menu

A People's Tragedy: The Russian Revolution 1891-1924 - Orlando Figes (1996)

Alternatieve titel: Tragedie van een Volk: De Russische Revolutie 1891-1924

mijn stem
4,36 (7)
7 stemmen

Engels
Historisch

1120 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

'Tragedie van een volk' is een werk over de Russische Revolutie. Orlando Figes hanteert een individueel perspectief, ontleend aan de privé- verslagen van verscheidene figuren, wier tragische persoonlijke belevenissen met het algemene verhaal zijn verweven. Figes laat ons de Revolutie begrijpen als een menselijk samenspel van gebeurtenissen.

zoeken in:
avatar van liv2
Tragedie van een volk is het eerste alomvattende werk over de Russische Revolutie in één boek; het geldt reeds vanaf zijn voltooiing in 1996 als een klassieker, zowel in de hoedanigheid van literair meesterwerk als van historisch standaardwerk.

Wordt terug heruitgegeven in vertaling door Nieuw Amsterdam.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Op zich geen slecht idee, die heruitgave, omdat hij een hele reeks goede boeken over Rusland op zijn naam heeft staan en dit er één van is. Mijn voorkeur gaat dan wel naar het Engelse origineel uit.

4,0
De omschrijving hier lijkt mij een beetje tendentieus. Alsof allerlei macro-maatschappelijke analyses worden geslachtofferd aan wat makkelijk 'human interest'. Een aantal personages van uiteenlopend pluimage, een intellectueel, een hervormingsgezinde boer en een militair onder meer, komt eens op de zoveel pagina's terug om hun reactie op de zojuist beschreven gebeurtenissen en ontwikkelingen te schetsen. Opvallend aan dit boek is dat het juist zovele manieren van geschiedschrijving hanteert; van een nauwgezette anekdotische beschrijving van de beslissende revolutionaire dagen, tot reflecties over de werkbaarheid van economische herstructureringen zoals de NEP etc. Daartussen laat het aan de hand van enkele historische of minder historische personages zien dat de revolutie geen Rus onbetuigd liet, en in de meeste gevallen eindigde in een persoonlijke tragedie, als weerspiegeld in 'de tragedie van een volk'.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:26 uur

geplaatst: vandaag om 17:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.