menu

Youth - J.M. Coetzee (2002)

Alternatieve titel: Portret van een Jongeman

mijn stem
3,67 (30)
30 stemmen

Engels
Sociaal

256 pagina's
Eerste druk: Secker & Warburg, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De negentienjarige John verlaat zijn geboorteland Zuid-Afrika om in Londen het geluk te vinden. Hij verlangt naar een leven als succesrijk dichter met een overvloed aan vrouwen en poëzie, maar ziet zich genoodzaakt een baan als computerprogrammeur te nemen. Het grootse en meeslepende leven dat hij zich gedroomd had, is vooralsnog een illusie. Eens te meer wordt hij geconfronteerd met de vraag wat hij wil met zijn leven.

zoeken in:
3,5
mdj
Typisch Coetzee om zijn hoofdfiguur alles behalve sympathiek neer te zetten en toch een boeiend en mooi verhaal te schrijven. De hoofdpersoon is met name onsympathiek m.b.t. zijn beeld over hoe hij als kunstenaar zou moeten zijn en zijn houding naar vrouwen toe. Coetzee probeert op geen enkele manier om negatieve eigenschappen nog te vergoeielijken (goede redenen voor te geven bijv.).

4,5


Wat is Coetzee toch een briljant schrijver. Zelfs als is de hoofdpersoon eigenlijk een enorme **** toch blijf je lezen.

En als je dan bedenkt dat dit autobiografisch (min of meer) is, wordt het nog briljanter en intrigerender.

4,5*

3,5
Coetzee kan prachtig schrijven, maar op een gegeven moment had ik wel gehad met zijn zoektocht naar passie en inspiratie.

avatar van Donkerwoud
3,5
Het boeide me niet zo verschrikkelijk veel. Op zichzelf is het wel een sterk verhaal, maar het wilde mij nooit buitengewoon raken.

avatar van Noverca
4,0
Coetzee heeft mij met zijn boek Youth wel gegrepen. De queeste die zou moeten leiden naar passie, puurheid en de manieren om dat om te zetten in kunst vond ik heel interessant, ook omdat ik daar als 16-jarige eveneens heel erg mee bezig ben de laatste tijd, en ik kon me soms wel identificeren met zijn denkwijze en zijn blik op de wereld. Af en toe heb ik een beetje het gevoel dat het een beetje overkill wordt, die zoektocht, maar gelukkig werd er toch regelmatig afgewisseld met de verwikkelingen rond zijn werk en de vrouwen die hij tegenkomt. Coetzee schrijft helder en dat maakt het goed te volgen.

Naar het einde toe vond ik het eigenlijk steeds sterker worden en het contrast tussen de wens van de hoofdpersoon om kunstenaar te zijn en bij de kunstenaars te horen en het werk als computerprogrammeur is schrijnend. Goed, hij is niet sympathiek, maar wel interessant - en dat is voor mij het belangrijkst.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:56 uur

geplaatst: vandaag om 15:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.