Maria Stuart (1542-1587), vanaf haar troonsbestijging toen zij slechts zes dagen oud was, tot haar opsluiting en onthoofding op bevel van haar noodlottige rivale, Elizabeth I van Engeland. We zien hoe ze zich als koningin van Schotland probeerde te handhaven, maar onvermijdelijk ten val werd gebracht door de machtsstrijd binnen de Europese koningshuizen en haar eigen hartstochten.

zoeken in:
avatar van MatthiasVA
3,5
Aangename, maar tragische biografie van deze Schotse koningin.

Hoewel Zweig zich zeker goed gedocumenteerd heeft en in sommige gevallen zelfs stilstaat bij de waarachtigheid van bepaalde bronnen, mag men dit zeker niet als een historisch-wetenschappelijk werk beschouwen. Zweig is in de eerste plaats een schrijver en geen historicus. Hij neemt een grote vrijheid in het beschrijven van de persoonlijke zielsroerselen en psychologische toestand van Maria Stuart, wat meestal enkel speculatie kan zijn. Niettemin levert hij op deze wijze een uitermate goed geschreven boek af dat, wanneer slechts feitelijk beschreven, anders een redelijk droog boek zou zijn geweest.

Zweig portretteert Maria Stuart als een heldin in een Griekse of shakespeareaanse tragedie, onlosmakelijk verbonden aan haar lot en een slachtoffer van zichzelf en haar omgeving. Zweig claimt zelfs dat Shakespeare inspiratie zou hebben gevonden in haar levensloop bij het schrijven van Hamlet en Macbeth, wat niet onmogelijk is, de overeenkomsten zijn vaak erg treffend.
Verder toont Zweig veel aandacht voor Elisabeth I, die hier fungeert als antagoniste. Hoewel zij elkaar in hun brieven met 'lieve zuster' aanspraken, waren zij gedwongen om elkaars vijanden te zijn. Schotland en Engeland, katholiek tegen protestants, en rivalen om de engelse troon.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:43 uur

geplaatst: vandaag om 16:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.